Προκήρυξη 2ΕΑ/2022: Διευκρινίσεις που αφορούν την παιδαγωγική επάρκεια και τον κλάδο ΕΒΠ
Η διάταξη που αφορά την παιδαγωγική επάρκεια δημιουργεί τον κίνδυνο να αποκλειστούν εργαζόμενοι με προϋπηρεσία χρόνων στην εκπαίδευση, αναφέρει ο ΣΕΕΠΕΑ σχετικά με την προκήρυξη 2ΕΑ/2022

Υπόμνημα προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατέθεσε ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού προσωπικού (ΣΕΕΠΕΑ) Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με την προκήρυξη 2ΕΑ/2022 του ΑΣΕΠ.

Το υπόμνημα, όπως υπογραμμίζει ο σύλλογος, αφορά την επισήμανση δυο σημαντικών θεμάτων που προκύπτουν από την προκήρυξη 2ΕΑ/2022 και χρειάζονται άμεση παρέμβαση και τροποποίηση:

α) το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας ως κριτήριο πρόταξης των ΕΕΠ στον κύριο πίνακα των διορισμών-προσλήψεων αναπληρωτών και

β) την επισήμανση διαφορετικής μεταχείρισης σε σχέση με τα πτυχία ΙΕΚ και ΕΠΑΛ που αφορούν τον κλάδο ΕΒΠ και του κλάδου ΤΕ01.30.

Ακολουθεί το υπόμνημα:

O Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού προσωπικού (ΣΕΕΠΕΑ) Κεντρικής Μακεδονίας είναι πρωτοβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ) της Κ. Μακεδονίας, μόνιμους και αναπληρωτές που στελεχώνουν τη Δημόσια Ειδική και Γενική Εκπαίδευση, καθώς και τα ΚΕΔΑΣΥ και τις ΕΔΥ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Το παρόν υπόμνημα αφορά την επισήμανση δυο σημαντικών θεμάτων που προκύπτουν από την προκήρυξη 2ΕΑ/2022 και χρειάζονται άμεση παρέμβαση και τροποποίηση: α) το θέμα της παιδαγωγικής επάρκειας ως κριτήριο πρόταξης των ΕΕΠ στον κύριο πίνακα των διορισμών-προσλήψεων αναπληρωτών και β) την επισήμανση διαφορετικής μεταχείρισης σε σχέση με τα πτυχία ΙΕΚ και ΕΠΑΛ που αφορούν τον κλάδο ΕΒΠ και του κλάδου ΤΕ01.30.

Σε σχέση με την παιδαγωγική επάρκεια, θα θέλαμε να τονίσουμε πως πρόκειται για άδικη διάταξη εις βάρος των υποψηφίων, καθώς δημιουργεί τον κίνδυνο να αποκλειστούν εργαζόμενοι με προϋπηρεσία χρόνων στην εκπαίδευση.

Επίσης, ζητάμε άμεσα να διευκρινιστεί εάν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί ΑΕΙ και οι Ψυχολόγοι ΑΕΙ εμπίπτουν στη μεταβατική διάταξη του ν.4589/2019 άρθρο 66 παρ.2α, δηλαδή εάν στην περίπτωσή τους δεν εφαρμόζεται η διάταξη για πρόταξη (στους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης στους οποίους υπάγονται) με βάση την ΠΠΔΕ, εφόσον είχαν εισαχθεί σε Τμήματα ΑΕΙ Κοινωνικής Εργασίας και ΑΕΙ Ψυχολογίας αντίστοιχα, πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014 όπως ορίζει ο νόμος 4589/2019 και η προκήρυξη 2ΕΑ/2022 ΑΣΕΠ.

Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι ΠΕ30 Κοινωνικοί Λειτουργοί και οι ΠΕ23 Ψυχολόγοι (που είχαν εισαχθεί σε Τμήματα ΑΕΙ Κοινωνικής Εργασίας και Ψυχολογίας αντίστοιχα πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014), εμπίπτουν στην διάταξη του άρθρου 66 παρ -2α- του ν.4589/2019, θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση για την δίκαιη κατάταξή τους στον αξιολογικό πίνακα στον οποίο υπάγονται.

Επίσης,  επειδή υπάρχει κίνδυνος να αδικηθούν υποψήφιοι με σημαντική προϋπηρεσία στην εκπαίδευση και ενώ έχουν ήδη εκπονήσει το τρέχοντα έτος προγράμματα παιδαγωγικής επάρκειας χωρίς όμως να προλαβαίνουν να λάβουν τον τίτλο περάτωσης των σπουδών τους, μέχρι την λήξη υποβολής των δικαιολογητικών της προκήρυξης 2ΕΑ/2022. Είναι σημαντικό  για να μην αδικηθούν οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι, να δοθεί η δυνατότητα συμπληρωματικής κατάθεσης δικαιολογητικών σε διάστημα μέχρι π.χ. την έκδοση των προσωρινών πινάκων ή εναλλακτικά να γίνουν δεκτές από τον ΑΣΕΠ βεβαιώσεις περάτωσης των σπουδών τους με ανοιχτή και σε εύλογο χρονικό διάστημα ημερομηνία κατάθεσης του πιστοποιητικού κτήσης του πτυχίου της παιδαγωγικής επάρκειας.

Β) Ζητάμε επίσης να απαντηθεί το ερώτημα πολλών μελών και συναδέλφων του Συλλόγου μας, για ποιον λόγο εξαιρούνται οι πτυχιούχοι των ΙΕΚ από την προκήρυξη 4ΕΑ (βοηθοί βρεφοκόμων/ παιδοκόμων);

· Ενώ δύνεται η δυνατότητα πρόσληψης υποψηφίων από τον πίνακα κατάταξης του κλάδου ΤΕ0130 ως ΕΒΠ και η μεταφορά αυτής της προϋπηρεσίας στους πίνακες κατάταξης ΕΒΠ (προκήρυξη 1ΕΑ/2022)

· Ενώ τα  τυπικά προσόντα ένταξης στον κλάδο ΕΒΠ είναι ίδια με τα προσόντα του κλάδου ΤΕ01.30: κωδικός θέσης 101 προκήρυξη 1ΕΑ και 310 προκήρυξη 4ΕΑ, με τη μόνη διαφορά τον αποκλεισμό και τη μη συμμετοχή των πτυχιούχων ΙΕΚ.

Αποτελεί άδικη και άστοχη παράβλεψη του ΥΠΑΙΘ,  να μην είναι δυνατό να συμμετέχει υποψήφιος πτυχιούχος ΙΕΚ, στον πίνακα του κλάδου ΤΕ01.30, ενώ γίνονται προσκλήσεις και προσλήψεις σε θέσεις ΕΒΠ από τον συγκεκριμένο πίνακα και η συγκεκριμένη προϋπηρεσία υπολογίζεται και μοριοδοτείται στον πίνακα του κλάδου ΕΒΠ. Xρειάζεται να γίνει άμεσα διόρθωση αυτής της αβλεψίας ώστε να υπάρχει δίκαιη και ίση μεταχείριση των υποψηφίων που εγγράφονται και στους δύο πίνακες.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την διευθέτηση και δίκαιη μεταχείριση των σημαντικών  παραπάνω θεμάτων ενόψει και της τρέχουσας προκήρυξης 2ΕΑ/2022.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathitis-sxoleio.jpg
Λαμία: Ανήλικος επιτέθηκε σε μαθητή δημοτικού σε σχολική εκδρομή και του έσπασε το δόντι
Τα παιδιά πιάστηκαν στα χέρια με αποτέλεσμα ο ένας μαθητής να καταλήξει στο Νοσοκομείο Λαμίας, έχοντας σπασμένο δόντι
Λαμία: Ανήλικος επιτέθηκε σε μαθητή δημοτικού σε σχολική εκδρομή και του έσπασε το δόντι
ΕΚΠΑ
Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ
Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Yπέρ της δημιουργίας παραρτήματος του ΕΚΠΑ η κοινωνία
Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ
dimarxeio-trikalon.jpg
Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο- Νοσηλεύεται στο Τζάνειο το θύμα
Το χτύπημα προκάλεσε αιμορραγία και ο αντιδήμαρχος μετάφερθηκε στο Τζάνειο για τις πρώτες βοήθειες
Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο- Νοσηλεύεται στο Τζάνειο το θύμα