«Όσες συναδέλφισσες και όσοι συνάδελφοι κρίνετε ότι δεν έχετε κάτι να προσφέρετε, είτε από κούραση είτε από μία αδιαφορία που συνεχώς ογκώνεται, είτε συνειδητοποιείτε ότι τώρα πια προτάσσετε τον εαυτό σας του κοινού συμφέροντος, παρακαλώ να αποχωρήσετε» - Γράφει ο Βαγγέλης Δήμας

Ο Βαγγέλης Δήμας, φιλόλογος στο 1ο Γενικό Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφειας, συντάσσει την παρακάτω επιστολή που απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ και αφορά την ανάγκη ομοψυχίας και συμπόρευσης, ιδίως όσον αφορά την συνέχιση της απεργίας - αποχής από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Η επιστολή, που έχει προωθηθεί στην ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ της Αθήνας, αναφέρεται στα παρεπόμενα της συνέλευσης των ΕΛΜΕ για τη μη συνέχιση της απεργίας - αποχής από την αξιολόγηση, που περιλαμβάνει μομφές, γκρίνιες, καθώς και προσβλητικά ενίοτε σχόλια.

 

Η επιστολή

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι 
της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ

Με ανυπομονησία περίμενα τις διαδικτυακές συναντήσεις - ενημερώσεις που οργάνωνε τακτικότατα η Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, στην οποία ανήκω, για την απεργία αποχή από την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Με χαρά διαπίστωνα τη μεγάλη συμμετοχή και το ενωτικό αγωνιστικό πνεύμα το οποίο κυριαρχούσε στις συναντήσεις αυτές, αλλά και σε παρόμοιες συναντήσεις άλλων ΕΛΜΕ, τις οποίες παρακολούθησα.

Αυτή την εικόνα της ομοψυχίας και του ενδιαφέροντος, μετά από πολύ καιρό, μού την επιβεβαίωναν και σχετικά κείμενα που διάβαζα σε ιστοσελίδες για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. Ιδιαίτερη χαρά, επίσης, με γέμιζαν οι πορείες, οι διαμαρτυρίες, οι αντιδράσεις εν γένει, στις οποίες - να το ομολογήσω, λίγο συμμετείχα - και η συμπόρευση συχνά με άλλους  κλάδους επαγγελματικούς και μη.

Οι μόνες διαφωνίες μου - και ίσως πολλές/οί να αρθρώσουν λόγο αντιθετικό σε αυτές - πρώτον ότι πρόκειται για έναν αγώνα με νικητές και χαμένους και δεύτερον ότι έχει επικεντρωθεί στην παραίτηση της σημερινής υπουργού Παιδείας, της κυρίας Κεραμέως, λες και ο/η διάδοχος θα φέρει την πολυπόθητη άνοιξη στην Παιδεία μας και δεν θα είναι της ίδιας κοπής και παρόμοιων πάνω κάτω αποτελεσμάτων.   

Και μετά ήρθε η συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 16 Οκτωβρίου και η απόφαση της για τη μη συνέχιση της απεργίας-αποχής. Δεν με έχει πειράξει τόσο το αρνητικό αποτέλεσμα, όσο τα παρεπόμενα της συνέλευσης, εννοώ τις μομφές, τις γκρίνιες, τα προσβλητικά ενίοτε σχόλια, τους τηλεδιαξιφισμούς, και τα υπόλοιπα συμπαρομαρτούντα που παρακολουθούμε στις διάφορες διαδικτυακές ανακοινώσεις.

Και όσοι/όσες δεν συνδικαλιζόμαστε αλλά ενδιαφερόμαστε, νομίζω, δεν είναι τόσο ο θυμός, που μας έχει καταλάβει, αλλά μία πικρία, μία αίσθηση ήττας, ανικανοποίητου, μία αίσθηση έλλειψης και αδικίας. Και μία βαθιά ανάγκη για λόγια σταράτα. Και μία ανάγκη για προτάσεις. Και μία επίμονη ανάγκη για συνέχιση της προσπάθειας.

Νομίζω, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, είναι ώρα για σκληρή, ειλικρινή αυτοκριτική.

Όσες συναδέλφισσες και όσοι συνάδελφοι κρίνετε ότι δεν έχετε κάτι να προσφέρετε, είτε από κούραση είτε από μία αδιαφορία που συνεχώς ογκώνεται, είτε συνειδητοποιείτε ότι τώρα πια προτάσσετε τον εαυτό σας του κοινού συμφέροντος, παρακαλώ να αποχωρήσετε. Ας μείνει στη μνήμη των συναδέλφων/ισσων σας ό,τι καλό έχετε προσφέρει και χαιρόμαστε τώρα τους καρπούς του. Έτσι, θα κατορθώσετε να διαφυλάξετε την υστεροφημία σας.

Όσες συναδέλφισσες και όσοι συνάδελφοι από την άλλη νιώθετε το όραμα για μία καλύτερη παιδεία να λάμπει ακόμη μέσα σας και ρωμαλέα τη βούλησή να αγωνιστείτε για αυτό, βρείτε ό,τι σας ενώνει και δουλέψτε με ταπεινότητα και χωρίς εγωισμούς να γεφυρώσετε τις διαφορές, για να προχωρήσετε/ουμε με τόλμη και δημιουργικότητα στην κοινή προσπάθεια.

Νομίζω αυτά αρκούν.

Παρακαλώ, ΒΡΕΊΤΕ ΤΑ!

Βαγγέλης Δήμας,

φιλόλογος 
μη συνδικαλιζόμενος,
1ο ΓΕΛ Νέας Φιλαδέλφειας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου: Έγινε η κλήρωση - Δείτε αν κερδίσατε 50.000€

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ekpaideutikoi kinitopoiisi
Παρεμβάσεις ΔΕ: Κατώτερο των αναγκών της περιόδου το πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ
«Επιδιώκουμε ο Οκτώβρης να είναι μήνας κινητοποιήσεων και κλιμάκωσής τους μέχρι την απεργία της 9ης Νοέμβρη και δημιουργίας των προϋποθέσεων της και...
Παρεμβάσεις ΔΕ: Κατώτερο των αναγκών της περιόδου το πρόγραμμα δράσης της ΟΛΜΕ
sxoleia-ekpaideusi-memaska
Γονείς στην Κρήτη λένε ένα ηχηρό «όχι» στην υποβάθμιση των σχολείων
«Να μην υποβαθμιστούν τα σχολεία μας» ζητούν οι γονείς στην Κρήτη - Μαθητές διαφορετικών τάξεων στριμώχνονται στα ίδια τμήματα
Γονείς στην Κρήτη λένε ένα ηχηρό «όχι» στην υποβάθμιση των σχολείων
πετρέλαιο τιμές πετρελαίου
Νορβηγία: Στρατός θα φυλάει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου
Ενισχύεται, με την παρουσία στρατού, η ασφάλεια των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία
Νορβηγία: Στρατός θα φυλάει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου