καθαρίστριες σχολείων
Αναστάτωση σε σχολεία της Κατερίνης καθώς βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό πέντε καθαρίστριες. Ο δήμος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα σχολεία τα οποία λειτουργούν κανονικά

Τα κρούσματα αφορούν σε πέντε καθαρίστριεςοι τέσσερις εκ των οποίων δεν έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Μάλιστα συμπληρώνουν πως μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων ακολουθήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και οι καθαρίστριες τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο δήμος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα σχολεία τα οποία λειτουργούν κανονικά.

Για το ζήτημα μίλησε στο ThessToday.gr  η πρόεδρος του Σωματείου καθαριστριών ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων Ν. Πιερίας, κα. Κική Παπανικολάου, η οποία από την πλευρά της επεσήμανε πως στα συγκεκριμένα σχολεία βρίσκεται προσωπικό ασφαλείας, ενώ παράλληλα μίλησε για την αναγκαιότητα να μονιμοποιηθούν οι καθαρίστριες για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες για καθαρισμό και απολύμανση που προέκυψαν από την πανδημία.

«Υπάρχει προσωπικό ασφαλείας που είναι οι μπαλαντέρ που λέμε εμείς. Ο δήμος καλύπτει με προσωπικό όσο μπορεί τις μονάδες. Και με τους μαθητές όταν έχουμε κρούσματα γίνεται ένας μικρός πανικός και πηγαίνουν όλοι και κάνουν τεστ. Ό,τι γίνεται με τους μαθητές, το ίδιο γίνεται και με το υπόλοιπο προσωπικό. Γίνεται απολύμανση κανονικά. Εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Βέβαια ό,τι ισχύει σε έναν άλλο πολίτη, δεν ισχύει σε μας. Σε έναν απλό πολίτη λένε “ήρθες σε επαφή με κρούσμα; Κάτσε 14 μέρες στο σπίτι σου”. Για εμάς που ερχόμαστε σε επαφή με κρούσματα, βέβαια με όλα τα μέτρα προστασίας, δεν ισχύει αυτό. Ούτε για τους δασκάλους, ούτε για μας».

Η κα. Παπανικολάου σημείωσε πως οι περισσότεροι καθαριστές έχουν εμβολιαστεί ωστόσο υπάρχει ανησυχία καθημερινά κατά την εργασία. «Ανησυχία υπάρχει αλλά πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε».

Έχει διπλασιαστεί ο φόρτος εργασίας 

Στα σχολεία του δήμου Κατερίνης εργάζονται 69 άτομα πλήρους απασχόλησης και 30 μερικής, με το σωματείο να ζητά μονιμοποιήσεις και συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους.

«Ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί πολύ. Κάνουμε διπλή δουλειά πλέον. Θα θέλαμε ένα κομμάτι από μας που είναι μερικής απασχόλησης να γίνει πλήρους. Θα θέλαμε κι άλλα άτομα. Έρχονται άτομα μερικής απασχόλησης τρίωρα και για να καθαρίσουν μόνο το νηπιαγωγείο χρειάζεται πολλή δουλειά, με όλα τα παιχνίδια που έχει μέσα. Είναι λεπτοδουλειά. Δε μπορούν να σε βοηθήσουν αυτοί στην υπόλοιπη μονάδα».

Μιλώντας παράλληλα για τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η πρόεδρος του σωματείου υπογράμμισε πως προκύπτει πρόβλημα στη μισθοδοσία, η οποία καθυστερεί κάθε χρόνο.

«Η μισθοδοσία μας κάθε χρόνο αργεί. Και φέτος πληρωθήκαμε τον Νοέμβριο. Καθυστερούν χωρίς να μας ρωτούν αν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη έχουμε να φάμε. Επίσης η πρόσληψή μας γίνεται κάθε χρόνο πολύ αργά τον Σεπτέμβρη και δεινοπαθούμε να τα βάλουμε σε σειρά μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία. Φέτος μπήκαμε 3 Σεπτεμβρίου, πέρυσι 9 και 13 ανοίγαμε. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να κάνουμε όλο αυτό. Ο δήμος χρειάζεται προσωπικό, έχουμε την προϋπηρεσία και τις προδιαγραφές. Οι περισσότερες έχουμε 18 χρόνια, 14 μέσα. Τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν μίσθωσης έργου, έχουμε έναν χρόνο που γίναμε ΙΔΟΧ με περισσότερα δικαιώματα. Να μπορούμε κι εμείς να πάρουμε μια αναρρωτική σαν άνθρωποι. Δεν είχαμε αυτό το δικαίωμα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μειωμένα ενοίκια: Μέχρι πότε έλαβαν παράταση οι δηλώσεις
Έως και 95% επιδότηση για κατοικίες: Ποιοι κερδίζουν από το νέο στεγαστικό πρόγραμμα
Ισχυρή «ένεση» 500 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις – Ποιοι δικαιούνται τα υψηλότερα ποσοστά και ποιες κατοικίες μπαίνουν στο σχέδιο
Έως και 95% επιδότηση για κατοικίες: Ποιοι κερδίζουν από το νέο στεγαστικό πρόγραμμα
πετρελαιο
Πετρέλαιο και πόλεμος: Χρυσές μπίζνες 30 εκατ. δολαρίων την ώρα για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Η γεωπολιτική κρίση εκτόξευσε τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, την ώρα που πολίτες και οικονομίες πληρώνουν ακριβό τίμημα
Πετρέλαιο και πόλεμος: Χρυσές μπίζνες 30 εκατ. δολαρίων την ώρα για τους ενεργειακούς κολοσσούς
Κίνα στη Ζιμπάμπουε
Κίνα: Ανάπτυξη-έκπληξη στο 5% αλλά με «ρωγμές» στο εσωτερικό της οικονομίας
Η ισχυρή επίδοση του πρώτου τριμήνου ξεπερνά τις προβλέψεις, όμως η επιβράδυνση της ζήτησης και οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων δημιουργούν νέα...
Κίνα: Ανάπτυξη-έκπληξη στο 5% αλλά με «ρωγμές» στο εσωτερικό της οικονομίας
ψαρια
Το «σκοτεινό ψάρι» της Μεσογείου: Ο διατροφικός θησαυρός με ισχυρά οφέλη για την καρδιά
Η κουτσομούρα στο μικροσκόπιο της επιστήμης – Πλούσια σε ωμέγα-3, πρωτεΐνη και ιχνοστοιχεία, αλλά με εξαρτώμενη από την προέλευση ασφάλεια κατανάλωσης
Το «σκοτεινό ψάρι» της Μεσογείου: Ο διατροφικός θησαυρός με ισχυρά οφέλη για την καρδιά