Χρόνος στο σχολείο
«Δεν έχουμε χρόνο να ενημερώσουμε τους γονείς, ούτε να δώσουμε τους ελέγχους προόδου των μαθητών», προειδοποιούν οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων

Μεγάλα εμπόδια συναντούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν λίγο χρόνο στο φορτωμένο πρόγραμμά τους για να μπορούν είτε να συνεδριάσουν για θέματα του σχολείου είτε να ενημερώσουν τους γονείς για την πρόοδο των μαθητών.

Στον χρόνο που δεν μπορούν να διαθέσουν οι εκπαιδευτικοί αναφέρονται σε επιστολή τους οι διευθυντές των σχολείων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πέρα από το ιερό έργο της εκπαίδευσης, λοιπόν, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης είναι επιφορτισμένοι με επιπλέον υποχρεώσεις στα σχολεία που εργάζονται όπως µε την υλοποίηση των αποφάσεων, που λαμβάνονται από την κεντρική διοίκηση και τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Μάλιστα, δεκάδες υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι και νομοθετικές ρυθμίσει επιβαρύνουν το καθημερινό πρόγραμμα των εκπαιδευτικών, καθώς πρέπει να ενημερώνονται πλήρως για αυτές.

Προκειμένου να βρεθεί μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, η Ένωση Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια μια πρόταση στο υπουργείο Παιδείας.

Έτσι, πρότεινε μία συγκεκριμένη ημέρα τον μήνα να μην γίνονται μαθήματα και ο εργασιακός χρόνος των έξι ωρών των εκπαιδευτικών να διατίθεται για συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, του Σχολικού Συμβουλίου και την ενημέρωση γονέων.

Τι προτείνουν οι διευθυντές των σχολείων

Η εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου για να γίνονται συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων με παρόντα όλα τα μέλη τους, να γίνονται μηνιαίες ενημερώσεις των γονέων και κηδεμόνων για την αγωγή και πρόοδο των μαθητών/τριών από τους εκπαιδευτικούς, καθώς και να επιδίδονται οι έλεγχοι προόδου μετά τη λήξη του α΄ και β΄ τριμήνου πλέον «καίει» τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση.

Όπως προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα 79/2017, όλα αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται από τις 13:15 έως τις 14:00, χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο πραγματικός διαθέσιμος χρόνος είναι 30 λεπτά, αφού  το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών και μαθητριών ολοκληρώνεται στις 13:30.

Επίσης, με αυτόν τον τρόπο ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού των εκπαιδευτικών που διδάσκουν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα από τις συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων.

Συγκεκριμένα, η ολοκληρωμένη πρόταση της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών/ντριών αναφέρει:

«Στην κατεύθυνση αναβάθμισης της λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων αλλά και γενικότερα της σχολικής μονάδας, προτείνουμε μία συγκεκριμένη ημέρα τον μήνα (π.χ. την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα) να μην γίνονται μαθήματα και ο εργασιακός χρόνος των έξι(6) ωρών των εκπαιδευτικών να διατίθεται για συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων και του Σχολικού Συμβουλίου, ενημερώσεις γονέων και επίδοση ελέγχων προόδου, αλλά και για ενδοσχολικές επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και γονέων. Στο χρονικό διάστημα από 13:15-14:00 μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο έκτακτες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Διακοπή της κυκλοφορίας από την Ελευσίνα έως τον Ισθμό
Άνοιξε η Αθηνών-Κορίνθου - Αποχώρησαν οι συγκεντρωμένοι από Αγρίνιο και Μεσσηνία
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Κορίνθου, ενώ αποχώρησαν οι συγκεντρωμένοι από την περιοχή του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο,...
Άνοιξε η Αθηνών-Κορίνθου - Αποχώρησαν οι συγκεντρωμένοι από Αγρίνιο και Μεσσηνία
teacher
Σχολείο στη Βάρκιζα: Χάος παρανομίας και εργασιακή κόλαση... επί της γης!
Μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για μια εργασιακή κόλαση. Ο σκοταδισμός και η πολιτική ανελευθερία σε όλο της το μεγαλείο!
Σχολείο στη Βάρκιζα: Χάος παρανομίας και εργασιακή κόλαση... επί της γης!