Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
katalipseis sxoleia
INTIME NEWS
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί για την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία - Αναλυτική ενημέρωση

Ανεξάρτητα από την κηρυχθείσα απεργία - αποχή που κήρυξε η ΟΛΜΕ οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να παρέχουν τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία, με βάση τη νομοθεσία.

Σε διευκρινιστική της ανακοίνωση, η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα σημείο του νομοθετικού πλαισίου που να υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο από αυτό στο οποίο υπηρετούν (οργανική θέση, απόσπαση, προσωρινή τοποθέτηση κλπ)».

«Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που αντίστοιχες “προτροπές” διευθυντών σχολικών μονάδων δεν επικαλούνται κανένα νόμο», υπογραμμίζει παράλληλα το σωματείο των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Σχετικά με την Αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία που έχει κηρυχθεί από την ΟΛΜΕ και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης απέναντι στα ΔΙΚΑΙΏΜΑΤΑ και τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με απόφαση της ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ [25/9/2021] έχει κηρυχθεί απεργία αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία.  

Υπενθυμίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθώς ο ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας αναφέρει: «1. Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».  

Συνεπώς ανεξάρτητα από την κηρυχθείσα απεργία-αποχή είναι σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες. Υπενθυμίζεται παράλληλα και η καταδικαστική για το υπουργείο Παιδείας και την εταιρία Cisco, απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (στις 16/11/2021, με την 50/2021) για τη διακινδύνευση - παραβίαση των Προσωπικών Δεδομένων . 

Επίσης, τονίζουμε ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο του νομοθετικού πλαισίου που να υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο από αυτό στο οποίο υπηρετούν (οργανική θέση, απόσπαση, προσωρινή τοποθέτηση κλπ). Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που αντίστοιχες “προτροπές” διευθυντών σχολικών μονάδων δεν επικαλούνται κανένα νόμο.  

Ο εκπαιδευτικός οφείλει να προσέλθει κανονικά στην εργασία του, στο σχολείο του δηλαδή, και σε περίπτωση που παρεμποδιστεί να εισέλθει (πχ κατάληψη κλπ) παραμένει έξω από αυτό για εύλογο χρονικό διάστημα και αποχωρεί. Καμιά άλλη υποχρέωσή του δεν προκύπτει! 

Εφιστούμε, ως εκ τούτου, την προσοχή τόσο στον ΔΙΔΕ Γ΄ Αθήνας, όσο και στις διευθύντριες και διευθυντές των σχολείων να μην δίνουν/εκτελούν προφορικές εντολές που στερούνται νομιμότητας, ούτε να προτρέπουν συναδέλφους σε ενέργειες που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους (πάρε άδεια!!!, δήλωσε απεργία!!! κλπ). 

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ θα προασπίσει με κάθε μέσο (συνδικαλιστικό και νομικό) τα εργασιακά δικαιώματα των μελών των σωματείων μας. 

Σας ενημερώνουμε, τέλος, ότι την Τρίτη 18/1/22, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας για όσα προαναφέραμε στον ΔΙΔΕ Γ΄Αθήνας, από τις ΕΛΜΕ της περιοχής, με τη συμμετοχή και μελών του ΔΣ της ΟΛΜΕ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέες Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση και στην στέγη Γραμμάτων και τεχνών

Γεωργία - Βιασμός: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες με τις μελανιές στο σώμα της (εικόνες)

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Rapid test
Απανωτά «ραπίσματα» για Αδωνι: Κι άλλος Συλλογος Γονέων και Δήμος βρήκαν φθηνότερα test PCR!
Aκόμα ένας Σύλλογος Γονέων κι ένας Δήμος πέτυχαν καλύτερες τιμές των τεστ PCR από το κράτος, αποδεικνύοντας έτσι εμπράκτως πόσο αναποτελεσματική ήταν...
Κι άλλος Συλλογος Γονέων και Δήμος βρήκαν φθηνότερα PCR από τον Αδωνι!