ekpaideusi-sxoleia-mathites
Alexandros Michailidis / SOOC
Πέντε test την εβδομάδα όταν υπάρχει κρούσμα εισηγούνται οι ειδικοί - Γύρω στις 6 το απόγευμα οι επίσημες ανακοινώσεις

Άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για τα σχολεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, οι ειδικοί εισηγούνται να επιστρέψουν κανονικά οι μαθητές στα θρανία μετά τις γιορτές, αλλά με αυξημένο testing, δηλαδή με τρία self test την εβδομάδα αντί για δύο, ενώ προτείνουν να διεξάγονται πέντε τεστ όταν θα εντοπίζεται κρούσμα κρούσμα κορονοϊού στην τάξη.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του alfavita.gr, μερίδα επιστημόνων εντός της επιτροπής εισηγήθηκε να ανοίξουν τα σχολεία μια ή δύο εβδομάδες αργότερα, ώστε να υπάρξει καλύτερη εικόνα για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας και να εκτιμηθούν εκ νέου τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει για το αν θα αλλάξει το πρωτόκολλο λειτουργίας σχετικά με την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος, δηλαδή αν θα αλλάξει το ποσοστό 50%+1.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει το άνοιγμα των σχολείων επικαλούμενη λόγους ψυχολογικούς και παιδαγωγικούς, ωστόσο οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται ως προς το χρόνο επαναλειτουργίας των σχολείων. 

Οι επιστήμονες που τάσσονται υπέρ μιας μικρής παράτασης στη δια ζώσης λειτουργίας τους εκτιμούν ότι τα σχολεία θα αποτελέσουν υγειονομικές βόμβες για τη διασπορά του κορονοϊού από το σχολικό περιβάλλον στις οικογένειες των παιδιών, με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, ενώ πολλοί ανησυχούν καθώς τα τεστ αντιγόνων φαίνεται ότι ανιχνεύουν την Όμικρον μεν, αλλά έχουν μειωμένη ευαισθησία δε. Αυτό σημαίνει πως τα τεστ αυτού του είδους είναι ενδεχόμενο να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος ή κάποια έχει μολυνθεί από την Όμικρον.

Για παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς και υγειονομικούς λόγους, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, υποστήριξε με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο action 24. «Είναι σημαντικό, για πολλούς λόγους, να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά. Πρέπει να ανοίξουν για λόγους παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς (να διατηρήσουν τα παιδιά την κοινωνικότητά τους που στερήθηκαν δύο χρόνια) και υγειονομικούς, διότι κατά την άποψή μας τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως το σχολείο, παρά σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα συναναστρέφονται με φίλους τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Το 50%+1 δεν ήταν εισήγηση των επιστημόνων

Την ίδια στιγμή, σάλος έχει προκληθεί με την αποκάλυψη του Τάκη Παναγιωτόπουλου, μέλους της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ο οποίος δήλωσε πως το υφιστάμενο πρωτόκολλο εφαρμόσθηκε χωρίς να το εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών.

«Συζητήθηκε αλλά δεν εισηγήθηκε ποτέ» είπε συγκεκριμένα ο Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο Κόντρα, και εξήγησε ότι «από το υπουργείο Υγείας έφερε ένα σύνολο μέτρων και η επιτροπή ενέκρινε όλο το πακέτο αλλά διευκρινίζοντας ότι το 50%+1 δεν έχει επιδημιολογική λογική».

«Το 50%+1 ποτέ δεν είχε τεθεί με επιδημιολογική λογική και κριτήριο» επανέλαβε συμπληρώνοντας ότι «από ότι κατάλαβα ήταν κριτήριο που αφορούσε τη λειτουργία του σχολείου».

Η δημοσιογράφος τον ρώτησε συγκεκριμένα: «Άρα ήταν απόφαση του υπουργείου και όχι της επιτροπής» με τον κ. Παναγιωτόπουλο να απαντά «ασφαλέστατα, ναι».

Το σχετικό βίντεο ανήρτησε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο twitter:

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - 50 ευρώ εγγραφή έως 2-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

υπουργειο Παιδείας
Προσλήψεις αναπληρωτών: "Κλείδωσε" για την Τρίτη η ανακοίνωση - Πόσοι αναπληρωτές προσλαμβάνονται
Το alfavita.gr αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων αναπληρωτών Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής μέσα στον Οκτώβριο και το Νοέμβριο
Προσλήψεις αναπληρωτών: "Κλείδωσε" για την Τρίτη η ανακοίνωση - Πόσοι αναπληρωτές προσλαμβάνονται