Οι πρόσφατες αποφάσεις της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για όλα τα καίρια εκπαιδευτικά ζητήματα.

Η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης μετά την συνεδρίαση του σωματείου, εξέδωσε αποφάσεις σχετικά με τα κρισιμότερα ζητήματα που απασχολούν την εκπαίδευση το συγκεκριμένο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, τα κενά και οι προσλήψεις, μέτρα προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας κατά του κορονοϊού και άλλα.

Οι αποφάσεις

"Την Τετάρτη, 14/9/2022, έγινε η έκτακτη Γ.Σ. του σωματείου καθώς τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με  σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Κατατέθηκε εισήγηση (η οποία θα αποσταλεί στα σχολεία)  από το Δ.Σ.  και ψηφίστηκε, με κεντρικά ζητήματα τα εξής:

Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση που απειλούν πλέον την επιβίωση της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους με τα ψίχουλα των διάφορων τύπων επιδομάτων, όταν η μισθολογική καθήλωση των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών συνεχίζεται για περισσότερα από 10 χρόνια. Σε τραγική μοίρα βρίσκονται οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές. Χαρακτηριστικά το 2009 ένας νεοδιόριστος, χωρίς προϋπηρεσία και παιδιά, έπαιρνε 14 μισθούς των 1.150 και σήμερα παίρνει 12 μισθούς των 737 €, με μεγαλύτερη φορολογία και με πληθωρισμό  που τρώει τον ένα μισθό κάθε χρόνο!

Η ταχεία υλοποίηση από τη Ν.Δ. των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, τη  δημιουργία ενός ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου. Μοχλός των παραπάνω είναι η αξιολόγηση των σχολείων και η ατομική, με πρώτο βήμα τον ορισμό μεντόρων, συντονιστών και υπεύθυνων εκπαιδευτικών ομίλων που καταστρατηγεί το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, δίνει υπερεξουσίες στους διευθυντές, επιδιώκει τη δημιουργία μιας νέας ιεραρχικής δομής. 

Κενά, προσλήψεις, υπηρεσιακές μεταβολές: Οι προσλήψεις των αναπληρωτών στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας, δεν επαρκούν να καλύψουν όλα τα κενά στα σχολεία και διαψεύδουν την πλειοδοσία  δηλώσεων της κυβέρνησης για ομαλή έναρξη της χρονιάς (265 προσλήφθηκαν φέτος έναντι 522 πέρυσι). Την ίδια στιγμή η Διοίκηση και το νόθο ΠΥΣΔΕ προχωρούν σε τοποθετήσεις παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα των μονίμων και των αναπληρωτών. 

Μέτρα προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας – Δωρεάν τέστ για όλους – Όχι στις διακρίσεις: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της σχολικής κοινότητας κι όχι να μένει τελείως απροστάτευτη (15 μαθητές, πρόσληψη καθαριστριών/στών, δωρεάν τεστ και εξετάσεις για όλους, χρήση της μάσκας όπου κι όταν χρειάζεται). Να σταματήσει η δαιμονοποίηση των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών, δωρεάν διενέργεια των rapidtes για όλους.

Η Γ.Σ. με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε να απαντήσουμε στην εφ’ όλης της ύλης αντιεκπαιδευτική και αντεργατική επίθεση με διεκδικήσεις που λύνουν προβλήματα στο δημόσιο σχολείο και καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των εκπαιδευτικών. Με μορφές πάλης ανυποχώρητου αγώνα διαρκείας και ΓΣ που θα καθορίζουν κάθε φορά την εξέλιξη του αγώνα. 

Σε μια τέτοια κατεύθυνση

  • Καθορίστηκαν αιτήματα υπεράσπισης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων μας, κατά της ακρίβειας, για πραγματικές αυξήσεις στο μισθό και τις συντάξεις, ενάντια στο νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο και στο νόμο Χατζηδάκη, για μαζικούς διορισμούς και  για να καλυφθούν τώρα όλα τα κενά. Για να σταματήσουν οι παρατυπίες στις τοποθετήσεις και να ισχύσουν κριτήρια διαφάνειας. 
  • Καθορίστηκε πρόγραμμα αγώνα που καλούμε να υλοποιηθεί από την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ. Καλούμε τις  ΕΛΜΕ να γίνουν πρωταγωνιστές στην υλοποίηση του προγράμματος αγώνα : Να απαιτήσουν και να καταθέσουν αίτημα η ΟΛΜΕ να προκηρύξει ΓΣ των ΕΛΜΕ στη βάση του άρθρου 7 του καταστατικού. Την αγωνιστική πορεία που προτείνουμε να βαδίσει άμεσα ο κλάδος, να την υλοποιήσουν οι ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ κεντρικά και τοπικά μέσα από συντονισμό των σωματείων μας. 
  • Συνεχίζουμε την απεργία αποχή που έχει κηρύξει η ΕΛΜΕ μαζί με άλλα 22 σωματεία. Υπογράφουμε την περσινή δήλωση της Ε΄ ΕΛΜΕ (την αποστέλλουμε) συμμετοχής στην απεργία αποχή για να μη συμμετέχουμε στις ομάδες δράσης. Συγκεντρώνουμε την πλειοψηφία του συλλόγου για να μη γίνει καμία συνεδρίαση μέχρι 10 Οκτωβρίου.
  • Η απεργία αποχή που προκηρύξαμε 22 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ πέρσι είναι σε ισχύ, καλύπτει όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν χωρίς συνέπειες, όπως αποδείχθηκε πέρσι που κανείς συνάδελφος που συμμετείχε στην απεργία αποχή δεν είχε καμία συνέπεια. Καλούμε και τις υπόλοιπες ΕΛΜΕ να προκηρύξουν απεργία αποχή.
  • Κηρύσσουμε απεργία αποχή από κάθε διαδικασία άσκησης καθηκόντων και ρόλους μέντορα και συντονιστή. Υπογράφουμε τη νέα δήλωση της Ε΄ ΕΛΜΕ (θα την αποστείλουμε) για συμμετοχή σε απεργία αποχή από κάθε άσκηση καθηκόντων και ρόλους μέντορα και συντονιστή.
  • Καλούμε την ΟΛΜΕ να προχωρήσει άμεσα στην κήρυξη ενιαία απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση, αλλά και την επιμέρους εφαρμογή της (αξιολόγηση σχολικής μονάδας, μέντορες – συντονιστές). 
  • Ακόμη κατατέθηκαν προτάσεις και έγιναν αποδεκτές από το σώμα:

1. Η Γενική Συνέλευση ψήφισε τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ (6/9/2022) για μέντορες, συντονιστές και ομίλους που αφορούν την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης και αποφάσισε συγχρόνως να γίνουν ενημερώσεις σχολείων και εκπαιδευτικών για την υλοποίηση των αποφάσεων για να σταματήσουμε την  αξιολόγηση. 

2. Συμμετοχή στην κινητοποίηση των ΕΛΜΕ στη ΔΔΕ δυτικής Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 15/9, στις 2.00 μ.μ. για να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία και σε όλες τις δομές. Να γίνουν οι τοποθετήσεις με κριτήρια διαφάνειας. Να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, αν δεν γίνουν δεκτές οι σχετικές διεκδικήσεις του κλάδου (έχει σταλεί στα σχολεία η απόφαση).

3. Μέτρα προστασίας για όλους στα σχολεία. Καμία διάκριση για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς (να βγει ψήφισμα από την ΕΛΜΕ).

4. Καμία συνδικαλιστική νομιμοποίηση από τους συλλόγους και τους εκπαιδευτικούς του διαγραμμένου μέλους της ΕΛΜΕ Χ. Βαϊτσίδη.

5. Στήριξη του απεργιακού αγώνα στη Μαλαματίνα, ενός αγώνα που ήδη μετρά ένα μήνα. Τώρα απαιτείται η απεργιακή στήριξη από όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία."

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα

rena_koumioti
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
Η ίδια, ύστερα από απόφαση δικής της αλλά και των πολύ στενών της συγγενών, αποφάσισε να φιλοξενηθεί στο Γηροκομείο Αθηνών. Εκεί όπου φιλοξενείται τα...
Ρένα Κουμιώτη: Στο γηροκομείο η θρυλική τραγουδίστρια – Δε γνωρίζει ότι έχει πεθάνει ο γιος της
dimosio
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Κάθε ενδιαφερόμενος υπάλληλος δύναται να υποβάλει αίτηση για μετάταξη σε κενή οργανική θέση ή/και για απόσπασή του για προσωρινή κάλυψη αναγκών από...
Β’ Κύκλος Κινητικότητας: Δημοσιοποίηση κενών θέσεων και αιτήσεις για μετάταξη η απόσπαση
Android
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας
Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε στην Εύβοια και... ταρακούνησε για τα καλά και την Αθήνα, πολλοί χρήστες κινητών έλαβαν...
Πώς θα ενεργοποιήσετε την ειδοποίηση της Google για να λαμβάνετε «σήμα» την ώρα του σεισμού στο κινητό σας