Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μεγάλη διάκριση για το Ε.Μ.Πολυτεχνείο της Αθήνας

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατατάσσεται στην 1η θέση στην Ελλάδα και στις θέσεις 201- 250 των πανεπιστημίων παγκοσμίως στην Απασχολησιμότητα των Αποφοίτων, σύμφωνα με την κατάταξη Quacquarelli Symonds (QS) 2022.

Τα 5 κορυφαία Πανεπιστήμια είναι MIT, Stanford, UCLA, Univ. Syndey και Harvard. Μεταξύ των κορυφαίων 20 είναι 5 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, και συγκεκριμένα Οξφόρδη (#7), Cambridge (#11), Ινστιτούτο Πολυτεχνικής στο Παρίσι (#12) και UCL (#20).

Η βαθμολογία κάθε ιδρύματος αποτελείται από πέντε δείκτες : (βλ. https://www.topuniversities.com/employability-rankings/methodology )

1) Φήμη στους εργοδότες-employer reputation (30%), 2) Παραγωγή αποφοίτων- alumni outcomes (25%), 3) Συνεργασίες με εργοδότες, με αναγωγή στο πλήθος του ακαδημαϊκού προσωπικού - Partnerships with employers per faculty (25%), 4) Σχέσεις εργοδοτών-φοιτητών με αναγωγή στο μέγεθος του φοιτητικού πληθυσμού - Εmployer/student connections (10%) και 5) Ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων - Graduate employment rate (10%).

Η κατάταξη βασίζεται σε περισσότερες από 75.000 απαντήσεις στην Έρευνα Εργοδοτών QS και στην ανάλυση περισσότερων από 40.000 από τους πιο καινοτόμους, δημιουργικούς, οικονομικά εύρωστους, επιχειρηματίες ή/και φιλάνθρωπους στον κόσμο για να καθορίσουν ποιά πανεπιστήμια παράγουν αποφοίτους με επιρροή στις διεθνείς εξελίξεις. Η φετινή κατάταξη περιλαμβάνει πανεπιστημιακές συνεργασίες με 2.000 κορυφαίες διεθνείς εταιρείες, όπως καταγράφονται σε Fortune και Forbes.

Μεταξύ των ελληνικών Πανεπιστημίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατατάσσονται στις θέσεις 301-500 και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις θέσεις από 501 και άνω

Τα συγκεκριμένα κριτήρια/δείκτες υποδεικνύουν ενισχυτικά μέτρα για τη βελτίωση της θέσης του ΕΜΠ στην παγκόσμια κατάταξη στην απασχολησιμότητα των αποφοίτων. Μεταξύ αυτών είναι η αναβάθμιση των δράσεων και δομών του ΕΜΠ που στοχεύουν στην εγγύτητα των φοιτητών μηχανικών και των (μελλοντικών) εργοδοτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεδομένου ότι η μέτρηση της απασχολησιμότητας των αποφοίτων μας γίνεται σε διεθνή κλίμακα, η επίδραση του brain drain στην τελική κατάταξη εκτιμάται ότι είναι σημαντική και προσφέρεται για διερεύνηση, μέσω των στοιχείων του QS ή από άλλες πηγές. Τα στοιχεία του QS ανατρέχουν μέχρι το 2018 και συνεπώς δεν προσφέρονται για ουσιαστική συγκριτική ανάλυση. Από το 2018 μέχρι σήμερα, το ΕΜΠ διατηρεί τις θέσεις 201-250 στη διεθνή κατάταξη αναφορικά με την απασχολησιμότητα αποφοίτων.

Ανδρέας Γ. Μπουντουβής Πρύτανης ΕΜΠ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

διασωση
Ζάκυνθος: Επιχείρηση διάσωσης στο Ναυάγιο – Τουρίστας εγκλωβίστηκε μετά από πτώση 10 μέτρων
Συναγερμός στις Αρχές για 22χρονο που βρέθηκε παγιδευμένος στα βράχια – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Ζάκυνθος: Επιχείρηση διάσωσης στο Ναυάγιο – Τουρίστας εγκλωβίστηκε μετά από πτώση 10 μέτρων
τεμπη
Τέμπη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων – Αντιδράσεις για την πολιτική κίνηση Καρυστιανού
Ο Σύλλογος Συγγενών ζητά απαντήσεις για τη φωτιά στο μοιραίο τρένο, ενώ χαρακτηρίζει «αποπροσανατολιστική» την ίδρυση κόμματος από τη Μαρία...
Τέμπη: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων – Αντιδράσεις για την πολιτική κίνηση Καρυστιανού
ξερολιθια
17 μαθητές από τη Φολέγανδρο κρατούν ζωντανή την τέχνη της ξερολιθιάς μέσα από ένα μαθητικό ντοκιμαντέρ
Το Δημοτικό Σχολείο Φολεγάνδρου, ένα μικρό σχολείο στις Κυκλάδες, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «Ξερολιθιά στη Φολέγανδρο: Μια ζωντανή παράδοση»
17 μαθητές από τη Φολέγανδρο κρατούν ζωντανή την τέχνη της ξερολιθιάς μέσα από ένα μαθητικό ντοκιμαντέρ
zesti 2
Καιρός: Ζέστη με 32άρια και απογευματινές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες
Ανεβαίνει η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δεν θα λείψουν οι τοπικές μπόρες και οι καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά
Καιρός: Ζέστη με 32άρια και απογευματινές καταιγίδες τις επόμενες ημέρες