Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Στην έκθεση αρχικώς συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 758 ΑΕΙ, από τα οποία, ύστερα από αξιολόγηση, προέκυψε ο πίνακας με τα 550 σημαντικότερα ΑΕΙ παγκοσμίως

Τα πτυχία του ΕΜΠ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), του Παν. Αθηνών και του ΑΠΘ είναι τα δυνατότερα στην αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του οργανισμού QS που παρουσιάζει σε αναλυτικό δημοσίευμα στην Καθημερινή ο Απόστολος Λακασάς, το ΕΜΠ βρίσκεται στις θέσεις 201-250. Ακολουθούν το ΟΠΑ και το ΕΚΠΑ στις θέσεις 301-500 και το Αριστοτέλειο στις θέσεις 501-550. [ΑΠΕ]
    
Τα πτυχία του ΕΜΠ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), του Παν. Αθηνών και του ΑΠΘ είναι τα δυνατότερα στην αγορά εργασίας. Αυτό προκύπτει από την τελευταία κατάταξη ΑΕΙ «Graduate Employability Rankings» από τον οργανισμό Quacquarelli Symonds (QS), με κριτήριο την απασχολησιμότητα των αποφοίτων τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το ΕΜΠ βρίσκεται στις θέσεις 201-250. Ακολουθούν το ΟΠΑ και το ΕΚΠΑ στις θέσεις 301-500 και το Αριστοτέλειο στις θέσεις 501-550. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το MIT, το Στάνφορντ και το UCLA, στην τέταρτη το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και στην πέμπτη το Χάρβαρντ. Στη δεκάδα βρίσκεται μόλις ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, της Οξφόρδης.

Στην έκθεση αρχικώς συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 758 ΑΕΙ, από τα οποία, ύστερα από αξιολόγηση, προέκυψε ο πίνακας με τα 550 σημαντικότερα ΑΕΙ παγκοσμίως. 

Η βαθμολογία κάθε ΑΕΙ προκύπτει από πέντε δείκτες:

• Φήμη στους εργοδότες (με βαρύτητα 30% στο σύνολο της βαθμολογίας). 75.000 εργοδότες σε όλο τον κόσμο απαντούν σε ερωτηματολόγια για τα ιδρύματα από τα οποία προέρχονται οι πιο ικανοί, καινοτόμοι και αποτελεσματικοί πτυχιούχοι που εργάζονται στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς τους.

• Αποτελέσματα από τους αποφοίτους (25%). 40.000 επιτυχημένοι απόφοιτοι ΑΕΙ κατονομάζουν ποια «παράγουν» σημαντικούς αποφοίτους, που με το έργο τους επιδρούν σημαντικά στον χώρο ζωής και δράσης τους.

• Συνεργασίες με εργοδότες κατά τμήμα (25%). Ο δείκτης περιλαμβάνει δύο μέρη. Πρώτον, χρησιμοποιεί τη βάση δεδομένων Scopus του Elsevier για να διαπιστώσει ποια πανεπιστήμια συνεργάζονται επιτυχώς με εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς ώστε να παράγουν αξιόπιστη και εφαρμοσμένη έρευνα. Δεύτερον, αξιολογεί τις εταιρικές σχέσεις που σχετίζονται με την τοποθέτηση στον χώρο εργασίας αποφοίτων ή φοιτητών των πανεπιστημίων.

• Αναλογία εργοδοτών προς φοιτητές (10%). Ο δείκτης περιλαμβάνει τον αριθμό των εργοδοτών που παρευρίσκονταν ενεργά στα ΑΕΙ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, παρέχοντας στους φοιτητές την ευκαιρία να δικτυωθούν και να αποκτήσουν πληροφορίες για την αγορά εργασίας.

• Ποσοστό απασχόλησης αποφοίτων (10%). Ο δείκτης μετράει το ποσοστό των πτυχιούχων σε πλήρη ή μερική απασχόληση εντός 12 μηνών από την αποφοίτηση.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskalos
Νέοι εκπαιδευτικοί:Μπαίνουν στο σχολείο με όνειρα και πολλές φορές συναντούν έναν τοίχο που κανείς δεν τους είχε περιγράψει
Αυτό που διαλύει τόσο γρήγορα τα όνειρα πολλών νέων εκπαιδευτικών δεν είναι η ίδια η διδασκαλία ούτε τα παιδιά, αλλά η βίαιη σύγκρουση ανάμεσα σε...
Νέοι εκπαιδευτικοί:Μπαίνουν στο σχολείο με όνειρα και πολλές φορές συναντούν έναν τοίχο που κανείς δεν τους είχε περιγράψει
μαθηματικα
Μαθηματικά: Οι μεταπτυχιακές επιλογές που ανοίγουν νέους επαγγελματικούς δρόμους
Όλο και περισσότεροι απόφοιτοι στρέφονται σε μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις που συνδέουν τη μαθηματική θεωρία με τις ανάγκες της τεχνολογίας, της...
Μαθηματικά: Οι μεταπτυχιακές επιλογές που ανοίγουν νέους επαγγελματικούς δρόμους
δάσκαλοι
Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους σε μόνιμους και αναπληρωτές
Το 15νθήμερο των μονίμων εκπαιδευτικών και ο προτελευταίος μισθός των αναπληρωτών
Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους σε μόνιμους και αναπληρωτές