Κενά στα σχολεία: Χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες (και) στον Πειραιά
Πειραιάς: Μεγάλες οι ελλείψεις και στην Παράλληλη Στήριξη - Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ την Τετάρτη 26/10/2022

Χιλιάδες είναι οι χαμένες διδακτικές ώρες από την αρχή της χρονιάς σε πολλά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Πειραιά, όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ του Πειραιά.

Οι ελλείψεις αφορούν μια σειρά ειδικότητες, όπως Μουσική, Καλλιτεχνικά, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική, Τεχνολογία, Θρησκευτικά κ.α. Ακόμα σχολεία κάνουν 4ωρα και 5ωρα, αντί για πλήρες πρόγραμμα και μάθημα, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις και στην Παράλληλη Στήριξη.

Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει επίσης για αυταρχισμό τον νέο Διευθυντή ΔΙΔΕ Πειραιά και καλεί σε κινητοποίηση την Τετάρτη 26/10/2022 14:00 στη ΔΙΔΕ Πειραιά, ζητώντας μεταξύ άλλων την άμεση κάλυψη όλων των κενών, με μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών-Όχι στις υποχρεωτικές υπερωρίες!

Όλη η ανακοίνωση

Οκτώβρης μήνας και τα κενά παραμένουν. Ενδεικτικά:

 • Στο Γυμνάσιο του Πόρου υπηρετούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς μόλις 4 εκπαιδευτικοί! 5 στο Γυμνάσιο Αγκιστρίου … και πάει λέγοντας.

 • Χιλιάδες είναι οι χαμένες διδακτικές ώρες από την αρχή της χρονιάς σε πολλά σχολεία, σε μια σειρά ειδικότητες, όπως Μουσική, Καλλιτεχνικά, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική, Τεχνολογία, Θρησκευτικά κ.α. Ακόμα σχολεία κάνουν 4ωρα και 5ωρα, αντί για πλήρες πρόγραμμα και μάθημα.

 • Μεγάλες οι ελλείψεις και στην Παράλληλη Στήριξη (π.χ. τουλάχιστον 19 Φιλόλογοι Ειδικής Αγωγής), αλλά και Σχολικών Νοσηλευτών και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Οκτώβρης μήνας και οι τοποθετήσεις ακόμα είναι σε εξέλιξη (την Παρασκευή 14 Οκτώβρη βράδυ ανακοινώθηκε η απόφαση συμπλήρωσης ωραρίου των αναπληρωτών/αναπληρωτριών εκπαιδευτικών), μια απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι κατά τις πρόσφατες τοποθετήσεις. Παρά ταύτα, ούτε οι αδικίες-καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων θεραπεύτηκαν (οι καταγγελίες συναδέλφων αναπληρωτών για αυθαιρεσίες-καταστρατήγηση της σειράς του πίνακα είναι πάρα πολλές), ούτε τα κενά θα καλυφθούν, αφού η Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών που μεσολάβησε, περιείχε ελάχιστους εκπαιδευτικούς, σε σχέση με τα κενά. Την ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση φέρει ο νέος Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά.

Και αντί Κυβέρνηση-Υπουργείο Παιδείας- ΔΙΔΕ Πειραιά να ασχοληθούν με την κάλυψη των κενών:

 • Ο Πρωθυπουργός επιδίδεται σε κακοστημένες φιέστες για τους νέους διορισμούς, που προκαλούν την νοημοσύνη μας και την ίδια την πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος διορίστηκαν στον Πειραιά 171 συνάδελφοι (154 στη Γενική, 15 στην Ειδική και 2 στο Μουσικό), ενώ συνταξιοδοτήθηκαν 106 (αντίστοιχα 2020 και 2021 προσλήφθηκαν 149 και συνταξιοδοτήθηκαν 286!). Αθροιστικά από το 2020, που έγιναν οι πρώτοι διορισμοί, οι νεοδιορισθέντες στον Πειραιά ανέρχονται σε 320 και οι συνταξιοδοτήσεις σε 392! Δηλαδή οι νέοι διορισμοί, δεν φτάνουν να καλύψουν αθροιστικά ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις των ετών 2020, 2021, 2022!

 • Το Υπουργείο Παιδείας επιμένει στην προώθηση των επικίνδυνων, αντιπαιδαγωγικών σχεδιασμών (Αξιολόγηση-Μέντορες-Συντονιστές κ.α.), που οδηγούν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και μεταφέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής σε εκπαιδευτικούς-γονείς και μαθητές!

Τέλος, ο νέος Διευθυντής ΔΙΔΕ Πειραιά:

 • Καθ’ οδόν από τις επισκέψεις στα Κύθηρα και στον Αργοσαρωνικό, απαιτεί την υποχρεωτική ανάθεση υπερωριών στους εκπαιδευτικούς, αξιοποιώντας το νέο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο Κυβέρνησης-Υπουργείου Παιδείας (νόμος 4823). Μάλιστα στο Γυμνάσιο και το ΓΕΛ του Πόρου αυτό έγινε ήδη πράξη! Οδηγούν τους εκπαιδευτικούς, που έχουν επιφορτιστεί με τα πάντα μέσα στο σχολείο, στην εξουθένωση (συνεχόμενα 5ωρα και 6 ωρα, ταυτόχρονα με εφημερίες και διοικητικές εργασίες)! Χωρίς ανάσα, από την πρώτη ώρα, μέχρι το τέλος του ωραρίου! Ταυτόχρονα, με την ανάθεση υπερωριών περικόπτονται προσλήψεις αναπληρωτών, που περιμένουν να εργαστούν!

 • Προχωρά σε υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού, χωρίς αίτησή της, σε άλλο σχολείο, από αυτό που έχει τοποθετηθεί, “για τις ανάγκες της υπηρεσίας” και μάλιστα με απόφαση ΠΥΣΔΕ! Πρόκειται για ενεργοποίηση του απαράδεκτου-αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, που έχει σαν αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί να κοιμούνται τη μία ημέρα σε ένα σχολείο και να ξυπνούν σε άλλο! Καταστρατηγούνται και τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, ενώ οι μαθητές χάνουν ξαφνικά την καθηγήτριά τους, στη μέση της χρονιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκπαιδευτικός κάνει πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, όπως και Τράπεζα Θεμάτων και το αφήνει, αφού μετακινείται σε ημερήσιο Γυμνάσιο! Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε εντολές-αποφάσεις για υποχρεωτικές υπερωρίες και υποχρεωτικές μετακινήσεις στον Πειραιά.

 • Καλεί Διευθυντές Σχολείων σε γραπτές “εξηγήσεις”, γιατί έβαλαν λέει λάθος τα κενά στο σύστημα! Έλεος! Ο αυταρχισμός σε όλο του το μεγαλείο! Δεν φτάνει που έγινε το γνωστό μπάχαλο με τις τοποθετήσεις στον Πειραιά, οι εκπαιδευτικοί δεν φτάνουν να καλυφθούν τα κενά, αλλά κατά τα άλλα, φταίνε οι Διευθυντές των Σχολείων!

 • Προχωρά σε «συνάντηση συνεργασίας» με το Δ/ντή Αστ. Δ/νσης Πειραιά την Τετάρτη 28/09/2022, στο γραφείο του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Πειραιά με θέμα τις μαθητικές καταλήψεις που αποτελούν μια μορφή κινητοποιήσεων των μαθητών. Μάλιστα, συσχετίζονται (καθώς τίθενται παράλληλα) με τον σχολικό εκφοβισμό. Νέα ήθη και έθιμα στον Πειραιά...

 • Ασκεί συστηματική πίεση και έμμεσες απειλές στους διευθυντές και στους εκπαιδευτικούς για πραγματοποίηση webex σε υπό κατάληψη σχολεία, “θυμίζοντας” συνεχώς το νομοθετικό πλαίσιο Κυβέρνησης-ΥΠΑΙΘ και απαιτώντας οι εκπαιδευτικοί να γίνουν καταδότες των μαθητών που αγωνίζονται! Υλοποίηση του δόγματος “Νόμος και Τάξη” Κυβέρνησης-ΥΠΑΙΘ από το νέο Διευθυντή ΔΙΔΕ Πειραιά. Να θυμίσουμε ότι αυτή την πρακτική είχε καταδικάσει πριν από λίγες μέρες και η ΕΛΜΕ Πειραιά με ανακοίνωσή της που τόνιζε μεταξύ άλλων: "Ταυτόχρονα, το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καταγγέλλει την απόπειρα του νέου ΔΙΔΕ Πειραιά να εφαρμόσει με υπερβολική ζέση –σαν πρόθυμος από καιρό-την κατεύθυνση του Υπουργείου να χρησιμοποιήσει τον κλάδο ως απεργοσπαστικό μηχανισμό των μαθητικών κινητοποιήσεων αλλά και καταδότη μαθητών, μέσω της πραγματοποίησης τηλεκπαίδευσης σε υπό κατάληψη σχολεία […] Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να μην κάνουν webex σε υπό κατάληψη σχολεία. Υπενθυμίζουμε ότι η ΟΛΜΕ (379/29-9-2021) έχει κηρύξει απεργία – αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία".

 • Οι ενστάσεις, αιτήσεις βελτίωσης των αναπληρωτών συναδέλφων δεν έχουν συζητηθεί ακόμα στο ΠΥΣΔΕ, όπως πρέπει να γίνεται.

Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

Προχωράμε σε κινητοποίηση την Τετάρτη 26/10/2022 14:00 στη ΔΙΔΕ Πειραιά.

Απαιτούμε:

 • Άμεση κάλυψη όλων των κενών, με μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών-Όχι στις υποχρεωτικές υπερωρίες!

 • Να ανακληθεί η απόφαση του ΠΥΣΔΕ υποχρεωτικής μετακίνησης εκπαιδευτικού για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Ανάγκη για εκπαιδευτικούς έχουν όλα τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι “κλωτσοσκούφι”.

 • Δεν θα περάσουν ο αυταρχισμός και οι απειλές. Να σταματήσουν οι κλήσεις σε γραπτές εξηγήσεις των Διευθυντών των σχολείων, λες και φταίνε εκείνοι/εκείνες για τα κενά και το μπάχαλο με τις τοποθετήσεις.

 • Δεν κάνουμε webex σε υπό κατάληψη σχολεία! Δεν έχει καμία δουλειά η Αστυνομία στους αγώνες γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών!

 • Δυνατότητα ένστασης και αίτησης βελτίωσης για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που θα συζητιόνται στο ΠΥΣΔΕ, όπως και των μονίμων συναδέλφων. Να εξεταστούν άμεσα όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Οι αναπληρωτές δεν είναι εκπαιδευτικοί Β’ κατηγορίας!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26/10/2022 14:00 ΣΤΗ ΔΙΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aniliki-katigorei-kathigiti-gia-seksoualiki-parenoxlisi.w_l_1.jpg
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»
Ο πρώτος που έσπασε τη σιωπή του ήταν ένας 10χρονος μαθητής
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»