Εκκένωση σχολείου στην Κρήτη μετά τον σεισμό
Σχολεία: Μεγάλη η διασπορά του κορονοϊού λόγω του συνωστισμού σε απόσταση κάτω του ενός μέτρου, σύμφωνα με την Αθηνά Λινού - Να αναβληθούν οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές, προτείνει ο Νίκος Τζανάκης

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς το νέο κύμα της πανδημίας στη χώρα, με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν και οι ΜΕΘ να γεμίζουν με ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό, τονίζοντας παράλληλα πως «τα νέα μέτρα δεν αρκούν».

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της καθηγήτριας επιδημιολογίας, Αθηνάς Λινού στο OPEN TV, η οποία δήλωσε πως «πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία και να γίνει κάτι με τα σχολεία».

Συγκεκριμένα η κ. Λινού δήλωσε πως «τα παιδιά δε νοσούν στην πλειονότητά τους, αλλά αυτά τα ίδια παιδιά μεταφέρουν τη νόσο και στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους και δημιουργείται φαύλος κύκλος».

Παράλληλα χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που να αφορούν και στους εμβολιασμένους.

«Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή. Και παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουμε σε μεγάλο βαθμό, αυτήν τη στιγμή παίρνουμε μέτρα για τη μειονότητα του πληθυσμού, ενώ η πλειονότητα πιθανόν να μη νοσήσει σοβαρά, αλλά δεν έχουν καμία υποχρέωση τήρησης μέτρων επισήμως» εξήγησε.

«Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κοντινή επαφή των ανθρώπων. Υπάρχει μελέτη η οποία δείχνει ότι ο κίνδυνος του να βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου είναι υπερπενταπλάσιος απ’ ο ,τι με απόσταση άνω του ενός μέτρου. Κι εμείς επιτρέπουμε γενικώς συνωστισμό σε απόσταση κάτω του ενός μέτρου στα εστιατόρια, στα γυμναστήρια, στους κινηματογράφους για τους εμβολιασμένους, αλλά και εκεί ισχύει αυτός ο υψηλός κίνδυνος του να κολλήσουν. Και βεβαίως το επιτρέπουμε αυτό και στα σχολεία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι επόμενο και αυτονόητο ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά» τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν self test ως μέσο αυτοδιάγνωσης, εφόσον και εκείνοι πρέπει, αν βρεθούν θετικοί, να μπουν σε καραντίνα για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Τζανάκης: Να αναβληθούν οι πολυήμερες σχολικές εκδρομές

Την ανησυχία του για τη διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομώνεξέφρασε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, προτείνοντας μάλιστα και την αναβολή τους.

«Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομές 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα. Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Απολύθηκε αναπληρωτής με Airbnb στο όνομά του - Γιατί θεωρήθηκε «έμπορος»

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Ανακοινώθηκε επίσημα ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με νέα ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου
Ο Υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου στην κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου του ΔΙΠΑΕ
«Το ΔΙΠΑΕ παράδειγμα σύγχρονου, εξωστρεφούς και δυναμικά αναπτυσσόμενου ακαδημαϊκού ιδρύματος»
Ο Υφυπουργός Παιδείας, Νίκος Παπαϊωάννου στην κοινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης και της Συγκλήτου του ΔΙΠΑΕ