ΔΙΠΑΕ: «Χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα» οι προτάσεις για συγχωνεύσεις, λέει ο Πρόεδρος
Ενώ κλιμακώνονται οι έντονες φοιτητικές αντιδράσεις

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα οι φοιτητές των Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, διαμαρτυρόμενοι για την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, προς το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

Οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν στην έδρα της διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θέρμη, προκειμένου να επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διοικούσας κ. Αθανάσιο Καϊση. 

Να σημειωθεί ότι αύριο οι φοιτητές από Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις με συλλαλητήριο στις 12:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Πρόεδρος ΔΙΠΑΕ: Δεν είναι δική μας η ευθύνη υλοποίησης της πρότασης

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής των φοιτητών, μίλησε στην τοπική ιστοσελίδα Voria.gr, παρουσιάζοντας τα δικά του επιχειρήματα.

«Έχουν γίνει οι προτάσεις προς το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο έχουν στείλει και τις μεταγενέστερες αντιδράσεις μαζί με την επιχειρηματολογία. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δική μας η ευθύνη υλοποίησης της πρότασης αλλά του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αφού δει όλα όσα έχουμε στείλει και σε μεταγενέστερο χρόνο, επιχειρημάτων, επιχειρηματικών κύκλων, φορέων, γονιών, φοιτητών, θα πάρει την όποια απόφαση».

«Ρωτήθηκαν όλα τα Πανεπιστήμια και εμείς είπαμε αυτή είναι η γνώμη μας. Στη Διοικούσα ορισμένα έγιναν δεκτά και άλλα όχι». Ο κ. Καϊσης επισημαίνει ότι αν κάτι υλοποιηθεί δεν θα γίνει άμεσα «θα πρέπει αυτοί που δικαιολογημένα έχουν έννομα συμφέροντα και εμπιστοσύνη σε κάτι που άρχισε, είναι εύλογο να μην μπορεί να σταματήσει. Καμία κίνηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς υπουργική και νομοθετική ρύθμιση».

«Χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα»

Ερωτώμενος για το κατά πόσο οι προτάσεις της Διοικούσας είναι τεκμηριωμένες, αλλά για την εύλογη αγωνία και ανησυχία  των φοιτητών και των γονιών τους καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορούν να μετακινηθούν στις Σέρρες για οικονομικούς λόγους και στα επιχειρήματα που προβάλλουν ότι δεν υπάρχουν στην μικρή πόλη οι υποδομές, κ.α. ο πρόεδρος της Διοικούσας απαντά: «Αυτά να τα ρωτήσετε την κ. υπουργό, εμείς δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το να εκφράσουμε μια γενικότερη πολιτική βούληση αλλαγής, συγχωνεύσεων κτλ, χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα».

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών αναφέρει: «Όταν το υπουργείο τα δει και τα κρίνει όλα και πάρει μια απόφαση, μόνο τότε πρέπει να αρχίσουν οι κινητοποιήσεις, τώρα είναι πρόωρες. Οι διαμαρτυρίες πιο μπροστά από την απόφαση είναι μια νεοελληνική πρόωρη αντίδραση, υπό το φόβο ότι θα συμβεί κάτι. Ίσως είναι μια πάγια τακτική που συμβαίνει στα ελληνικά Πανεπιστήμια».

«Δεν υπάρχει καμία απόφαση της πολιτικής ηγεσίας πάνω στο θέμα. Όταν αυτή ληφθεί μπορούμε να συζητήσουμε. Πρόκειται για προκαταρκτικές συζητήσεις επί ενός κρίσιμου θέματος που είναι ο ακαδημαϊκός χάρτης στην Ελλάδα»

Απαντώντας και στο γεγονός ότι ο ίδιος και τα άλλα μέλη της Διοικούσας δεν έχουν νομιμοποίηση να καταθέσουν τέτοιες προτάσεις καθώς είναι διορισμένοι από την Κυβέρνηση λέει: «Αυτό το επιχείρημα δεν έχει καμία βάση, όσοι έχουν οριστεί από το υπουργείο για το θώκο τον Πρυτανικό, έχουνε κατά νόμο τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Πρυτάνεις, απολύτως τα ίδια μόνο που λέγονται Πρόεδροι. Είμαι Πρόεδρος ορισμένος από τη Βουλή, για ένα χρονικό διάστημα».

Για το Διεθνές Πανεπιστήμιο λέει ότι αυτό το διάστημα έχει γίνει μια σοβαρή δουλειά. Το Πανεπιστήμια από τα 24 βγήκε 5ο στην αξιολόγηση. Και για το λόγο αυτό πήρε μια έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο πάνω από 2,5 εκ. ευρώ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα