Νίκη Κεραμέως
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Η μεγάλη πλειοψηφία των διατάξεων του νομοσχεδίου δεν συναντά αντιρρήσεις», δήλωσε η Ν. Κεραμέως - «Με πάνω από 8.500 διορισμούς εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει η νέα χρονιά»

Για τους μόνιμους διορισμούς, τα αποτελέσματα Πανελλαδικών 2022, την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, μίλησε σε συνέντευξή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΪ 100,3 , η Ν. Κεραμέως δήλωσε πως η χρονιά θα ξεκινήσει με περισσότερους εκπαιδευτικούς, θυμίζοντας πως θα πραγματοποιηθούν ακόμη πάνω από 8.500 διορισμοί εκπαιδευτικών. 

«Η μεγάλη πλειοψηφία των διατάξεων του νομοσχεδίου δεν συναντά αντιρρήσεις»

Το νομοσχέδιο, όπως είπε η Ν. Κεραμέως, αναμένεται να ψηφιστεί εντός Ιουλίου. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «ιδιαίτερο», όπως το χαρακτήρισε, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των διατάξεων δεν συναντά αντιρρήσεις, όπως οι ρυθμίσεις για διπλά πτυχία, το εσωτερικό erasmus κ.α. 

«Οι ρυθμίσεις που αφορούν την αξιοκρατική εκλογή των καθηγητών στα πανεπιστήμια, είναι από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις, όμως», είπε η υπουργός. 

Αναφορικά με την εκλογή των Πρυτάνεων, η Ν. Κεραμέως είπε πως «πάμε σε ένα συλλογικό όργανο, καθώς ως σήμερα ο Πρύτανης ήταν ο κυρίαρχος του πανεπιστημίου. Πλέον τα 6 από τα 11 μέλη του θα εκλέγονται. Οι 6 εκλεγμένοι θα επιλέγουν 5 εξωτερικά μέλη». 

Πρόσθεσε ακόμη πως σήμερα δεν υπάρχει «εξωστρέφεια στη διοίκηση του πανεπιστημίου, με το νέο σύστημα θα έχουμε 5 μέλη του συμβουλίου που θα είναι εξωτερικά, δηλαδή δεν θα ανήκουν στο πανεπιστήμιο».

Επιπλέον, η Ν. Κεραμέως τόνισε πως οι καθηγητές δεν θα μπορούν να συμμαχήσουν, γιατί «βάζουμε ταξινομική ψήφο, όριο σταυροδοσίας και όριο εκπροσώπησης ανά σχολή».

Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, δήλωσε πως «βρίσκεται σε τελικό στάδιο της έκδοσης του προεδρικού διατάγματος και έπειτα θα ακολουθήσει η δράση των ομάδων για την προστασία των πανεπιστημίων, μετά από εκπαίδευση που έχουν λάβει από τον Ιανουάριο, από την ΕΛΑΣ». 

Όσον αφορά το πότε θα ξεκινήσει τη λειτουργεία της στα πανεπιστήμια, η υπουργός είπε πως «αν όλα πάνε καλά με το προεδρικό διάταγμα, εντός του καλοκαιριού».

«Στις 28/6 οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών»

Αναφορικά για τους βαθμούς των Πανελλαδικών, είπε ότι πρόκειται να ανακοινωθούν αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου και τόνισε παράλληλα τη δυνατότητα να λαμβάνουν οι μαθητές τους βαθμούς τους μέσω sms, για δεύτερη χρονιά.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών πυκνώνουν οι εκτιμήσεις για χαμηλό ποσοστό αριστούχων

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς τα βαθμολογικά κέντρα, το οριστικό κλείδωμα της τελικής καταχώρισης των βαθμολογιών έγινε το Σάββατο 25 Ιουνίου για όλα τα μαθήματα, ενώ το τελικό πακετάρισμα των αποκομμάτων μαζί με τις «τελικές εκτυπώσεις για ανάρτηση στα σχολεία» ολοκληρώθηκε την Κυριακή  26 Ιουνίου, ώστε νωρίς, σήμερα, πρωί της Δευτέρας 27 Ιουνίου, να ξεκινήσει η διακίνηση από τα ΕΛΤΑ.

Η πρώτη αγωνία των παιδιών που έγραψαν στις Πανελλήνιεςθα τελειώσει αύριο Τρίτη 28 Ιουνίου με την ανακοίνωση των βαθμολογιών από το υπουργείο Παιδείας.

Η διαδικασία και η ανάρτηση των βαθμολογιών

Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αύριο Τρίτη το πρωί αμέσως μόλις παραλάβουν όλα τα σχετικά δέματα θα παραδώσουν στους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους τα δέματα που θα περιέχουν αφενός τα αποκόμματα των τετραδίων και αφετέρου τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων. 

Ο Υποδιευθυντής κάθε ΓΕΛ μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων.

Σε περίπτωση τυχόν διαφοράς πρέπει άμεσα να γίνει επικοινωνία με το οικείο βαθμολογικό κέντρο και τη Δ/νση Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων του ΥΠΑΙΘ για τη σχετική διόρθωση

Στη συνέχεια οι Υποδιευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες μόνο τις εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν μόνο τους κωδικούς και τους βαθμούς των υποψηφίων. Στη περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν έχει τον κωδικό του οι Υποδιευθυντές των ΓΕΛ μπορούν να γνωστοποιούν τα βαθμολογικά αποτελέσματα στον υποψήφιο με βάση τις αναλυτικές βαθμολογικές καταστάσεις που τους έχουν αποσταλεί και οι οποίες περιλαμβάνουν και τα ονομαστικά στοιχεία των υποψηφίων.

Τα αποτελέσματα δεν θα κοινοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο πριν από την επίσημη ανακοίνωση τους η οποία θα γίνει την Τρίτη 28-6-2022 μετά τις 13.00 μ.μ Την ίδια ώρα και μέρα οι βαθμοί θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση results.it.minedu.gov gr και θα γνωστοποιηθούν στους υποψηφίους με τη νέα διαδικασία μέσω μηνύματος sms στο κινητό τους τηλέφωνο.

Εισακτέοι

Ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες φέτος είναι 68.394, κατά 10% λιγότεροι από πέρυσι (60.070 το 2021). Στο παραπάνω νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο Εμπορικό Ναυτικό.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων σε αρκετές περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ίδιου γνωστικού αντικειμένου, αναμένεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Υπενθυμίζεται ότι για να εισαχθεί ένας υποψήφιος, πρέπει να έχει ίση ή μεγαλύτερη βαθμολογία από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στη Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση, που επιθυμεί.

Σημειώνεται ότι 393 Σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρυσι.

Λιγότεροι οι αριστούχοι στις Πανελλαδικές

Μειωμένος αναμένεται ο αριθμός των αριστούχων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο και στους υποψηφίους, που διεκδικούν Νομικές, Ψυχολογία, Φιλολογικά, τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις προϊδεάζουν για χαμηλές πτήσεις στις βαθμολογίες κρίνοντας κυρίως από τα Αρχαία (όπου αναμένεται περίπου ένα στα δυο γραπτά να είναι κάτω από τη βάση), την Ιστορία αλλά και από τα Λατινικά.

Λιγότεροι από πέρσι αναμένεται να αριστεύσουν και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες), με τη μεγαλύτερη απώλεια βαθμών να συγκεντρώνεται στα Μαθηματικά. Τα στοιχεία φανερώνουν ότι στο μάθημα των Μαθηματικών οι επιδόσεις είναι χειρότερες από αυτές της περσινής χρονιάς. Μάλιστα εκτιμούν ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό υποψηφίων του 4ου Πεδίου που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ξεπερνάει και το 75%, θα πάρουν βαθμούς κάτω της βάσης κάτι όμως, που δεν θα ισχύσει για τους υποψήφιους του 2ου Πεδίου, οι οποίοι γενικά έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Καλύτερα από τα Μαθηματικά απέδωσαν οι μαθητές στη Φυσική, με τους βαθμούς να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στη Χημεία , ωστόσο και στο μάθημα αυτό έγραψαν πάνω από 16 μόνο όσοι ήταν αρκετά προετοιμασμένοι, καθώς υπήρχαν θέματα αυξημένης δυσκολίας.

Για το 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας) δεν φαίνεται να υπάρχουν οβιδιακές αλλαγές στις βάσεις συγκριτικά με πέρυσι. Γενικά  τα θέματα ήταν περίπου ισοδύναμα με τα περσινά εκτός  από τη Βιολογία όπου πολλοί ήταν οι υποψήφιοι που δεν πρόλαβαν χρονικά να απαντήσουν σε όλα τα θέματα γεγονός που θα στοιχίσει στην βαθμολογία και θα αποτυπωθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με πέρσι σε βαθμούς κάτω από τη βάση.

Υπολογίστε εδώ τα μόριά σας με την online εφαρμογή του alfavita.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi
κ. υπουργέ της Παιδείας να σας πούμε εμείς τι έχετε κάνει όλοι σας για τους εκπαιδευτικούς;

Εχουν περάσει 95 χρόνια από τότε που ο Δημήτρης Γληνός αρθρογραφούσε πύρινα στο περιοδικό «Αναγέννηση» κι...

κ. υπουργέ της Παιδείας να σας πούμε εμείς τι έχετε κάνει όλοι σας για τους εκπαιδευτικούς;