«Όσες συναδέλφισσες και όσοι συνάδελφοι κρίνετε ότι δεν έχετε κάτι να προσφέρετε, είτε από κούραση είτε από μία αδιαφορία που συνεχώς ογκώνεται, είτε συνειδητοποιείτε ότι τώρα πια προτάσσετε τον εαυτό σας του κοινού συμφέροντος, παρακαλώ να αποχωρήσετε» - Γράφει ο Βαγγέλης Δήμας

Ο Βαγγέλης Δήμας, φιλόλογος στο 1ο Γενικό Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας, συντάσσει την παρακάτω επιστολή που απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ και αφορά την ανάγκη ομοψυχίας και συμπόρευσης, ιδίως όσον αφορά την συνέχιση της απεργίας - αποχής από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Η επιστολή, που έχει προωθηθεί στην ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ της Αθήνας, αναφέρεται στα παρεπόμενα της συνέλευσης των ΕΛΜΕ για τη μη συνέχιση της απεργίας - αποχής από την αξιολόγηση, που περιλαμβάνει μομφές, γκρίνιες, καθώς και προσβλητικά ενίοτε σχόλια.

 

Η επιστολή

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι 
της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ

Με ανυπομονησία περίμενα τις διαδικτυακές συναντήσεις - ενημερώσεις που οργάνωνε τακτικότατα η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, στην οποία ανήκω, για την απεργία αποχή από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Με χαρά διαπίστωνα τη μεγάλη συμμετοχή και το ενωτικό αγωνιστικό πνεύμα το οποίο κυριαρχούσε στις συναντήσεις αυτές, αλλά και σε παρόμοιες συναντήσεις άλλων ΕΛΜΕ, τις οποίες παρακολούθησα.

Αυτή την εικόνα της ομοψυχίας και του ενδιαφέροντος, μετά από πολύ καιρό, μού την επιβεβαίωναν και σχετικά κείμενα που διάβαζα σε ιστοσελίδες για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. Ιδιαίτερη χαρά, επίσης, με γέμιζαν οι πορείες, οι διαμαρτυρίες, οι αντιδράσεις εν γένει, στις οποίες - να το ομολογήσω, λίγο συμμετείχα - και η συμπόρευση συχνά με άλλους  κλάδους επαγγελματικούς και μη.

Οι μόνες διαφωνίες μου - και ίσως πολλές/οί να αρθρώσουν λόγο αντιθετικό σε αυτές - πρώτον ότι πρόκειται για έναν αγώνα με νικητές και χαμένους και δεύτερον ότι έχει επικεντρωθεί στην παραίτηση της σημερινής υπουργού Παιδείας, της κυρίας Κεραμέως, λες και ο/η διάδοχος θα φέρει την πολυπόθητη άνοιξη στην Παιδεία μας και δεν θα είναι της ίδιας κοπής και παρόμοιων πάνω κάτω αποτελεσμάτων.   

Και μετά ήρθε η συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 16 Οκτωβρίου και η απόφαση της για τη μη συνέχιση της απεργίας-αποχής. Δεν με έχει πειράξει τόσο το αρνητικό αποτέλεσμα, όσο τα παρεπόμενα της συνέλευσης, εννοώ τις μομφές, τις γκρίνιες, τα προσβλητικά ενίοτε σχόλια, τους τηλεδιαξιφισμούς, και τα υπόλοιπα συμπαρομαρτούντα που παρακολουθούμε στις διάφορες διαδικτυακές ανακοινώσεις.

Και όσοι/όσες δεν συνδικαλιζόμαστε αλλά ενδιαφερόμαστε, νομίζω, δεν είναι τόσο ο θυμός, που μας έχει καταλάβει, αλλά μία πικρία, μία αίσθηση ήττας, ανικανοποίητου, μία αίσθηση έλλειψης και αδικίας. Και μία βαθιά ανάγκη για λόγια σταράτα. Και μία ανάγκη για προτάσεις. Και μία επίμονη ανάγκη για συνέχιση της προσπάθειας.

Νομίζω, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είναι ώρα για σκληρή, ειλικρινή αυτοκριτική.

Όσες συναδέλφισσες και όσοι συνάδελφοι κρίνετε ότι δεν έχετε κάτι να προσφέρετε, είτε από κούραση είτε από μία αδιαφορία που συνεχώς ογκώνεται, είτε συνειδητοποιείτε ότι τώρα πια προτάσσετε τον εαυτό σας του κοινού συμφέροντος, παρακαλώ να αποχωρήσετε. Ας μείνει στη μνήμη των συναδέλφων/ισσων σας ό,τι καλό έχετε προσφέρει και χαιρόμαστε τώρα τους καρπούς του. Έτσι, θα κατορθώσετε να διαφυλάξετε την υστεροφημία σας.

Όσες συναδέλφισσες και όσοι συνάδελφοι από την άλλη νιώθετε το όραμα για μία καλύτερη παιδεία να λάμπει ακόμη μέσα σας και ρωμαλέα τη βούλησή να αγωνιστείτε για αυτό, βρείτε ό,τι σας ενώνει και δουλέψτε με ταπεινότητα και χωρίς εγωισμούς να γεφυρώσετε τις διαφορές, για να προχωρήσετε/ουμε με τόλμη και δημιουργικότητα στην κοινή προσπάθεια.

Νομίζω αυτά αρκούν.

Παρακαλώ, ΒΡΕΊΤΕ ΤΑ!

Βαγγέλης Δήμας,

φιλόλογος 
μη συνδικαλιζόμενος,
1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Κλειστά σχολεία την Τετάρτη στην Αττική (Η ΛΙΣΤΑ)

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με εξπρες προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

εγκυμοσύνη
Άνοιξε η πλατφόρμα για την επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες
Τη δήλωση πρέπει να υποβάλλουν όλες οι δικαιούχοι με ημερομηνίες έναρξης της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από τις 26.05.2022 έως και τις...
Άνοιξε η πλατφόρμα για την επέκταση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες
kleista-sxoleia-deutera-28-2.jpg
Κακοκαιρία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπα στις 8/2
Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπα, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα
Κακοκαιρία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπα στις 8/2
καλλιτεχνικα-σχολεια
Η Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων στο πλευρό των καλλιτεχνών
Η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών
Η Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων στο πλευρό των καλλιτεχνών