Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
tsanta
Μείωση θητείας στην οργανική θέση από δύο έτη σε ένα ζητούν νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

μείωση της θητείας στην οργανική τους θέση από δύο έτη σε ένα ζητούν νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

«Αιτούμαστε την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (Α`  13) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 42 του ν. 4722/2020 δια της αντικατάστασης της φράσης τουλάχιστον «δύο (2) σχολικών ετών» από τη  φράση «τουλάχιστον ενός σχολικού έτους» όπως ίσχυε και παλαιότερα και τη  ρητή κατάργηση της υποχρέωσης διετούς παραμονής στο «σχολείο» ή την  «περιοχή» τοποθέτησης από κάθε απόφαση, προκήρυξη ή υπεύθυνη δήλωση έχει  εσφαλμένως συμπεριληφθεί», αναφέρεται σχετικά. 

Στη σχετική ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν:

Τον Αύγουστο του 2021, όπως είναι γνωστό, έγιναν 11700 διορισμοί στην Πρωτοβάθμια και  Δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση μετά από 10 και πλέον χρόνια. Παρότι υπήρχαν πολυάριθμα οργανικά κενά σε όλη την επικράτεια δε συμπεριελήφθησαν από το ΥΠΑΙΠΘ με αποτέλεσμα να προκύψει μια απίστευτη ανακατανομή πληθυσμού εκπαιδευτικών, που μόνο προβλήματα έχει προκαλέσει. Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν μετακινηθεί από το Λασίθι της Κρήτης στην Ορεστιάδα, από τη Μυτιλήνη στην Λακωνία και στη θέση τους προσελήφθησαν αναπληρωτές που, επίσης, αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους ή από τον τόπο συμφερόντων τους. Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί αυτοί έχουν υπηρετήσει πολλά χρόνια ως αναπληρωτές σε κάθε γωνιά της Ελλάδος και πολλοί είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. 

Ως νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί ζητάμε τη μείωση αυτού του χρόνου παραμονής σε 1 έτος καθώς θεωρούμε ότι έχουμε ταλαιπωρηθεί αρκετά όλα αυτά τα χρόνια που εργαζόμαστε ως αναπληρωτές και εμείς αλλά και οι οικογένειές μας. Επίσης, τον τελευταίο καιρό το Υπουργείο αναφέρει ότι γίνεται προσπάθεια να γίνουν νέοι διορισμοί εντός του έτους. Χαιρετίζουμε αυτή την προσπάθεια του Υπουργείου γιατί πιστεύουμε ότι οι διορισμοί αναβαθμίζουν την Παιδεία και τα σχολεία μας. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή αν δοθούν προς μόνιμο διορισμό τα κενά που εμείς επιθυμούμε να μετατεθούμε θα πρόκειται για καταστρατήγηση της σειράς των πινάκων διορισμών, καθώς θα παρατηρηθεί το φαινόμενο ατόμων με πολύ λιγότερα μόρια από εμάς να αποκτήσουν οργανική θέση σε περιοχές που θα μπορούσαμε να έχουμε διοριστεί ή μετατεθεί αν μας δίνονταν το αντίστοιχο δικαίωμα. Θα πρόκειται για τεράστια αδικία και για πλήγμα στην αξιοκρατία. 

Τα επιχειρήματά μας αναφέρονται σε υπόμνημα που συνέταξε ο εργατολόγος κος Δ. Ρίζος περίληψη των οποίων σας παραθέτουμε παρακάτω:

Όπως είναι γνωστό, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και ευρύτερα, οι νεοδιόριστες/νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί έχουν υπηρετήσει ως αναπληρωτές από άκρη σε άκρη σε όλη την επικράτεια, με πολύ σοβαρές οικονομικές, προσωπικές και οικογενειακές συνέπειες. Η υποχρέωση παραμονής τους τουλάχιστον επί διετία στην περιοχή τοποθέτησης, είναι ανελαστική και υπέρμετρα αυστηρή, αφού συνεπάγεται την επιμήκυνση χρονικά της οικονομικής τους δυσπραγίας αλλά και της απομάκρυνσης από την οικογενειακή τους εστία. Σημειωτέων, ότι το πάγιο αίτημα για παραμονή στον τόπο διορισμού για ένα έτος, οδήγησε παλαιότερα στη λήψη αντίστοιχων αποφάσεων (ενδεικτικά αναφέρουμε τα έτη 2010, 2011, 2013, 2015).

Η δίχως εξαιρέσεις απαγόρευση κάθε υπηρεσιακής μεταβολής για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, ως διακριτή περίπτωση μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεί εκτός των άλλων και ευθεία παραβίαση της Συνταγματικής αρχής της ισότητας (άρθρο 4, παρ. 1). Ουδείς λόγος δημοσίου συμφέροντος συντρέχει που να δικαιολογεί αυτή τη δυσμενή μεταχείριση παραμονής επί διετία στον τόπο διορισμού, εφόσον δεν εξυπηρετείται η δημόσια δωρεάν παιδεία ή οποιοσδήποτε άλλος σκοπός δημοσίου συμφέροντος. Αντιθέτως, στην περίπτωσή μας θίγεται και το δικαίωμα προστασίας της οικογένειας, επίσης κατοχυρωμένο τόσο από το Σύνταγμα όσο και από Διεθνείς Συμβάσεις, επειδή αναγκαστικά χωρίζονται οικογένειες και οδηγούνται στην αποξένωση οι σύζυγοι και οι γονείς με τέκνα. Μία ακόμη αρχή που θίγεται, είναι εκείνη της αναλογικότητας, αφού τα εκπαιδευτικά κενά μπορούν να καλυφθούν με λιγότερο επαχθή μέτρα για τους νεοδιόριστους  εκπαιδευτικούς.

Επειδή η ανωτέρω διάταξη παρίσταται ως αντισυνταγματική και πόρρω απέχει από την αναγνώριση της προσφοράς μας στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτών,

Επειδή σε όλη την επικράτεια υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά προς κάλυψη,

Επειδή η μεταρρύθμιση της διάταξης ουδόλως βαρύνει το δημόσιο εν γένει και τον κρατικό προϋπολογισμό,

Επειδή το αίτημά μας είναι εύλογο, δίκαιο και πολιτικά ορθό,

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ
 
Την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (Α`  13) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 42 του ν. 4722/2020 δια της αντικατάστασης της φράσης τουλάχιστον «δύο (2) σχολικών ετών» από τη  φράση «τουλάχιστον ενός σχολικού έτους» όπως ίσχυε και παλαιότερα και τη  ρητή κατάργηση της υποχρέωσης διετούς παραμονής στο «σχολείο» ή την  «περιοχή» τοποθέτησης από κάθε απόφαση, προκήρυξη ή υπεύθυνη δήλωση έχει  εσφαλμένως συμπεριληφθεί. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Rapid test
Απανωτά «ραπίσματα» για Αδωνι: Κι άλλος Συλλογος Γονέων και Δήμος βρήκαν φθηνότερα test PCR!
Aκόμα ένας Σύλλογος Γονέων κι ένας Δήμος πέτυχαν καλύτερες τιμές των τεστ PCR από το κράτος, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως πόσο αναποτελεσματική ήταν...
Κι άλλος Συλλογος Γονέων και Δήμος βρήκαν φθηνότερα PCR από τον Αδωνι!
Ο Διεθνής και ο Ελληνικός διαγωνισμός PISA: Ένας «Δούρειος Ίππος» για την εκπαίδευση
Αν οι συνταγές του Ο.Ο.Σ.Α στοχεύουν στις «δομές και τις υποδομές» του εκπαιδευτικού συστήματος, ο γνωστός διεθνής διαγωνισμός PISA  στοχεύει στο...
Ο Διεθνής και ο Ελληνικός διαγωνισμός PISA: Ένας «Δούρειος Ίππος» για την εκπαίδευση