Στέγαση εκπαιδευτικών: «Ζήτημα επιβίωσης» η άμεση εξεύρεση λύσης στη Μύκονο
Αδιανόητα ενοίκια: Τιμές που έφταναν τα 400 – 450 ευρώ (κατά μέσο όρο) για μια γκαρσονιέρα 20-25 τ.μ. ή 500-600 ευρώ για ένα δίχωρο δωμάτιο

Επιστολή με την οποία ζητούν άμεσες λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών στα νησιά και εν προκειμένω στη Μύκονο, απέστειλαν στις Δημοτικές αρχές του νησιού οι ενώσεις των εκπαιδευτικών.

Οπως τονίζουν, οι τιμές των ενοικίων στο νησί, είναι τόσο εξωφρενικές, ώστε δεν τίθεται πλέον ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης των εκπαιδευτικών αλλά ζήτημα επιβίωσης.

Μπροστά λοιπόν σ αυτήν την κατάσταση ως εκπαιδευτικά σωματεία στις Κυκλάδες προτείνουν μεταξύ άλλων ο Δήμος Μυκόνου να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στη μίσθωση ξενοδοχείων, ξενώνων, κατοικιών για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες τουλάχιστον 60 συναδέλφων για στέγαση και διαμονή στο νησί της Μυκόνου, είτε δωρεάν, είτε με την οικονομική συμμετοχή των συναδέλφων, στον βαθμό που θα είναι αυτό δυνατόν.

Η επιστολή

Η πρόταση των εκπαιδευτικών σωματείων Α΄  ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ  - ΣΕΠΕ ΣΥΡΟΥ ΤΗΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ προς τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Μυκόνου για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης των εκπαιδευτικών στο νησί.

κ. Δήμαρχε,

κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι ,

Ως εκπαιδευτικά σωματεία έχουμε επανειλημμένα εκθέσει την κατάσταση στο νησί σχετικά με τη στέγαση των εκπαιδευτικών. Ωστόσο αυτό που αντιμετωπίσαμε ως εκπαιδευτικοί φέτος, δεν έχει προηγούμενο. Περισσότεροι από ογδόντα (80) συνάδελφοι, νεοδιόριστοι και αναπληρωτές κατέφτασαν στο νησί τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη του 2022 και βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ελάχιστα σπίτια παραχωρούνταν σε εκπαιδευτικούς μέχρι τον επόμενο Ιούνιο και αυτά που παραχωρούνταν δίνονταν σε τιμές που έφταναν τα 400 – 450 ευρώ (κατά μέσο όρο) για μια γκαρσονιέρα 20-25 τ.μ. ή 500-600 ευρώ για ένα δίχωρο δωμάτιο.

Μπροστά σ’αυτήν την τραγική και εξευτελιστική για τους συναδέλφους κατάσταση, παρουσιάζονταν συγκεκριμένες επιλογές. Είτε θα έπρεπε να φιλοξενηθούν στις λιγοστές εστίες του Δήμου (10-12 δωμάτια), όπου θα έπρεπε να στριμωχτούν τρία και τέσσερα άτομα σε έναν μικρό χώρο, είτε να φιλοξενηθούν από συναδέλφους εκπαιδευτικούς (στον βαθμό που θα ήταν δυνατόν κάτι τέτοιο), είτε να πληρώνουν υπέρογκα ποσά (80-100 ευρώ) για ημερήσια διαμονή σε κάποιο δωμάτιο ή ξενοδοχείο.

Την ίδια στιγμή ο μισθός ενός νεοδιόριστου εκπαιδευτικού είναι 750 ευρώ ενώ ο μισθός ενός εκπαιδευτικού με 5-6 χρόνια προϋπηρεσίας δεν ξεπερνάει τα 870 ευρώ.

Όπως εύλογα μπορεί να καταλάβει ο καθένας δεν τίθεται πλέον ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης των εκπαιδευτικών αλλά ζήτημα επιβίωσης

Μπροστά λοιπόν σ αυτήν την κατάσταση ως εκπαιδευτικά σωματεία στις Κυκλάδες προτείνουμε άμεσα τα εξής:

  1. Ο Δήμος Μυκόνου να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, στη μίσθωση ξενοδοχείων, ξενώνων, κατοικιών για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες τουλάχιστον 60 συναδέλφων για στέγαση και διαμονή στο νησί της Μυκόνου, είτε δωρεάν, είτε με την οικονομική συμμετοχή των συναδέλφων, στον βαθμό που θα είναι αυτό δυνατόν.

  2. Ο Δήμος Μυκόνου να αιτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών να συμπεριληφθούν οι νεοδιόριστοι και μόνιμοι εκπαιδευτικοί στο δικαίωμα πρόσβασης στην επιδότηση στέγασης και σίτισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  3. Ο Δήμος Μυκόνου να καταβάλει άμεσα το χρηματικό επίδομα στους συναδέλφους που υπηρέτησαν την προηγούμενη σχολική χρονιά στο νησί, εφόσον εγκριθεί τελικά η δυνατότητά των Δήμων να καταβάλουν χρηματικό επίδομα.

    Ο Δήμος Μυκόνου να καταβάλει εγκαίρως το χρηματικό επίδομα στους συναδέλφους που εργάζονται στο νησί τη φετινή χρονιά αλλιώς να αξιοποιήσει άμεσα τη δυνατότητα να καταβληθεί το επίδομα με διαφορετικό τρόπο (σε είδος) είτε μέσα από σύμβαση με εστιατόριο είτε μέσα από καταβολή κουπονιών για αγορά ειδών από σούπερ μάρκετ του νησιού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

10 Πιστοποιητικά Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς: 1000 Υποτροφίες ως 19/1

Συκώτι φούρνου: ζουμερό αποτέλεσμα σε μόλις 10 λεπτά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΑΡΙΖΑ ΦΛΩΡΑΤΟΥ
Ποια είναι η Μαρίζα Φλωράτου που στέφεται Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2026
Πατρινή, με έντονη καλλιτεχνική και κοινωνική δράση, αναλαμβάνει τον πιο εμβληματικό ρόλο του θεσμού
Ποια είναι η Μαρίζα Φλωράτου που στέφεται Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού 2026
κληρονομικο
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
Το Δημόσιο δεν δικαιούται να επιβάλει φόρο σε ποσά κοινού λογαριασμού μετά τον θάνατο συγκαταθέτη, εφόσον προβλέπεται ρήτρα αυτόματης περιέλευσης...
Χωρίς φόρο κληρονομιάς οι καταθέσεις σε γνήσιους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς – Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών
νηπιαγωγος
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια
Μια νηπιαγωγός επέλεξε να έχει δίπλα της τους μαθητές της στον γάμο της, χαρίζοντας στη τελετή μοναδικές στιγμές συγκίνησης και χαράς.
Γάμος γεμάτος παιδικά χαμόγελα στην Κομοτηνή: Νηπιαγωγός παντρεύτηκε με 20 μαθητές της παρανυφάκια