Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
sirigos-vouli
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Βουλή - Άγγελος Συρίγος: Το συζητούμενο νομοθετικό πλαίσιο για τους Τεχνοβλαστούς αξιοποιεί την επιστημονική έρευνα - Τι προβλέπουν οι διατάξεις αναφορικά με τη δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες Τεχνοβλαστών

Τις δυνατότητες αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας και γνώσης, που προβλέπουν οι διατάξεις, αναφορικά με τη δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες Τεχνοβλαστών, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Παιδείας 'Αγγελος Συρίγος, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις Στρατηγικές Επενδύσεις.

Φέρνοντας, μάλιστα, ως παράδειγμα την καινοτομία ομάδας χημικών-μηχανικών του ΕΜΠ που κατέλαβε τη 2η θέση σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό για τη δημιουργία αλμυρής μπάρας δημητριακών (βασισμένης στη γεύση της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας), ο κ. Συρίγος ανέλυσε τις διατάξεις που θα επέτρεπαν στην ομάδα αυτή να αξιοποιήσει την καινοτομία της.

Στο ερώτημα ποιοι θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην εταιρεία Τεχνοβλαστού, είπε ότι έως τώρα, μόνο τα μέλη ΔΕΠ, με τριετή θητεία, θα μπορούσαν να συμμετέχουν, ενώ με τον νέο νόμο περιλαμβάνονται όλοι όσοι συμμετείχαν στη δημιουργία γνώσης (μέλη ΔΕΠ, επισκέπτες καθηγητές, ακαδημαϊκοί υπότροφοι, μεταδιδακτορικοί ερευνητές κά)

Για το θέμα της διανοητικής ιδιοκτησίας (πχ της μπάρας που δημιούργησαν) ο κ. Συρίγος είπε ότι δεν υπήρχε ρύθμιση για το ποιος είναι ο δικαιούχος. Με το νέο νόμο, εκχωρείται στους ερευνητικούς οργανισμούς η αποκλειστική αρμοδιότητα να ρυθμίσει ο κάθε οργανισμός με δικό του εσωτερικό κανονισμό όλα τα θέματα ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Για το ποιος λαμβάνει την απόφαση, είπε ότι έως τώρα είχαμε ως αρμόδιο όργανο τη Σύγκλητο, που στην περίπτωση του ΑΠΘ αποτελείται από 67 άτομα και συνεδρίαζε μία φορά το μήνα, και τώρα θα αποφασίζει το ολιγομελές και πιο ευέλικτο πρυτανικό συμβούλιο, που αποτελείται από 5 άτομα, και που μπορεί να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή.

Για το χρονικό όριο λήψης απόφασης, για την ίδρυση του Τεχνοβλαστού, είπε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε (χρονικό όριο), ενώ με τον νέο νόμο, η απόφαση εκδίδεται το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από την υποβολή της αιτήσεως, άλλως θεωρείται ότι η αίτηση έχει εγκριθεί εφόσον υπάρχει θετική εισήγηση από το αρμόδιο όργανο. Αλλά και για τους ερευνητές, επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας, θεσπίζεται προθεσμία έξι μηνών από την έκδοση της αποφάσεως μέσα στην οποία θα πρέπει να ιδρύσουν την εταιρεία, ώστε να έχουμε γρήγορη διοχέτευση του αποτελέσματος της έρευνας στο κοινωνικό σύνολο.

Ακολούθως, ο κ. Συρίγος είπε ότι το αίτημα για την ίδρυση εταιρείας Τεχνοβλαστού θα μπορεί να απορριφθεί μόνον για συγκεκριμένους λόγους, ενώ πριν μπορούσε να απορριφθεί χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Πρόσθεσε επίσης ότι θεσμοθετείται η ίδρυση κοινού Τεχνοβλαστού με τη συμμετοχή ερευνητών, προερχόμενων από διαφορετικούς ερευνητικούς φορείς, ότι η συμμετοχή των ερευνητών σε Τεχνοβλαστούς και στα όργανα διοικήσεως συνεκτιμούνται στην εξέλιξη του ερευνητή, και τέλος, ότι υπάρχει δυνατότητα σύναψης σύμβασης Τεχνοβλαστού, μεταξύ του ερευνητικού οργανισμού και των ερευνητών εταίρων (πριν δεν υπήρχε καμία σχετική πρόβλεψη).

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σε δίκη εκπαιδευτικός για ατύχημα μαθητή σε διάλλειμα

Νέες Προκηρύξει ΑΣΕΠ για 5889 ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Τα αφόρητα SMS πίεσης του μετρ του Αχίλλειον στη Γεωργία Μπίτα

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

katalipseis sxoleia
Θέλουμε ή όχι καταλήψεις Σχολείων;
«Θεωρούνται ακόμη και σήμερα αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των μαθητών, που το «σιγοντάρουν» τόσο η πολιτεία όσο και οι σύλλογοι γονέων  και...
Θέλουμε ή όχι καταλήψεις Σχολείων;
ipourgeio_paideias
Διορισμοί ΕΕΠ: Διόρθωση του ΥΠΑΙΘ στις διαθέσιμες περιοχές διορισμού ανά κλάδο
Διόρθωση στο Παράρτημα «Διαθέσιμες περιοχές διορισμού ανά κλάδο», της Απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων – Αναλυτικά το ΦΕΚ
Διορισμοί ΕΕΠ: Διόρθωση του ΥΠΑΙΘ στις διαθέσιμες περιοχές διορισμού ανά κλάδο
κρούσματα αττική ερμού
ΕΚΠΑ-Αττική: Έως και 60% αύξηση σε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κοκαϊνη
Δραματική αύξηση έως και 60% σε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κοκαΐνη στην Αττική, από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη του ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ-Αττική: Έως και 60% αύξηση σε αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κοκαϊνη