Η απάντηση του Α. Συρίγου σε ερώτηση του ΚΚΕ για τα κενά σε ΕΕΠ-ΕΒΠ στα σχολεία της Καισαριανής - «Δεν προκύπτουν κενά»

Καμία έλλειψη σε Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό δεν υπάρχει στα σχολεία της Καισαριανής, σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελο Συρίγο.

Ο Α. Συρίγος, κατά την απάντηση επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, τόνισε ότι φέτος διορίστηκαν τετρακόσια μέλη ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και ειδικότερα διακόσια εξήντα σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και εκατόν τριάντα εννέα σε Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης, τα ΣΔΕΥ των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης. 

Ανέφερε ακόμη ότι από το 2020 και μετά διορίστηκαν 43 μέλη ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις, ενώ για το έτος 2022-2023, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, προχώρησε σε συνολικά πέντε χιλιάδες εκατόν δεκαέξι αναθέσεις σε αναπληρωτές καθηγητές για ειδική εκπαίδευση, ειδικότερα στην περιοχή της Καισαριανής.

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε προκύπτει ότι η συγκεκριμένη μονάδα της Καισαριανής λειτουργεί κανονικά με βάση όλους τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις ειδικότητες, χωρίς κενό στο υποχρεωτικό πρόγραμμα, αλλά ούτε και στο ολοήμερο», ανέφερε ο Α. Συρίγος.

Αναλυτικά η απάντηση του Α. Συρίγου για τα εκπαιδευτικά κενά

Α. Φέτος διορίστηκαν τετρακόσια μέλη ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση και ειδικότερα διακόσια εξήντα σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και εκατόν τριάντα εννέα σε Σχολικά Δίκτυα Εκπαιδευτικής Υποστήριξης, τα ΣΔΕΥ των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης. Οι διορισμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στους χίλιους σαράντα που ήδη είχαν γίνει από τον Μάρτιο του 2020.

Β. Ειδικά στην Καισαριανή έχουν διοριστεί από το 2020 και μετά σαράντα τρία μέλη ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού σε κενές οργανικές θέσεις.

Γ. Επίσης, για το 2022-2023 το Υπουργείο Παιδείας, έχει προχωρήσει σε συνολικά πέντε χιλιάδες εκατόν δεκαέξι αναθέσεις σε αναπληρωτές καθηγητές για ειδική εκπαίδευση και ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή, έχουν προσληφθεί σαράντα επτά άτομα.

Δ. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε προκύπτει ότι η συγκεκριμένη μονάδα της Καισαριανής λειτουργεί κανονικά με βάση όλους τους εκπαιδευτικούς σε όλες τις ειδικότητες, χωρίς κενό στο υποχρεωτικό πρόγραμμα, αλλά ούτε και στο ολοήμερο.

Ε. Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Καισαριανής «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», με ενεργό μαθητικό δυναμικό δύο παιδιών, απασχολούνται τώρα ένα άτομο βοηθητικό προσωπικό ειδικής αγωγής, ένας νηπιαγωγός και δύο νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής, τέσσερα άτομα συνολικά. Στο Δημοτικό Σχολείο Πρότυπο Ειδικό Καισαριανής «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», με ενεργό δυναμικό εξήντα παιδιών απασχολούνται για το έτος 2022- 2023, δύο εργοθεραπευτές, επειδή αναφερθήκατε, ένας φυσιοθεραπευτής, δύο θεραπευτές λόγου, ένας σχολικός νοσηλευτής, ένας ψυχολόγος, τέσσερις φυσικής αγωγής, δεκατρείς δάσκαλοι ειδικής αγωγής.

ΣΤ. Με βάση το άρθρο 8 του ν. 3699 του 2008, που καθορίζει τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τμήμα ειδικών νηπιαγωγείων και ειδικών δημοτικών σχολείων, αυτό ορίζεται κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις και κατ’ ανώτατο σε επτά μαθητές ανά τμήμα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο αριθμός αυτός μπορεί να μειώνεται, με κατώτερο όριο τους τρεις μαθητές ανά τμήμα.

Ζ. Επομένως, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, με τα δύο άτομα που είναι στο ειδικό νηπιαγωγείο, το ειδικό νηπιαγωγείο λειτουργεί οριακά. Το δε ειδικό δημοτικό λειτουργεί με το μικρότερο δυνατό αριθμό μαθητών ανά τμήμα, καθώς η αναλογία είναι 3,15, δηλαδή είναι κάτω από το 4. Επομένως, με βάση τα στοιχεία αυτά δεν τεκμαίρεται η έλλειψη σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. 

«Αρμόδιες οι περιφέρειες για τη μεταφορά των μαθητών»

«Σύμφωνα με το νόμο, αρμόδιες για τη μεταφορά είναι οι περιφέρειες», είπε ο υφυπουργός συμπληρώνοντας πως από το 2011 δεν υπάρχουν πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας για δαπάνες μεταφοράς μαθητών.

«Στελεχώνουμε με συνοδούς και οδηγούς τα σχολικά λεωφορεία που ανήκουν στις συγκεκριμένες μονάδες. Οι συγκεκριμένοι ανέρχονται, στον παρόντα χρόνο, δηλαδή φέτος έχουν προσληφθεί εβδομήντα έξι υπάλληλοι ΙΔΟΧ, των κλάδων οδηγών και συνοδών, με διάρκεια σύμβασης δέκα μηνών. Δεν έχουμε κάποια άλλη αρμοδιότητα. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με την περιφέρεια. Θα ξαναεπικοινωνήσουμε με σκοπό να βρεθεί, το συντομότερο δυνατόν, λύση στο θέμα», όπως είπε.

Επιπλέον πρόσθεσε πως η περιφέρεια, ενημέρωσε πως είναι σε διαδικασία επίλυσης του προβλήματος. 

«Θα επανέλθουμε όμως σε αυτό το θέμα όσο πιο σύντομα γίνεται, για να μπορούν αυτά τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους», όπως είπε. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi
κ. υπουργέ της Παιδείας να σας πούμε εμείς τι έχετε κάνει όλοι σας για τους εκπαιδευτικούς;

Εχουν περάσει 95 χρόνια από τότε που ο Δημήτρης Γληνός αρθρογραφούσε πύρινα στο περιοδικό «Αναγέννηση» κι...

κ. υπουργέ της Παιδείας να σας πούμε εμείς τι έχετε κάνει όλοι σας για τους εκπαιδευτικούς;