foititiki estia larisas
Οι τραγικές συνθήκες στις εστίες αναδεικνύουν το γεγονός ότι οι φοιτητές είναι παρατημένοι στη μοίρα τους.

Οι πανεπιστημιακές εστίες αποτελούν για φοιτητές με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια μία απαραίτητη παροχή, που τους δίνει την δυνατότητα να σπουδάσουν απρόσκοπτα και χωρίς άγχος.

Όμως...

Τα τελευταία χρόνια στις περισσότερες φοιτητικές εστίες οι συνθήκες είναι αποκρουστικές και ιδιαίτερα επικίνδυνες. Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη της Αθήνας, δεν είναι δύσκολο να θυμηθούμε ότι τα προβλήματα υπάρχουν και είναι πολλά, καθιστώντας την διαβίωση των φοιτητών, ενίοτε επίφοβη!

Πολυτεχνειούπολη

Στην πρόσφατη επιχείρηση της αστυνομίας στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, έγιναν 32 συλλήψεις συνολικά, μελών τριών συμμοριών, που διέπρατταν ένοπλες ληστείες και διακινούσαν ναρκωτικά.

Όπως έγινε γνωστό, οι εμπλεκόμενες συμμορίες είχαν στο παρελθόν διαπράξει πληθώρα ληστειών και συχνή διακίνηση ναρκωτικών, τραμπουκίζοντας μεταξύ άλλων φοιτητές, κάνοντας face control και άλλα "καλά" κι "ευλογημένα". 

Ένας φοιτητής ανέφερε ότι οι συγκεκριμένοι εγκληματίες τον απείλησαν για να τους αποκαλύψει που έμενε, του πήραν τα κλειδιά του σπιτιού του, το οποίο και στη συνέχεια λήστεψαν, ασκώντας σωματική βία στους γονείς του

Συνεργάτης των δραστών ήταν και μία δόκιμος αστυνομικός, η οποία συνελήφθη, αφέθηκε ελεύθερη και τώρα είναι σε διαθεσιμότητα. Η ίδια φέρεται να παρείχε πληροφορίες για τις κινήσεις τις αστυνομίας.

Όπως ανέφερε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, η εγκληματική δράση ήταν γνωστή εδώ και τρία χρόνια, χωρίς να έχει γίνει κάτι για να σταματήσει όλο αυτό.

Να μην μιλήσουμε καν για τις συνθήκες καθαριότητας και διαβίωσης, όπου εικόνες ντροπής κάνουν το γύρο του διαδικτύου, με αναφορές να μιλάνε για έλλειψη θέρμανσης και κοινόχρηστα μπάνια, καθώς οι παλιές εστίες ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται πριν από περίπου 48 χρόνια.

Φοιτητικές εστίες στην υπόλοιπη Ελλάδα

Τα φαινόμενα παραμέλησης των φοιτητικών εστιών δεν είναι, φυσικά, μεμονωμένα, καθώς τραγικές είναι οι συνθήκες και σε άλλες πανεπιστημιακές δομές.

Οι εστίες του Κούκου στην Πάτρα, εδώ και χρόνια έχουν πέσει σε μαρασμό, όπου οι φοιτητές κάνουν αναφορές για ποντίκια, κακό σύστημα θέρμανσης και ετοιμόρροπους τοίχους, καθώς η υγρασία και οι φθορές αποτελούν μόνιμο πρόβλημα.

Τα Χριστούγεννα που πέρασαν υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στο θέμα τις σίτισης των φοιτητών που διέμεναν κατά την περίοδο των εορτών στις εστίες της Λάρισας, καθώς το εστιατόριο δεν λειτουργούσε, κάνοντας στην "άκρη" όσους φοιτητές δεν είχαν που να πάνε και κινδυνεύοντας να τους αφήσουν χωρίς τροφή.

Σε "ημιθανή" κατάσταση είναι και οι φοιτητικές εστίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης με μούχλα, κατσαρίδες και σοβαρές φθορές στους τοίχους, δημιουργώντας σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Μάλιστα, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση των φοιτητών, τα έπιπλα ήταν παλιά και κατεστραμμένα και πολλά δωμάτια δεν είχαν θέρμανση λόγω αδυναμίας επιδιόρθωσης των κλιματιστικών.

Παρόμοιες καταστάσεις κατήγγειλαν και οι φοιτητές στα Ιωάννινα, κάνοντας λόγο για έλλειψη ζεστού νερού, αλλά και υποδομές προς... κατάρρευση.

Μέσα από όλα αυτά γίνεται σαφές ότι η μέριμνα για τις φοιτητικές εστίες είναι προβληματικά περιορισμένη, δείχνοντας ότι ξανά τα θύματα των περιστάσεων είναι οι φοιτητές που έχουν ανάγκη τη διαμονή στις συγκεκριμένες δομές, αλλά κανείς δεν νοιάζεται... 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας - ΥΠΑΙΘ
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Αβάθμιας εκπαίδευσης σε ΚΕΔΑΣΥ, ΙΚΥ και Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας - Ονόματα
Δείτε τις αποφάσεις με όλα τα ονόματα
Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Αβάθμιας εκπαίδευσης σε ΚΕΔΑΣΥ, ΙΚΥ και Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας - Ονόματα