Σχολεία: «Κλειδώνει» για άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου-Τρία self test αντί για δύο
Σήμερα οι επίσημες ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων με αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας

Στην απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία μετά τις γιορτές, δηλαδή στις 10 Ιανουαρίου με αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.

Σήμερα στις 14:00 μετά το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνομώνων για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ θα ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις από τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, Νίκη Κεραμέως και Θάνο Πλεύρη. 

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί υπό της σκιά της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού και εν μέσω ενστάσεων για την επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει το άνοιγμα των σχολείων επικαλούμενη λόγους ψυχολογικούς και παιδαγωγικούς, ωστόσο οι απόψεις των επιστημόνων διίστανται ως προς το χρόνο επαναλειτουργίας των σχολείων. 

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που τάσσονται υπέρ μιας μικρής παράτασης στη δια ζώσης λειτουργίας τους εκτιμώντας ότι τα σχολεία θα αποτελέσουν υγειονομικές βόμβες για τη διασπορά του κορονοϊού από το σχολικό περιβάλλον στις οικογένειες των παιδιών, με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, ενώ πολλοί ανησυχούν καθώς τα τεστ αντιγόνων  φαίνεται ότι ανιχνεύουν την Όμικρον μεν, αλλά έχουν μειωμένη ευαισθησία δε. Αυτό σημαίνει πως τα τεστ αυτού του είδους είναι ενδεχόμενο να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος ή κάποια έχει μολυνθεί από την Όμικρον.

Για παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς και υγειονομικούς λόγους, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, υποστήριξε με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο action 24. «Είναι σημαντικό, για πολλούς λόγους, να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά. Πρέπει να ανοίξουν για λόγους παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς (να διατηρήσουν τα παιδιά την κοινωνικότητά τους που στερήθηκαν δύο χρόνια) και υγειονομικούς, διότι κατά την άποψή μας τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως το σχολείο, παρά σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα συναναστρέφονται με φίλους τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα, με τρία self test αντί για δύο και αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας. Ειδικότερα, επί τάπητος έχει τεθεί η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα (πιθανότατα το ποσοστό να πάει στο 30%+1), ενώ αν βρεθεί επιβεβαιωμένο κρούσμα στην τάξη θα προταθεί να υποβάλλονται όλοι οι μαθητές του τμήματος σε test, και όχι μόνο εκείνοι που κάθονται στο διπλανό, το μπροστινό και το πίσω θρανίο.

Μόνο με μοριακό τεστ να ανοίξουν τα σχολεία

memaska-mathites-paidia.jpg

Την άποψη ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν μόνο με μοριακό τεστ εξέφρασε η Αθηνά Λινού. Μιλώντας στο Kontra, η καθηγήτρια επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι η «έκρηξη» των κρουσμάτων της Όμικρον θα είναι τόσο μεγάλη που στην πορεία -και εάν δηλαδή επιλεγεί η εξέταση με self test- αναγκαστικά τα σχολεία θα κλείσουν καθώς θα είναι μεγάλη η διασπορά μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών. 

Εξαδάκτυλος: Κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία

Την ανάγκη να γίνονται τεστ από τον ΕΟΔΥ υπογράμμισε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος πρότεινε να πηγαίνουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία προκειμένου να γίνονται rapid test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να απαντήσει αν τάσσεται υπέρ ή κατά της παράτασης στο κλείσιμο των σχολείων, λέγοντας πως θα πρέπει να ακούσει και τις εισηγήσεις των παιδιάτρων προς την Επιτροπή. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vaseis20150905.jpg
Πανελλαδικές 2024: Πτώση βάσεων από Φυσική, Ιστορία - Ανάλυση για όλα τα πεδία
Με βάση τον υψηλό πήχη δυσκολίας των φετινών θεμάτων, εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι δύσκολα οι περιζήτητες σχολές θα διατηρήσουν τις βάσεις τους και...
Πανελλαδικές 2024: Πτώση βάσεων από Φυσική, Ιστορία - Ανάλυση για όλα τα πεδία