taxi-sxolio-mathites-kathigites
Το πρόβλημα αποκτάει μεγαλύτερες διαστάσεις εάν αναλογιστεί κανείς πως, παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών, υπήρξαν και πολλές αποχωρήσεις, καθώς τα 750 ευρώ που λαμβάνουν ως μηνιαίο εισόδημα οι αναπληρωτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Πάνω από 270 κενά εκπαιδευτικών υπάρχουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Ηρακλείου, με το πρόβλημα να είναι πιο έντονο στην επαρχία.

Το πρόβλημα αποκτάει μεγαλύτερες διαστάσεις εάν αναλογιστεί κανείς πως, παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών, υπήρξαν και πολλές αποχωρήσεις, καθώς τα 750 ευρώ που λαμβάνουν ως μηνιαίο εισόδημα οι αναπληρωτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ειδικότερα, προβληματισμός έχει επικρατήσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των εκπαιδευτικών για τις αποχωρήσεις αναπληρωτών. Εδώ και αρκετά χρόνια οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έρχονταν για να καλύψουν τις κενές θέσεις που υπήρχαν στα σχολεία. Ο ρόλος τους βέβαια ήταν και συνεχίζει να είναι βασικός. Ωστόσο, ένεκα της οικονομικής τους κατάστασης, πολλοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν για οικονομικούς λόγους.

«Έχουν αποχωρήσει 20-30 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Έχουν ακυρώσει την εργασία τους και προτιμούν να μη δουλέψουν. Ο λόγος σχετίζεται με το χαμηλό μηνιαίο εισόδημα που εισπράττουν. Όταν ένας εκπαιδευτικός λαμβάνει 750 ευρώ και αναγκάζεται να μετακινείται σε χωριά όπως η Βιάννος, ο Χάρακας και το Τυμπάκι, είναι κατανοητό πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Οι οικονομικές συγκυρίες είναι δύσκολες και πρέπει να σταθούμε εκεί. Γι’ αυτό και οι εκπαιδευτικοί αποχωρούν», είπε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου.

Επίσης ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου επισήμανε πως τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι 100-150, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην επαρχία και σε κύριες ειδικότητες εκπαιδευτικών όπως είναι οι φιλόλογοι, οι μαθηματικοί και οι φυσικοί.

«Υπολογίζεται πως τα κενά είναι 100-150 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μεγάλο αριθμό κενών παρουσιάζει η ύπαιθρος, ενώ παρουσιάζονται ελλείψεις σε ειδικότητες εκπαιδευτικών όπως μαθηματικοί, φυσικοί, βιολόγοι, χημικοί και φιλόλογοι. Επίσης, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Ειδική Αγωγή. Η Ειδική Αγωγή που αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες παιδιών φθίνει. Υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών και στην παράλληλη στήριξη. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει την απαιτούμενη ώθηση και κινδυνεύει να εξαφανιστεί και αυτή από τα σχολεία του Ηρακλείου».

170 κενά στην πρωτοβάθμια

Εκατόν εβδομήντα είναι τα κενά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» Γιώργου Μακράκη.

Χανιά: «Κραυγή» αγωνίας από εκπαιδευτικούς και γονείς για δεκάδες κενά - Αβοήθητα 127 παιδιά

Με 127 κενά εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης παραμένει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στα Χανιά, με συνέπεια μαθητές που χρήζουν ειδικής επιστημονικής στήριξης να βρίσκονται στον αέρα.

Tο πρωί της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι γονέων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οδό Γκερόλα, ζητώντας άμεση κάλυψη των κενών και επιπλέον αναβάθμιση των σχολείων που έχουν υποβιβαστεί και τα οποία λειτουργούν ως πενταθέσια.

Στο Ρέθυμνο - 40 θέσεις στη δευτεροβάθμια

Την ίδια ώρα, 40 είναι τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού Ρεθύμνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Χρήστο Σουρουλή. Όπως έκανε σαφές ο κ. Σουρουλής, τα 30 από τα 40 κενά αφορούν στην Ειδική Αγωγή.

«Τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού Ρεθύμνου ανέρχονται σε 40. Από τα 40 σχολικά κενά, τα 30 εξ αυτών αφορούν στην Ειδική Αγωγή και τα 10 αφορούν στη Γενική Εκπαίδευση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην Ειδική Αγωγή».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

υπουργειο Παιδείας
Νέα Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας: «Η ανάρτησή σας στην πλατφόρμα του ΙΕΠ δεν πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις»
Νέα περίοδος Υποβολής Συλλογικού Προγραμματισμού στο πλαίσιο των διαδικασιών "Συλλογικού Προγραμματισμού, Εσωτερικής και Εξωτερικής αξιολόγησης των...
Νέα Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας: «Η ανάρτησή σας στην πλατφόρμα του ΙΕΠ δεν πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις»