kefalidou-kerameos-vouli
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Ερώτησης προς την υπουργό Παιδείας για το κλείσιμο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης 1 εν μέσω πανδημίας και σχολικού έτους

Ερώτηση κατέθεσε, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, μαζί με τον Χρήστο Γκόκα, βουλευτή Άρτας του Κινήματος Αλλαγής, προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων με αναφορικά με το κλείσιμο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης 1, εν μέσω πανδημίας και σχολικού έτους.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε, είχε επισημανθεί από τον Ιούνιο του 2021 ο κίνδυνος που ελλόχευε να κλείσουν τα ΚΔΒΜ1 με τον νέο νόμο που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ για την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση».

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Μάθησης (ΠΕΚΕΜ) με πολλές επιστολές και υπομνήματα διαμαρτυρήθηκε έντονα για το νέο νόμο, ζητώντας συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως καθώς προέβλεπε ότι ο νέος νόμος θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, σχεδόν όλα τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1.

Το παραπάνω επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως ελάχιστα από αυτά μπορούν να ικανοποιήσουν τόσο τις νέες κτιριολογικές προδιαγραφές όσο και τη δυσβάσταχτη για μικρές επιχειρήσεις υποχρέωση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον 3 ατόμων, τα 2 εκ των οποίων με πολύ αυξημένα προσόντα.

Η υπουργός Ν. Κεραμέως, ερωτάται σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των ΚΔΒΜ1, αν προτίθεται η υπουργός να προβεί σε αναστολή ισχύος ώστε να δοθεί χρονικο περιθώριο για την οικονομική τους ανάκαμψη και τι μέτρα πρόκειται να λάβει για το ολιγοπώλιο που θα δημιουργηθεί στις παροχές διά βίου μάθησης με τη μεγάλη μείωση του ανταγωνισμού στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Η κυβέρνηση κλείνει εν μέσω πανδημίας και σχολικού έτους τα ΚΔΒΜ1

Με ερώτησή μας ήδη τον Ιούνιο του 2021, σας είχαμε έγκαιρα επισημάνει τον κίνδυνο που ελλόχευε να κλείσουν τα περισσότερα ΚΔΒΜ1 με το νέο νόμο 4763/2020, που ψηφίσατε για την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» και τις αυστηρότατες και γραφειοκρατικές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας τους στο άρθρο 53 και στο άρθρο 169, παρ. 17.

Παράλληλα η  Πανελλήνια Ένωση Κέντρων Μάθησης (ΠΕΚΕΜ) με πολλές επιστολές και υπομνήματα διαμαρτυρήθηκε έντονα για το νέο νόμο, ζήτησε ατελέσφορα συνάντηση μαζί σας και προέβλεψε ότι ο νέος νόμος θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, σχεδόν όλα τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1, αφού ελάχιστα από αυτά μπορούν να ικανοποιήσουν τόσο τις νέες κτιριολογικές προδιαγραφές όσο και τη δυσβάσταχτη για μικρές επιχειρήσεις υποχρέωση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον 3 ατόμων, τα 2 εκ των οποίων με πολύ αυξημένα προσόντα.

Σε μια εποχή μάλιστα που το οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ βεβαρημένο και αβέβαιο, λόγω της πανδημίας και του πολέμου τώρα στην Ουκρανία, οι προβλέψεις αυτές του νόμου καθίστανται απαγορευτικές και καταστροφικές γι’ αυτές τις μικρές επιχειρήσεις.

Επειδή τα ΚΔΒΜ1 ελάμβαναν τις άδειες λειτουργίας με βάση την ισχύουσα τότε νομοθεσία μέχρι  τον Δεκέμβριο του 2020 και αυτή ίσχυε για 2 χρόνια. Οι ιδιοκτήτες τους ενοικίασαν το κατάλληλο κτίριο και τον απαραίτητο εξοπλισμό με βάση τα ισχύοντα επενδύοντας αρκετά χρήματα.

Επειδή ο ν.4723 για την «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση» ψηφίστηκε στις 20/12/2020, δηλαδή κατά την διάρκεια της πανδημίας και ορίζει την υποχρέωση μετατροπής σε ΚΔΒΜ με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν για τα ΚΔΒΜ2.  Η δε σχετική εγκύκλιος εφαρμογής του υπογράφηκε την 04/11/2021 και η προθεσμία εφαρμογής του ήταν αρχικά η 30/11/21, η οποία παρατάθηκε έως την 31/03/2022 και είναι αδύνατο σε τόσο σύντομο διάστημα να ανταποκριθούν όλα τα ΚΔΒΜ1.

Επειδή αυτό σημαίνει ανάγκη αλλαγής κτιρίου, πρόσθετο εξοπλισμό και νέα στελέχωση και τα περισσότερα ΚΔΒΜ1 αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της καταστρεπτικής διακοπής λειτουργίας τους εν μέσω πανδημίας και εκπαιδευτικού έτους.

Επειδή τα ΚΔΒΜ1 είναι μικρές μονάδες και ο Κύκλος Εργασιών τους δεν είναι δυνατόν να υποστηρίξει μεγαλύτερο κτιριολογικό ή οργανωτικό κόστος και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να διαφοροποιηθούν από τους όρους λειτουργίας που ισχύουν για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.

Ερωτάται μετά τα ανωτέρω η κα Υπουργός:

  •  Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να επιτραπεί η συνέχιση της λειτουργίας της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων ΚΔΒΜ1 που δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα στον χώρο της παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, για να μην οδηγηθούν τα περισσότερα σε κλείσιμο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες, τους εργαζομένους, τους φοιτούντες σε αυτά, τους ιδιοκτήτες των κτιρίων κλπ.; Τι θα κάνετε ώστε να μην ανακληθούν οι άδειες των ΚΔΒΜ1 που ελήφθησαν πριν τον ν. 4723 και ίσχυαν επί διετία;
  • Πώς είναι δυνατόν να εκδίδεται στις 05/11/2021 η υπ’ αριθ. 141267/Κ6 (Β’ 5159) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας και να δίνεται ελάχιστος χρόνος στους ενδιαφερόμενους να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών ώστε να μετατραπούν σε ΚΔΒΜ, δημιουργώντας άμεσο κίνδυνο να ανακληθούν υφιστάμενες άδειες των ΚΔΒΜ1 και να οδηγηθούν σε κλείσιμο οι επιχειρήσεις;
  • Είναι στις προθέσεις σας η αναστολή ισχύος της τωρινής υποχρέωσης των ΚΔΒΜ1 για ένα εύλογο διάστημα (π.χ. μέχρι τέλους του επόμενου σχολικού έτους), ώστε να έχουν ανακάμψει οικονομικά οι επιχειρήσεις και να δύνανται να ανταποκριθούν στις προβλέψεις του νέου νόμου;
  • Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για το ολιγοπώλιο που θα δημιουργηθεί στο χώρο των παρόχων διά βίου μάθησης με τη μεγάλη μείωση του ανταγωνισμού στην παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών, κάτι που θα αυξήσει δραστικά το κόστος των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Χαρά Κεφαλίδου 

Χρήστος Γκόκας
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πορεία
Οι εργαζόμενοι στο ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
«Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε μαζικά καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, σε ένα αγωνιστικό πλαίσιο που θα αντισταθεί στις καταστροφικές πολιτικές...
Οι εργαζόμενοι στο ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης