apergia ekpaideutikoi axiologisi
Nick Paleologos / SOOC
Σειρά διεκδικήσεων από ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ με φόντο τον πληθωρισμό - Ζητούν μεταξύ άλλων αύξηση μισθού στο εισαγωγικό κλιμάκιο και κατάργηση φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο - Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή

Σειρά διεκδικήσεων για τα ζητήματα των μισθών και των όρων διαβίωσης και εργασίας προβάλλουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ και ΕΛΜΕ, καλώντας σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή στα γραφεία της ΔΟΕ.

Όπως σημειώνει ο ΣΕΠΕ «ο Σωκράτης» που συνυπογράφει μαζί με άλλα σωματεία των εκπαιδευτικών την πόρταση, «με πρώτο μεγάλο σταθμό τη Γενική Πανεργατική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη, ξεκινάμε αγώνα ζωής και επιβίωσης, αγώνα αξιοπρέπειας για να μπορούμε να ζούμε και να διδάσκουμε σαν άνθρωποι. Κλιμακώνουμε αυτόν τον αγώνα με όλα τα μέσα».

Τα σωματεία στο πλαίσιο των αιτημάτων που ήδη διατυπώνουν εδώ και καιρό ομοσπονδίες εργαζομένων ζητούν αυξήσεις μισθών, ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά, καθώς και ενισχύσεις σε ενοίκιο και άλλους τομείς.

Και όλα αυτά με φόντο τον πληθωρισμό, την ακρίβεια σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς και σε σειρά βασικών αγαθών.

Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Για το ζήτημα του μισθού, τα σωματεία των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Δεν κάνουμε πίσω από τη διεκδίκηση για πλήρη αποκατάσταση όλων των μισθολογικών απωλειών που είχαμε τα τελευταία 12χρόνια. Τίποτα δεν είναι για τους εργαζόμενους "περασμένο ξεχασμένο". 

Ταυτόχρονα απαιτούμε, εδώ και τώρα, προκειμένου να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα τον χειμώνα που έρχεται: 

-    Αύξηση μισθού κατά 20% στο εισαγωγικό κλιμάκιο (δηλ 950€ καθαρά) και αντίστοιχα σε όλα τα υπόλοιπα.
-    Άμεση απόδοση του κλεμμένου ΜΚ της διετίας 2016-2017, σε όλους τους εκπαιδευτικούς. 
-    Κατάργηση του συνόλου των έκτακτων εισφορών που επιβαρύνουν τον μηνιαίο μισθό.
-    Άμεση καταβολή 13ου και 14ου μισθού με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2022. 
-    Αφορολόγητο στα 12.000€ με προσαύξηση 3.000€ για κάθε παιδί. 
-    Κατάργηση των νόμων Βρούτση/Αxτσιόγλου που καταργούν τον καθορισμό του κατώτερου μισθού μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις»

Για το ζήτημα της καθημερινής μας διαβίωσης οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ απαιτούν:

«-   Κατάργηση των φόρων σε ρεύμα και φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα. 
-    Δωρεάν μετακίνηση στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ για όλο το έτος. 
-    Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων με ευθύνη  της κυβέρνησης, των δήμων και των περιφερειών.
-    Επιδότηση ενοικίου στα 300€ το μήνα για όσους εκπαιδευτικούς αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο.
-    Δωρεάν σίτιση για τους εκπαιδευτικούς σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Δημιουργία λεσχών σίτισης σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση εκπαιδευτικών.
-    Αύξηση του ποσού της χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας από τα 0,15€/χλμ στα 0,35€/χλμ. Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται αποζημίωση ώστε να καλύπτονται όλοι οι συνάδελφοι που μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις. 
-    Οικονομική ενίσχυση 1000€ για όσους εκπαιδευτικούς μετατίθενται από ΠΥΣΠΕ/ΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΔΕ για την κάλυψη των πρώτων εξόδων μετεγκατάστασης. 
-    Επαναφορά της δυνατότητας λήψης άτοκων δανείων από την υπηρεσία (ΜΤΠΥ, ΤΠΔΥ κ.τ.λ.) με εγγύηση του δημοσίου και σταθερή αποπληρωμή μέσω της μισθοδοσίας.
-    Άνοιγμα της δυνατότητας για άτοκα στεγαστικά δάνεια μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων για όλους τους εκπαιδευτικούς»
.

Ενδεικτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ «ο Σωκράτης» ΕΔΩ

ΣΕΠΕ ΕΛΜΕ διεκδικήσεις συνέντευξη Τύπου

Πτώση - ρεκόρ της αξίας των κατώτατων μισθών στην Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), αναλύοντας στοιχεία της Εurostat, κάνει λόγο για «πτώση ρεκόρ της αξίας των κατώτατων μισθών» στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, οι χαμηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι στην Ευρώπη είδαν την αξία των μισθών τους να μειώνεται έως και 19% φέτος, «γεγονός που αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πτώση των πραγματικών κατώτατων μισθών αυτόν τον αιώνα», όπως διαπίστωσε η ΣΕΣ σε ανάλυση των στοιχείων της Eurostat.

Όπως επισημαίνει, «οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7,6% κατά το τελευταίο έτος στις 21 χώρες της ΕΕ που διαθέτουν κατώτατο μισθό. Ωστόσο, στις ίδιες χώρες, το ποσοστό του πληθωρισμού αυξήθηκε 12,4% κατά μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματική αξία των κατώτατων μισθών έχει μειωθεί 4,8% κατά μέσο όρο, αφήνοντας εκατομμύρια εργαζόμενους να αγωνίζονται για τα βασικότερα έξοδα διαβίωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, το ενοίκιο και η ενέργεια».

Δύο επιπλέον μισθούς στο ηλεκτρικό ρεύμα «θυσιάζουν» οι χαμηλόμισθοι

Την ίδια ώρα, με σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτερους μισθούς επιβαρύνονται οι Έλληνες εργαζόμενοι από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, σύμφωνα πάντα με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Συγκεκριμένα, σε τέσσερις χώρες – τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ιταλία – ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι επίσης πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει το μέσο μισθό.

Γιώργος Βασιλείου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Οφθαλμαπάτη με δέντρο
Οφθαλμαπάτη: Έχετε κοφτερή ματιά; Μπορείτε να βρείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε 8 δευτερόλεπτα;
Οφθαλμαπάτη: Πού κρύβεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Οφθαλμαπάτη: Έχετε κοφτερή ματιά; Μπορείτε να βρείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε 8 δευτερόλεπτα;