taksi_sxoleio
Στο 5ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης, οι μισές τάξεις του σχολείου δεν έχουν ούτε ολοήμερο - Ερωτηματικά στον τρόπο επιλογής των σχολείων

Απροσδιόριστο και νεφελώδες το τοπίο γύρω από το νέο διευρυμένο ωράριο που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και που θα εφαρμοζόταν πιλοτικά στα σχολεία της χώρας έως τις 17:30. Σύμφωνα με καταγγελία γονέα που έλαβε το alfavita.gr , στο 5ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης, οι μισές τάξεις του σχολείου δεν υποστηρίζεται καν το ολοήμερο. 

Πιο αναλυτικά, στα μισά τμήματα του σχολείου οι μαθητές δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο ολοήμερο, ενώ στις άλλα μισά ισχύει το ολοήμερο μονάχα έως τις 16:00. 

Παράλληλα, οι γονείς των μαθητών σε τμήματα που δεν έχουν ολοήμερο, παρά το γεγονός πως είχαν δηλώσει συμμετοχή με τη λήξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, στερούνται ενημέρωσης από τη Διεύθυνση του σχολείου για το πότε θα λειτουργήσουν.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, οι γονείς απευθύνονται μόνοι τους στο ΠΥΣΠΕ, το οποίο δεν δίνει κάποια απάντηση, ενώ η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας τους συμβουλεύει να κάνουν... υπομονή!

Σημειώνεται πως σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η υπουργός υποστήριξε πως οι γονείς στα μισά Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της χώρας θα μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά στα Ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου, τονίζοντας μάλιστα την διευκόλυνση που θα προσφέρει αυτό το μέτρο στους εργαζόμενους γονείς. 

«Άλλο να φεύγεις από τη δουλειά σου στις 4 κι άλλο στις 5, συνεπώς το μέτρο αυτό βοηθά και τις εργαζόμενες οικογένειες», είπε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ν. Κεραμέως, ωστόσο μια ανάσα πριν την άφιξη του Οκτωβρίου τίποτα από τα παραπάνω δεν φαίνεται να έχει εφαρμοστεί στο 5ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης. 

Ερωτηματικά στον τρόπο επιλογής των σχολείων

Το πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές της Αττικής, καθώς περίπου τα μισά Ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου που είχαν οριστεί, δηλαδή περίπου 2.500 δεν θα λειτουργήσουν. 

Δεκάδες ερωτήματα εγείρονται αναφορικά με τον τρόπο επιλογής των Δημοτικών Σχολείων & Νηπιαγωγείων, με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου να κάνει λόγο για σχολεία «παιδοφυλακτήρια».

«Το σχολείο που οραματίζονται και υλοποιούν ο κος Πρωθυπουργός και η κα Υπουργός Παιδείας είναι ένα σχολείο παιδοφυλακτήριο, ένα σχολείο κάτεργο, ένα σχολείο που δεν εξασφαλίζει την ολόπλευρη ψυχοκοινωνική και μαθησιακή ανάπτυξη των μαθητών του» υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Μακρή: «Όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλύπτονται»

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, δήλωσε πως στα εκπαιδευτικά θέματα «κανείς δεν αποκλείεται, αντίθετα όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλύπτονται», αναφερόμενη στα διευρυμένα ολοήμερα τμήματα. 

Πρόσθεσε δε, πως καθημερινά αποδεικνύεται ότι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση για την δημιουργία και νέων τμημάτων.

Ωστόσο παραπάνω δήλωση δεν επιβεβαιώνεται καθώς στην Καβάλα σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρωινή», από τα 24 Δημοτικά που είχαν οριστεί ως Ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου θα λειτουργήσουν τελικά μόνο τα 5, ενώ από τα 10 νηπιαγωγεία, θα λειτουργήσει μόνο ένα, της παραλίας Οφρυνίου. Στα Τρίκαλα πάλι, μόλις 4 δημοτικά σχολεία της πόλης των Τρικάλων έχουν δηλώσει ότι θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο και 1 στην Καλαμπάκα. Συνολικά στο Νομό μόνο 3 νηπιαγωγεία και 5 δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο. Μικρό το ενδιαφέρον και στην Αιτωλοακαρνανία για το διευρυμένο ολοήμερο όπως αναφέρει η εφημερίδα «Συνείδηση», η οποία τονίζει πως υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις από γονείς και εκπαιδευτικούς. Σε 30 σχολεία, 11 νηπιαγωγεία και 19 δημοτικά, πρόκειται να εφαρμοστεί το πιλοτικό πρόγραμμα επέκτασης του ολοήμερου σχολείο με αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου μέχρι τις 17:30.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ της κυβέρνησης, στον νομό Ηρακλείου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με το διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα 161 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία. Από αυτά τα 56 είναι νηπιαγωγεία και τα 105 είναι τα δημοτικά σχολεία τα οποία χαρακτηρίστηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ως διαθέσιμα για την κάλυψη του διευρυμένου ολοήμερου σχολείου. Για να συγκροτηθεί σε μια σχολική μονάδα ολοήμερο σχολείο, απαιτούνται 10 μαθητές για τα δημοτικά σχολεία και 7 μαθητές για τα νηπιαγωγεία.

Ειδικά στον νομό Ηρακλείου, από τα 56 χαρακτηρισμένα νηπιαγωγεία, μόνο τα 10 εξ αυτών θα πραγματοποιήσουν το διευρυμένο ολοήμερο, ενώ ο αριθμός των δημοτικών σχολείων ανέρχεται στα 25-28 δημοτικά από τα 105 χαρακτηρισμένα.

Οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα ως «αποτυχία», καθώς ελάχιστες σχολικές μονάδες θα επεκτείνουν το ωράριό τους εξαιτίας των περιορισμένων συμμετοχών.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι μπορώ να τρώω το βράδυ για να χάσω κιλά: 5 & 1 φαγητά

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

sxoleio
Λήμνος: Όχι στην υποβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας
Η υποβάθμιση του σχολείου αυτού γίνεται προκειμένου να εφαρμοστεί σταδιακά, με κάθε τρόπο και δικαιολογία η αντιπαιδαγωγική πολιτική της ηγεσίας του...
Λήμνος: Όχι στην υποβάθμιση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μύρινας
perama_kinitopoiisi_ergatiko_distixima
Πέραμα: 2η ημέρα κινητοποιήσεων εργαζομένων - «Η ασφάλεια μας σε δεύτερη μοίρα»
Δεύτερη μέρα δυναμικών κινητοποιήσεων για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα - «Η ασφάλεια μας έρχεται σε δεύτερη μοίρα», λένε οι εργαζόμενοι
Πέραμα: 2η ημέρα κινητοποιήσεων εργαζομένων - «Η ασφάλεια μας σε δεύτερη μοίρα»