golearn-engl_970-250
sirigos-vouli
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Βουλή - Άγγελος Συρίγος: Το συζητούμενο νομοθετικό πλαίσιο για τους Τεχνοβλαστούς αξιοποιεί την επιστημονική έρευνα - Τι προβλέπουν οι διατάξεις αναφορικά με τη δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες Τεχνοβλαστών

Τις δυνατότητες αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας και γνώσης, που προβλέπουν οι διατάξεις, αναφορικά με τη δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες Τεχνοβλαστών, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας 'Αγγελος Συρίγος, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα την καινοτομία ομάδας χημικών-μηχανικών του ΕΜΠ που κατέλαβε τη 2η θέση σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη δημιουργία αλμυρής μπάρας δημητριακών (βασισμένης στη γεύση της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας), ο κ. Συρίγος ανέλυσε τις διατάξεις που θα επέτρεπαν στην ομάδα αυτή να αξιοποιήσει την καινοτομία της.

Στο ερώτημα ποιοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην εταιρεία Τεχνοβλαστού, είπε ότι έως τώρα, μόνο τα μέλη ΔΕΠ, με τριετή θητεία, θα μπορούσαν να συμμετέχουν, ενώ με τον νέο νόμο περιλαμβάνονται όλοι όσοι συμμετείχαν στη δημιουργία γνώσης (μέλη ΔΕΠ, επισκέπτες καθηγητές, ακαδημαϊκοί υπότροφοι, μεταδιδακτορικοί ερευνητές κά)

Για το θέμα της διανοητικής ιδιοκτησίας (πχ της μπάρας που δημιούργησαν) ο κ. Συρίγος είπε ότι δεν υπήρχε ρύθμιση για το ποιος είναι ο δικαιούχος. Με το νέο νόμο, εκχωρείται στους ερευνητικούς οργανισμούς η αποκλειστική αρμοδιότητα να ρυθμίσει ο κάθε οργανισμός με δικό του εσωτερικό κανονισμό όλα τα θέματα ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Για το ποιος λαμβάνει την απόφαση, είπε ότι έως τώρα είχαμε ως αρμόδιο όργανο τη Σύγκλητο, που στην περίπτωση του ΑΠΘ αποτελείται από 67 άτομα και συνεδρίαζε μία φορά το μήνα, και τώρα θα αποφασίζει το ολιγομελές και πιο ευέλικτο πρυτανικό συμβούλιο, που αποτελείται από 5 άτομα, και που μπορεί να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή.

Για το χρονικό όριο λήψης απόφασης, για την ίδρυση του Τεχνοβλαστού, είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε (χρονικό όριο), ενώ με τον νέο νόμο, η απόφαση εκδίδεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την υποβολή της αιτήσεως, άλλως θεωρείται ότι η αίτηση έχει εγκριθεί εφόσον υπάρχει θετική εισήγηση από το αρμόδιο όργανο. Αλλά και για τους ερευνητές, επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας, θεσπίζεται προθεσμία έξι μηνών από την έκδοση της αποφάσεως μέσα στην οποία θα πρέπει να ιδρύσουν την εταιρεία, ώστε να έχουμε γρήγορη διοχέτευση του αποτελέσματος της έρευνας στο κοινωνικό σύνολο.

Ακολούθως, ο κ. Συρίγος είπε ότι το αίτημα για την ίδρυση εταιρείας Τεχνοβλαστού θα μπορεί να απορριφθεί μόνον για συγκεκριμένους λόγους, ενώ πριν μπορούσε να απορριφθεί χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Πρόσθεσε επίσης ότι θεσμοθετείται η ίδρυση κοινού Τεχνοβλαστού με τη συμμετοχή ερευνητών, προερχόμενων από διαφορετικούς ερευνητικούς φορείς, ότι η συμμετοχή των ερευνητών σε Τεχνοβλαστούς και στα όργανα διοικήσεως συνεκτιμούνται στην εξέλιξη του ερευνητή, και τέλος, ότι υπάρχει δυνατότητα σύναψης σύμβασης Τεχνοβλαστού, μεταξύ του ερευνητικού οργανισμού και των ερευνητών εταίρων (πριν δεν υπήρχε καμία σχετική πρόβλεψη).

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Χαλάνδρι: Πέθανε 8χρονη από θερμοπληξία μέσα σε αμάξι

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Η φαιντανύλη θερίζει τη νεολαία στις ΗΠΑ - 50 φορές πιο ισχυρό από ηρωίνη
Πάνω από 80.000 άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση οπιοειδών την περασμένη χρονιά, στην πλειονότητά τους από συνθετικές ουσίες, όπως η φαιντανύλη
Η φαιντανύλη θερίζει τη νεολαία στις ΗΠΑ - 50 φορές πιο ισχυρό από ηρωίνη
Ασύλληπτη τραγωδία στο Χαλάνδρι: Κοριτσάκι πέθανε από θερμοπληξία μέσα σε ΙΧ
Τραγωδία χθες το απόγευμα στο Χαλάνδρι, όπου ένα κοριτσάκι 8 ετών βρήκε φρικτό θάνατο μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο, πιθανόν από θερμοπληξία. Το τραγικό...
Ασύλληπτη τραγωδία στο Χαλάνδρι: Κοριτσάκι πέθανε από θερμοπληξία μέσα σε ΙΧ