thessaloniki-orofi-dimotikou
Προβληματισμός για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων μετά την πτώση οροφής σε δημοτικό της Θεσσαλονίκης - «Γερασμένα» κτίρια, ελλιπής συντήρηση και οι «λύσεις» - κοντέινερ

Έντονο προβληματισμό για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων πανελλαδικά προκαλεί η κατάρρευση της οροφής σε αίθουσα του 4ου δημοτικού σχολείου Πυλαίας, στη Θεσσαλονίκη, όπου από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα, χάρη στη δασκάλα που απομάκρυνε έγκαιρα τους μαθητές.

Όπως μάλιστα ανέφερε η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, το κτίριο είναι ηλικίας 70 ετών, έγιναν το καλοκαίρι του 2020 εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, προκειμένου να πάρει άδεια λειτουργίας από τον δήμο. Η ίδια εξήγησε ότι το σχολείο ανήκει σε ιδιώτη που το μισθώνει στον δήμο και ο ιδιοκτήτης ήταν αυτός που ανέθεσε τις εργασίες συντήρησης σε μηχανικό.

Υπό αυτό το ιδιότυπο καθεστώς της μίσθωσης όμως λειτουργεί πλήθος σχολείων ανά την Ελλάδα. Οι κακοτεχνίες όμως και η ελλιπής συντήρηση, ακόμα και η παντελής απουσία της, ειδικά σε τόσο παλαιά κτίρια μπορεί να έχουν ολέθριες συνέπειες.

Σοβάδες κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των μαθητών

Το συγκεκριμένο περιστατικό πάντως δεν είναι το μοναδικό. Αρκετά συχνά έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά όπου σοβάδες από το ταβάνι πέφτουν μέσα σε σχολικές αίθουσες, φώτα τραυματίζουν μαθητές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις σχολεία πλημμυρίζουν λόγω κακοκαιρίας, καθώς είτε δεν διαθέτουν την κατάλληλη αντιπλημμυρική υποδομή είτε απλά... «μπάζουν» από τα παράθυρα και τις οροφές.

Οι σεισμοί των τελευταίων χρόνων σε Σάμο και Τύρναβο, καθώς και ο φετινός στο Αρκαλοχώρι, αποδεικνύουν ότι το σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βασίζεται σε «γερασμένα» κτίρια.

Ούτε όμως και η ανακατασκευή των σχολείων να εγκαταλείπεται κυριολεκτικά στη «διακριτική ευχέρεια» και την «καλή καρδιά» των ιδιωτών, όπως έγινε με το σχολείο στο Δαμάσι.

Η «λύση» των κοντέινερ

Τις τελευταίες δεκαετίες πάντως σε πλήθος περιπτώσεων επιλέχθηκε η «λύση» των προκάτ αιθουσών, κοντέινερ δηλαδή, όπου στεγάζονται «προσωρινά» τα σχολεία. Όμως «ουδέν μονιμότερου του προσωρινού», καθώς σε πλήθος περιπτώσεων η κατασκευή ή ανακαίνιση των σχολείων καταλήγει συχνά σε καθυστερήσεις και ολιγωρία χρόνων.

Το alfavita.gr λαμβάνει συχνά - πυκνά καταγγελίες συλλόγων γονέων που κάνουν λόγο για παντελώς ακατάλληλες αίθουσες σε κοντέινερ που τοποθετούνται σε οικόπεδα ή στριμώχνονται σε προαύλια, με αποτέλεσμα μαθητές και εκπαιδευτικοί να κάνουν μάθημα σε ανθυγιεινό περιβάλλον

Αυτό απέδειξε άλλωστε και η πρόσφατη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε Αθήνα και άλλους μεγάλους δήμους, όπου κυριάρχησε η... «λύση» των κοντέινερ σε αυλές άλλων σχολείων, ακόμα και λυκείων, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται νήπια κυριολεκτικά σε αίθουσες-κλουβιά και προαύλια που παραπέμπουν σε... φυλακή!

Οι περικοπές των τελευταίων ετών σε όλο το φάσμα του δημοσίου, κατ' επιταγή των μνημονίων, της τρόικας και των «θεσμών», δεν άφησαν στο απυρόβλητο την εκπαίδευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΠΣΥΔ - Αναπληρωτές: Οδηγίες εγγραφής αναπληρωτών

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

εκπαιδευση
Μέσα στην εβδομάδα οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων Συμβούλων (Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας)
Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Μέσα στην εβδομάδα οι τελικοί πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων Συμβούλων (Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας)
ΙΕΠ 2.jpg
ΙΕΠ: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής στην επιμόρφωση για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία
Το πρόγραμμα υλοποιείται με σύγχρονη εξ αποστάσεως επιμόρφωση συνολικής διάρκειας δεκατεσσάρων ωρών
ΙΕΠ: Παράταση προθεσμίας για την υποβολή δήλωσης συμμετοχής στην επιμόρφωση για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία
panellinies_3.jpg
Πανελλήνιες 2023: Αλλάζει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων
Η νέα σύνθεση της επιτροπής περιλαμβάνει περισσότερα μέλη ειδικοτήτων αντίστοιχων με τα εξεταζόμενα μαθήματα, καθώς και περισσότερους υπαλλήλους του...
Πανελλήνιες 2023: Αλλάζει η σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων