foitites-aei-panepisthmia-amfitheatro
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
«Όχι» στη συγχώνευση των Παιδαγωγικών Τμημάτων λέει η ΔΟΕ - «Ακαδημαϊκό και επιστημονικό έγκλημα η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ»

«Ακαδημαϊκό και επιστημονικό έγκλημα» χαρακτηρίζει η ΔΟΕ τη «μεθόδευση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη συγχώνευση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης».

Η ΔΟΕ υιοθετεί, όπως άλλωστε τόνισε στο alfavita.gr και ο πρόεδρος, Θανάσης Κικινής, την άποψη της Συνόδου των Προέδρων/Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων/Σχολών, που επισημαίνει ότι: «Τα Τμήματα, Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης…, έχουν διακριτά γνωστικά αντικείμενα, καθώς απευθύνονται σε παιδιά/μαθητές διαφορετικών ηλικιών… με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορετική διδακτική πλαισίωση ανάμεσα στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες» καθώς και ότι: «…υπάρχουν τεκμηριωμένοι λόγοι για την συνέχιση της τρέχουσας διακριτής λειτουργίας των Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής».

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία καλεί σε συμμετοχή στη «δράση ευαισθητοποίησης-εναντίωσης στα αντιεκπαιδευτικά κυβερνητικά σχέδια» που διοργανώνει η Σύνοδος Προέδρων/Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων/Σχολών, το Σάββατο 16 Απριλίου στο Μαράσλειο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ:

Ακαδημαϊκό και επιστημονικό έγκλημα αποτελεί η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. να προχωρήσει στη συγχώνευση των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής και Προσχολικής Εκπαίδευσης (ακόμη και Τμημάτων Φυσικής Αγωγής, στο πλαίσιο του αντιεπιστημονικού -αντιπαιδαγωγικού, συλλήβδην, χαρακτηρισμού τους ως διακλαδικές επιστήμες). Οι μεθοδεύσεις στις οποίες προχωρά, σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουν ήδη προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Πανεπιστημιακή – Εκπαιδευτική κοινότητα.

Όπως είχε τονίσει με απόφαση της 88ης Γ.Σ. η Δ.Ο.Ε. (με αφορμή τη  συγχώνευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Πάτρας με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας) με τέτοιου είδους κινήσεις κάνουν ορατό τον κίνδυνο της σύγχυσης των επιστημονικών πεδίων των τμημάτων, ανακατατάξεων με αρνητικό πρόσημο για  τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον των Παιδαγωγικών Τμημάτων, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους αλλά και τη δομή και τον προσανατολισμό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικό σχολείο – νηπιαγωγείο).

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είναι κοινωνός των απόψεων και των έντονων προβληματισμών που εκφράζει η Σύνοδος Προέδρων/Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων/Σχολών, που επισημαίνει ότι: «Τα Τμήματα, Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης…, έχουν διακριτά γνωστικά αντικείμενα, καθώς απευθύνονται σε παιδιά/μαθητές διαφορετικών ηλικιών… με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορετική διδακτική πλαισίωση ανάμεσα στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες» καθώς και ότι: «…υπάρχουν τεκμηριωμένοι λόγοι για την συνέχιση της τρέχουσας διακριτής λειτουργίας των Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δημοτικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής».

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν πρόκειται να ανεχτούμε τον σχεδιασμό του μέλλοντος της δημόσιας εκπαίδευσης  με βάση «θολές» επιδιώξεις και μεθοδεύσεις, ερήμην του εκπαιδευτικού κινήματος. 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα λάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση του χαρακτήρα των Παιδαγωγικών Τμημάτων αλλά και την ενίσχυση και  αναβάθμιση του ρόλου τους.

Συμμετέχουμε στη δράση ευαισθητοποίησης-εναντίωσης στα αντιεκπαιδευτικά κυβερνητικά σχέδια που διοργανώνει η Σύνοδος Προέδρων/Κοσμητόρων Παιδαγωγικών Τμημάτων/Σχολών, το Σάββατο 16 Απριλίου στο Μαράσλειο, απαιτώντας τον σεβασμό στον αυτόνομο χαρακτήρα των Παιδαγωγικών Τμημάτων και την άμεση παύση κάθε ενέργειας συγχώνευσής τους.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σαντουιτς
Καπνιστός σολομός: Τι δείχνουν οι έρευνες για πιθανή επιβάρυνση στην υγεία
Τα τελευταία χρόνια, όμως, η επιστημονική κοινότητα εξετάζει πιο προσεκτικά τις πιθανές επιπτώσεις της συστηματικής κατανάλωσής τους στην υγεία.
Καπνιστός σολομός: Τι δείχνουν οι έρευνες για πιθανή επιβάρυνση στην υγεία
fisiki.jpg
Λύνεται παλιό αίνιγμα της φυσικής : Πώς εξελίσσονται οι επιφάνειες στον χρόνο
Το 1986 προτάθηκε η εξίσωση Kardar–Parisi–Zhang (KPZ), ένα θεωρητικό μοντέλο που επιχειρεί να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο "χτίζονται"...
Λύνεται παλιό αίνιγμα της φυσικής : Πώς εξελίσσονται οι επιφάνειες στον χρόνο
μητροπουλος
Μητρόπουλος: Κριτική για τα εργασιακά και την κοινωνική κατάσταση
Σκληρή κριτική στην πορεία των εργασιακών δικαιωμάτων και στη συνολική κοινωνικοοικονομική κατάσταση ασκεί ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Μητρόπουλος: Κριτική για τα εργασιακά και την κοινωνική κατάσταση
βερνικι
Προειδοποίηση απο την ΕΕ: Αποσύρονται βερνίκια νυχιών με απαγορευμένη χημική ουσία
Σε νέα προειδοποίηση ασφαλείας προχώρησαν οι ευρωπαϊκές αρχές, με αποτέλεσμα την απόσυρση συγκεκριμένων βερνικιών νυχιών από την αγορά, λόγω...
Προειδοποίηση απο την ΕΕ: Αποσύρονται βερνίκια νυχιών με απαγορευμένη χημική ουσία