emp_politexneio_esties
Σπασμένες πόρτες, τρομοκρατημένους και τραυματισμένους φοιτητές από δέσιμο με tie-wrap άφησε πίσω της η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ στις παλιές φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης

Με εμπόλεμη ζώνη μοιάζουν οι παλιές φοιτητικές εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μετά τη χθεσινή επιχείρηση της Αστυνομίας για την εξάρθρωση συμμορίας εμπορίου ναρκωτικών, που εξελίχθηκε σε σκηνικό «φαρ-γουέστ» με τον πυροβολισμό ενός 30χρονου διακινητή, αλλά και την τρομοκράτηση και το βίαιο δέσιμο ανυποψίαστων φοιτητών που διέμεναν στις εστίες. Ο υπερβάλλοντας «ζήλος» της ΕΛ.ΑΣ. εκδηλώθηκε, μάλιστα, και με το σπάσιμο των θυρών των δωματίων των φοιτητών και την πρόκληση φθορών στο εσωτερικό τους την ώρα που κοιμούνταν, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί πλέον ακατοίκητα, με πολλούς να μην έχουν εναλλακτική.

«Φοιτητές έδειχναν σημάδια στα χέρια τους από tie wrap που τους είχαν περάσει οι δυνάμεις των ΟΠΚΕ», λέει χαρακτηριστικά φοιτητής του ΕΜΠ.

«Πηγαίνοντας προς τη σχολή μου είδα πολύ αυξημένη παρουσία των ΟΠΚΕ, άκουγα θορύβους σπασίματος που προφανώς ήταν από τα δωμάτια που παραβιάστηκαν και κόσμο να φωνάζει. Λίγο πριν φτάσω στη σχολή μου, άκουσα και τους πυροβολισμούς και δεν ήθελα να το πιστέψω», λέει φοιτήτρια του ΕΚΠΑ, που μίλησε στην τηλεόραση του OPEN.

«Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν τρομακτική», πρόσθεσε η ίδια και ξεκαθάρισε πως «Το γεγονός ότι μπήκε η ΕΛ.ΑΣ και έκανε μία τέτοιου επιπέδου επιχείρηση στις φοιτητικές εστίες, όπου διαμένει κόσμος, όπου σπάσανε τις πόρτες των παιδιών την ώρα που κοιμόντουσαν, όπου κατέληξε αυτό το πράγμα σε πυροβολισμούς (...). Σε ημέρα όπου ο κόσμος κινούνταν, είδε να πέφτουν δίπλα του πυροβολισμοί. Αυτό το πράγμα ήταν πολύ επικίνδυνο».

Και συμπλήρωσε, κατηγορηματικά: «Εμείς είμαστε φοιτητές, δεν είμαστε οι σύμβουλοι της ΕΛΑΣ. Δεν μπορούμε να προτείνουμε κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο καλύτερο ή χειρότερο. Εμείς ξέρουμε ότι στα πανεπιστήμιά μας δεν υπάρχει η εγκληματικότητα στον βαθμό που υπάρχει σε όλη την υπόλοιπη κοινωνία (...). Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες είναι πως είναι πάρα πολύ παραμελημένες, αυτό είναι γεγονός».

«Πώς πιστεύουμε ότι η αστυνομία έλυσε οποιοδήποτε πρόβλημα που αφορά τις εστίες;» διερωτήθηκε η φοιτήτρια.

«Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση εδώ είναι οριακή (...). Οι φοιτητές είδαν χθες τα δωμάτιά τους να παραβιάζονται με αυτόν τον τρόπο -άμα δούμε και τα μεγέθη, μιλάμε για εκατοντάδες πόρτες κυριολεκτικά ξηλωμένες. Οι άνθρωποι κοιμόντουσαν το βράδυ, ξύπνησαν το πρωί υπό τον φόβο των ΟΠΚΕ που έμπαιναν μέσα στα σπίτια τους», δηλώνει από την πλευρά του φοιτητής του ΕΜΠ.

«Μάλιστα, δεν ξέρω πώς οργανώθηκε η επιχείρηση και δεν είναι και δουλειά μου να ξέρω, αλλά έγιναν προσαγωγές ή δέθηκαν φοιτητές στον σωρό μέσα στα δωμάτιά τους», επισημαίνει ο ίδιος.

«Όταν οι εστιακοί φοιτητές πήγαν μετά στη διοίκηση να διαμαρτυρηθούν, έδειχναν σημάδια στα χέρια τους από tie wrap που τους είχαν περάσει οι δυνάμεις των ΟΠΚΕ (...). Η αστυνομία που μπήκε το πρωί στα σπίτια των φοιτητών για να κάνει τον έλεγχο, έδεσε φοιτητές στον σωρό. Πήγαν μετά στη διοίκηση και δείχνανε τα χέρια τους που είχανε σημάδια από τα tie wrap, τις χειροπέδες», καταγγέλλει στη συνέχεια.

Οι δηλώσεις των φοιτητών στο 4:55 του βίντεο

Βομβαρδισμένο τοπίο οι εστίες μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι παλιές εστίες βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους παραμέλησης τα τελευταία πολλά χρόνια, με ευθύνη των ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και της διοίκησης του ΕΜΠ, όπως έχει καταγγείλει επανειλημμένα και ο Σύλλογος Οικοτρόφων των φοιτητικών εστιών του ΕΜΠ, που προβάλλει το πάγιο αίτημα της γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για τη φοιτητική μέριμνα και τις υποδομές του Πανεπιστημίου. Σημειώνεται ότι στο ίδιο πνεύμα τοποθετούνται και οι σύλλογοι οικοτρόφων όλων των πανεπιστημίων της χώρας, που βλέπουν τα σπίτια τους εντός του πανεπιστημίου να καταρρέουν απουσία οποιασδήποτε μέριμνας.

Σύμφωνα με τον φοιτητή του ΕΜΠ, που μίλησε στο OPEN, «αυτή τη στιγμή είναι καταστραμμένες και οι πόρτες και δεν έχει γίνει καμία επισκευή, έστω και υποτυπώδης, οι άνθρωποι φύγανε αν είχανε κάπου να μείνουνε είτε άμα δεν είχανε, είναι εδώ πέρα και είναι όλο το βράδυ ξύπνιοι».

«Οι εστίες βρίσκονται σε μία κατάσταση πλήρους παραμέλησης. Έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αυτό το πράγμα -και παρόλο που έχουν γίνει καταγγελίες και από τον Σύλλογο των Οικοτρόφων που ζούνε εκεί- η αλήθεια είναι ότι άμα κάτι το αφήσεις στην τύχη του, θα τροφοδοτεί και διάφορου τύπου ενέργειες. Είναι ευθύνη και του υπουργείου και της πρυτανείας και του φορέα που διαχειρίζεται τις εστίες» δήλωσε στο τέλος.

Σε ανακοίνωση για τα χθεσινά γεγονότα προχώρησε και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καταγγέλλοντας τις ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. «Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ρημάξει τη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου με τους φοιτητές να καταγγέλλουν ότι δεν λειτουργεί η σίτιση, τα μισά δωμάτια δεν έχουν νερό, η συντήρηση. Με πρωτοβουλία του συλλόγου μας από σήμερα και για όσο χρειαστεί θα φιλοξενήσουμε όποιον οικότροφο της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου έχει ανάγκη είτε στα δωμάτιά μας είτε σε κενά δωμάτια της Νέας Εστίας του Πολυτεχνείου μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι εστιακοί φοιτητές.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δείχνει την αλληλεγγύη του στους οικοτρόφους της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καταγγέλλει ότι, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου έπεσαν πυροβολισμοί δίπλα σε αμφιθέατρα που διεξάγονταν εξετάσεις με εκατοντάδες φοιτητές! Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι οικότροφοι στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου οι αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν τις πόρτες όλων των οικότροφων, που δεν είχαν σχέση με την αστυνομική επιχείρηση, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή δεκάδες φοιτητές να μην έχουν που να μείνουν!

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία! Οι φοιτητές και οι σύλλογοι μας έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τη δράση διάφορων ύποπτων κυκλωμάτων, ακόμα και ποινικών, στη συγκεκριμένη φοιτητική εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τα οποία δρουν με την ανοχή, αν όχι την κάλυψη, των κρατικών αρχών οι οποίες δεν έχουν κάνει τίποτα παρά τις καταγγελίες των φοιτητών. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την αποκλειστική ευθύνη, έχει η κυβέρνηση, που το πρόβλημα ήταν σε γνώση της και αντί να αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα και το ναρκεμπόριο, ο προσανατολισμός της εξακολουθεί να είναι η καταστολή στους λαϊκούς αγώνες, στους φοιτητές και τους συλλόγους τους. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ρημάξει τη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου με τους φοιτητές να καταγγέλλουν ότι δεν λειτουργεί η σίτιση, τα μισά δωμάτια δεν έχουν νερό, η συντήρηση και η καθαριότητα βρίσκονται στα τάρταρα.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου μας από σήμερα και για όσο χρειαστεί θα φιλοξενήσουμε όποιον οικότροφο της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου έχει ανάγκη είτε στα δωμάτιά μας είτε σε κενά δωμάτια της Νέας Εστίας του Πολυτεχνείου μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Ταυτόχρονα μαζί με τους φοιτητές της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου που πραγματοποίησαν σήμερα Γενική Συνέλευση διεκδικούμε:

- Να επιδιορθωθούν τώρα οι καταστροφές!

- Άμεση αποκατάσταση της σίτισης και της ύδρευσης!

- Επαρκής φωτισμός στην εστία και τους γύρω χώρους!

- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στη σίτιση, συντήρηση, καθαριότητα, φύλαξη με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

- Να ανακαινιστούν άμεσα οι εστίες και να μεταφερθούν οι οικότροφοι σε αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης!

Για την διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων καλούμε σε κινητοποίηση όλοι οι οικότροφοι της Αθήνας αύριο στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ στις 12:00.

Κινητοποίηση φοιτητών σε κλίμα εντάσεων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήσαν Σύλλογοι Οικοτρόφων, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), που διαχειρίζεται τη λειτουργία των φοιτητικών εστιών πανελλαδικά. Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Σύλλογοι Οικοτρόφων των Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ, της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΦΕΠΑ), και της Φοιτητικής Εστίας Αθήνας (ΦΕΑ), καθώς και οικότροφοι της Φοιτητικής Εστίας του Ζωγράφου.

Βασικός στόχος της κινητοποίησης ήταν η ανάδειξη της άθλιας κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι υποδομές διαμονής των φοιτητών και η άμεση λήψη μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος της υποχρηματοδότησης και των περικοπών στη φοιτητική μέριμνα, με αποτέλεσμα τις εικόνες των υπό κατάρρευση διαδρόμων και δωματίων των εστιών. Ακόμη, οι φοιτητές κατήγγειλαν τις ζημιές που προκλήθηκαν στη Φοιτητική Εστία της Πολυτεχνειούπολης από τους αστυνομικούς, οι οποίοι έσπασαν τις πόρτες όλων των οικοτρόφων που δεν είχαν σχέση με την αστυνομική επιχείρηση, αφήνοντάς τους πρακτικά άστεγους.

Ισχυρή ήταν η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από το κτίριο της διοίκησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, γεγονός που οδήγησε σε εντάσεις με τους συγκεντρωμένους φοιτητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ιδρύματος αρνούνταν αρχικά να συναντηθεί με τους φοιτητές ώστε να της παρουσιάσουν τα αιτήματά τους, όμως ύστερα από τις πιέσεις και την επιμονή των οικοτρόφων έγινε τελικά η συνάντηση.

Πηγή: efsyn.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η λίστα με τις 16 παραλίες σε Αττική και Εύβοια που πρέπει να αποφύγετε

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xylodarmos
Λήμνος – Ξυλοκόπησε τη σύντροφό του: Πήγε τραυματισμένη στο νοσοκομείο κι είπε πως έπεσε
Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Λήμνο: Οι γιατροί κατάλαβαν πως δεν έπεσε κι ειδοποίησαν την αστυνομία που πέρασε χειροπέδες στον σύζυγό...
Λήμνος – Ξυλοκόπησε τη σύντροφό του: Πήγε τραυματισμένη στο νοσοκομείο κι είπε πως έπεσε
Ζέττα Μακρή
Μακρή: «Όταν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι οι 10.000 διορισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί χωρίς καμία έλλειψη»
«Πρόθεση της κυβέρνησης η επέκταση των ολοήμερων σχολείων- Έχουν προ»
Μακρή: «Όταν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι οι 10.000 διορισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί χωρίς καμία έλλειψη»
foto_education_pencils_molyvia.jpg
Αξιολόγηση: Εξώδικο από άλλα δύο σωματεία εκπαιδευτικών
«Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Υπερασπιζόμαστε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο»
Αξιολόγηση: Εξώδικο από άλλα δύο σωματεία εκπαιδευτικών