Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων με αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας

Στην απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία μετά τις γιορτές, δηλαδή στις 10 Ιανουαρίου με αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σήμερα στις 14:00 μετά το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνομώνων για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ θα ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, Νίκη Κεραμέως και Θάνο Πλεύρη. 

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί υπό της σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού και εν μέσω ενστάσεων για την επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει το άνοιγμα των σχολείων επικαλούμενη λόγους ψυχολογικούς και παιδαγωγικούς, ωστόσο οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται ως προς το χρόνο επαναλειτουργίας των σχολείων. 

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που τάσσονται υπέρ μιας μικρής παράτασης στη δια ζώσης λειτουργίας τους εκτιμώντας ότι τα σχολεία θα αποτελέσουν υγειονομικές βόμβες για τη διασπορά του κορονοϊού από το σχολικό περιβάλλον στις οικογένειες των παιδιών, με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, ενώ πολλοί ανησυχούν καθώς τα τεστ αντιγόνων  φαίνεται ότι ανιχνεύουν την Όμικρον μεν, αλλά έχουν μειωμένη ευαισθησία δε. Αυτό σημαίνει πως τα τεστ αυτού του είδους είναι ενδεχόμενο να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος ή κάποια έχει μολυνθεί από την Όμικρον.

Για παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς και υγειονομικούς λόγους, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, υποστήριξε με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο action 24. «Είναι σημαντικό, για πολλούς λόγους, να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά. Πρέπει να ανοίξουν για λόγους παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς (να διατηρήσουν τα παιδιά την κοινωνικότητά τους που στερήθηκαν δύο χρόνια) και υγειονομικούς, διότι κατά την άποψή μας τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως το σχολείο, παρά σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα συναναστρέφονται με φίλους τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα, με τρία self test αντί για δύο και αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας. Ειδικότερα, επί τάπητος έχει τεθεί η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα (πιθανότατα το ποσοστό να πάει στο 30%+1), ενώ αν βρεθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα στην τάξη θα προταθεί να υποβάλλονται όλοι οι μαθητές του τμήματος σε test, και όχι μόνο εκείνοι που κάθονται στο διπλανό, το μπροστινό και το πίσω θρανίο.

Μόνο με μοριακό τεστ να ανοίξουν τα σχολεία

memaska-mathites-paidia.jpg

Την άποψη ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν μόνο με μοριακό τεστ εξέφρασε η Αθηνά Λινού. Μιλώντας στο Kontra, η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι η «έκρηξη» των κρουσμάτων της Όμικρον θα είναι τόσο μεγάλη που στην πορεία -και εάν δηλαδή επιλεγεί η εξέταση με self test- αναγκαστικά τα σχολεία θα κλείσουν καθώς θα είναι μεγάλη η διασπορά μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών. 

Εξαδάκτυλος: Κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία

Την ανάγκη να γίνονται τεστ από τον ΕΟΔΥ υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος πρότεινε να πηγαίνουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία προκειμένου να γίνονται rapid test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να απαντήσει αν τάσσεται υπέρ ή κατά της παράτασης στο κλείσιμο των σχολείων, λέγοντας πως θα πρέπει να ακούσει και τις εισηγήσεις των παιδιάτρων προς την Επιτροπή. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

σχετικά άρθρα

μοτσαρτ
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...
Αποσύρονται σύμφωνα με τον πατρινό τύπο σχολεία από τον "Μότσαρτ" του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, μετά από αντιδράσεις γονέων γιατί υποδύεται τον Μοτσαρτ γυναίκα.
Σάλος με την (φοβική) απόσυρση σχολείων από την παιδική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ- Ο Μότσαρτ ήταν γυναίκα...