niki-kerameos
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIME NEWS
Σιγή ιχθύος από το υπουργείο Παιδείας για τα πρωτοφανή περιστατικά παρέμβασης Αστυνομίας και Εισαγγελικών αρχών να παρέμβουν στο τρόπο λειτουργίας των σχολείων

Να πάρουν θέση αναφορικά με την πρωτοφανή απόπειρα Αστυνομίας και Εισαγγελικών αρχών να παρέμβουν στο τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων της χώρας καλεί κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας η ΟΛΜΕ.

«Η κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά, αποποιείται τις τεράστιες ευθύνες της για τα κοινωνικά προβλήματα που η πολιτική της προκάλεσε και καταφεύγει σε τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών και μετατόπιση των ευθυνών της σε αυτούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία, ενώ αναφέρεται στα περιστατικά για τα οποία το υπουργείο Παιδείας τηρεί σιγή ιχθύος: 

* Το Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου έστειλε, μέσω της ΔΔΕ Κορίνθου, έγγραφο προς τις σχολικές μονάδες του νομού, με το οποίο εφιστά στους εκπαιδευτικούς «την προσοχή προς την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων  τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις» και τους απειλεί ότι  «προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών» σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα βίας στο σχολείο. Η αστυνομία της Κορίνθου, εντελώς αντιθεσμικά, αυτοανακηρύσσεται διοικητικός και πειθαρχικός προϊστάμενος των εκπαιδευτικών και τους επιρρίπτει ευθύνες για την έξαρση της βίας.

* Η ΔΔΕ Άρτας μεταβιβάζει στα σχολεία του νομού έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Άρτας, σύμφωνα με το οποίο καλούνται διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων σε συνάντηση σε χώρο της Εισαγγελίας, σε ώρα λειτουργίας των σχολείων και χωρίς να αναφέρεται ο λόγος της συνάντησης. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η "πρόσκληση" της εισαγγελέως αφορά την παραβατικότητα στα σχολεία.

«Καταγγέλλουμε τα πρωτοφανή αυτά αυταρχικά φαινόμενα ενάντια στον εκπαιδευτικό κλάδο και τη δημόσια εκπαίδευση! Απαιτούμε να ανακληθούν άμεσα τα απαράδεκτα αυτά έγγραφα της Αστυνομίας Κορίνθου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Άρτας» τονίζει η ΟΛΜΕ και ζητά από την υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση «να πάρουν θέση για τα έγγραφα της Αστυνομίας Κορίνθου και της Εισαγγελίας Άρτας. Η σιωπή τους σημαίνει ότι συμφωνούν ή ακόμα και ότι προκάλεσαν τις 'παρεμβάσεις' αυτές».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μια πρωτοφανούς προσπάθειας της Αστυνομίας και των Εισαγγελικών αρχών να παρέμβουν στο τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων της χώρας. Η κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά, αποποιείται τις τεράστιες ευθύνες της για τα κοινωνικά προβλήματα που η πολιτική της προκάλεσε και καταφεύγει σε τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών και μετατόπιση των ευθυνών της σε αυτούς.

Συγκεκριμένα, το Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου έστειλε, μέσω της ΔΔΕ Κορίνθου, έγγραφο προς τις σχολικές μονάδες του νομού, με το οποίο εφιστά στους εκπαιδευτικούς «την προσοχή προς την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων  τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις» και τους απειλεί ότι  «προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών» σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα βίας στο σχολείο. Η αστυνομία της Κορίνθου, εντελώς αντιθεσμικά, αυτοανακηρύσσεται διοικητικός και πειθαρχικός προϊστάμενος των εκπαιδευτικών και τους επιρρίπτει ευθύνες για την έξαρση της βίας!!

Την ίδια ώρα, η ΔΔΕ Άρτας μεταβιβάζει στα σχολεία του νομού έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Άρτας, σύμφωνα με το οποίο καλούνται διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων σε συνάντηση σε χώρο της Εισαγγελίας, σε ώρα λειτουργίας των σχολείων και χωρίς να αναφέρεται ο λόγος της συνάντησης. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες η "πρόσκληση" της εισαγγελέως αφορά την παραβατικότητα στα σχολεία.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε εγκαίρως (Δεκέμβριος 2021) επισημάνει αλλά και είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις προς το ΥΠΑΙΘ για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και νεανικής παραβατικότητας με βάση και τις διεθνείς έρευνες (ΚΕΜΕΤΕ, UNESCO, UNISEF). Είχε ζητήσει παράλληλα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία για το ζήτημα αυτό. Το ΥΠΑΙΘ αρνήθηκε να γίνει η σχετική συνάντηση, απέρριψε όλες της προτάσεις της Ομοσπονδίας και δεν έλαβε κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού προβλήματος. Και μετά την επίσημη αδιαφορία του ΥΠΑΙΘ για την έξαρση της βίας στα σχολεία, έχουμε τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις αστυνομίας και εισαγγελίας προς την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής κοινότητας από την κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της χαρακτηρίζεται από καταστολή και βία στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, επανειλημμένες δικαστικές προσφυγές ενάντια στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και συστηματική παντελή έλλειψη διαλόγου. Η αυταρχική αυτή τακτική της κυβέρνησης, που θυμίζει άλλες, σκοτεινές, εποχές κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα κατά το οποίο  καταγράφονται κρούσματα αστυνομικών και εισαγγελικών «παρεμβάσεων και νουθεσιών» προς τους/τις εκπαιδευτικούς.

Έρχεται επίσης να αποκρύψει ότι η λεγόμενη «σχολική βία», ναι μεν είναι υπαρκτή, αλλά, δεν δημιουργείται και δεν εξαντλείται, στο σχολικό περιβάλλον, ούτε λαμβάνει χώρα μόνο κατά της διάρκεια της εφημερίας των εκπαιδευτικών, αλλά είναι ένα γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο το οποίο είναι αποτέλεσμα των αντιλαϊκών και αντικοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει, αλλά και της άρνησης της να στελεχώσει τα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.τλ.).  Είναι απόρροια επίσης της άρνησης, τόσο αυτής όσο και ορισμένων προηγούμενων κυβερνήσεων, να κάνουν τα σχολεία πιο ανθρώπινα, με καλύτερα κτίρια και λιγότερους/ες μαθητές/τριες στην τάξη.

Καταγγέλλουμε τα πρωτοφανή αυτά αυταρχικά φαινόμενα ενάντια στον εκπαιδευτικό κλάδο και τη δημόσια εκπαίδευση! Απαιτούμε να ανακληθούν άμεσα τα απαράδεκτα αυτά έγγραφα της Αστυνομίας Κορίνθου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Άρτας.

Απαιτούμε από την Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση να πάρουν θέση για τα έγγραφα της Αστυνομίας Κορίνθου και της Εισαγγελίας Άρτας. Η σιωπή τους σημαίνει ότι συμφωνούν ή ακόμα και ότι προκάλεσαν τις «παρεμβάσεις» αυτές.

Απαιτούμε από την Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση να λάβουν άμεσα μέτρα για ην αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία και να υιοθετήσουν τις προτάσεις της ΟΛΜΕ.

Οι εκπαιδευτικοί δεν τρομοκρατούνται από τις αυταρχικές «νουθεσίες»!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PISA
Η PISA βούτυρο στο ψωμί του υπ. Παιδείας
Εργαλειοποιεί τα αποτελέσματα PISA, υιοθετεί τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και σκληραίνει την αξιολόγηση προωθώντας αλλαγές που χρειάζονται χρήματα, τα οποία...
Η PISA βούτυρο στο ψωμί του υπ. Παιδείας
asep
169 εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αποσιώπηση της μάχης των εξεταστικών από την ιστορία της ΔΟΕ
Η μάχη των εξεταστικών του ’98 ανήκει στις λαμπρές ιστορικές στιγμές του κλάδου, δεν εξαφανίζεται από καμία «ιστορική» γομολάστιχα παραχάραξης
169 εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αποσιώπηση της μάχης των εξεταστικών από την ιστορία της ΔΟΕ