Συγχωνεύσεις Τμημάτων: Οκτώ λόγοι για τους οποίους είναι απαράδεκτες
Σχολεία: Η απόφαση για συγχωνεύσεις "αποδεικνύει όχι μόνο την έλλειψη προγραμματισμού του ΥΠΑΙΘ για την πρόσληψη του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά κυρίως την άγνοια ή/και την αδιαφορία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της απόφασης αυτής μετά από πέντε εβδομάδες μαθημάτων (αλλαγές διδασκόντων, νέες κατανομές / αναθέσεις μαθημάτων κτλ)"

Οκτώ λόγους για τους οποίους οι συγχωνεύσεις Τμημάτων στα σχολεία είναι γενικά απαράδεκτες, απαριθμεί σε ψήφισμα διαμαρτυρίας του για τη συγχώνευση τεσσάρων τμημάτων της Β΄ Λυκείου σε τρία, ο Σύλλογος διδασκόντων του ΓΕΛ Καστριτσίου.

Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, εκφράζοντας την απογοήτευση και αγανάκτησή τους, η πλειονότητα του Συλλόγου υπηρετεί τη Μέση Εκπαίδευση σχεδόν τρεις δεκαετίες και ΟΥΔΕΠΟΤΕ βρέθηκε ενώπιον μιας τέτοιας απόφασης.

Όλο το ψήφισμα διαμαρτυρίας

Ο Σύλλογος διδασκόντων του ΓΕΛ Καστριτσίου εκφράζει την απογοήτευση και την αγανάκτησή του στην πρωτοφανή ενέργεια της συγχώνευσης των τεσσάρων τμημάτων της Β΄ Λυκείου σε τρία και τους λόγους που επικαλείται η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ για την ενέργεια αυτή. Η πλειονότητα του Συλλόγου υπηρετεί τη Μέση Εκπαίδευση σχεδόν τρεις δεκαετίες και ΟΥΔΕΠΟΤΕ βρέθηκε ενώπιον μιας τέτοιας απόφασης, η οποία:

1. Εντάσσεται σε μια στενά οικονομική λογική αντιμετώπισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό αποδεικνύεται και από τις πιέσεις που ασκεί η διοίκηση για πλήρη κάλυψη του ωραρίου κάθε εκπαιδευτικού, ακόμη και αν υπολείπεται μιας (1) ώρας. Άραγε, δε γνωρίζετε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το άθροισμα των αναθέσεων ενός εκπαιδευτικού δεν είναι πάντοτε εφικτό να ταυτίζεται με το ωράριό του, αλλά συχνά είτε υπολείπεται είτε υπερκαλύπτεται κατά μία ώρα ;

2. Αιφνιδίασε την εκπαιδευτική κοινότητα, επειδή επιχειρήθηκε να επιβληθεί χωρίς να γίνει αντιληπτή. Ανακοινώθηκε στο προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των διευθυντών χωρίς καμιά ουσιώδη τεκμηρίωση, σαν να επρόκειτο για μια τυπική γραφειοκρατική διαδικασία. Οι σοβαρές αποφάσεις απαιτούν προετοιμασία για να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ προβληματισμού, αν όχι και συναίνεσης.

3. Προβλήθηκε με παραπλανητικό τρόπο. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘ, σε συνέντευξή του (ΤΡΡ, 15/10/2021) απέρριψε την χρήση της λέξης «συγχώνευση τμημάτων και δημιουργία νέων με 28 μαθητές», σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη οδηγία δόθηκε σε σχολεία που έχουν τμήματα που απαρτίζονται από επτά και δέκα μαθητές. Στην πραγματικότητα συγχωνεύτηκαν τμήματα από 19 έως 24 μαθητών. Την επιλογή αυτή χαρακτήρισε σε επόμενη συνέντευξή του «βελτιωτική διαρθρωτική κίνηση» και «επιμελημένο εξορθολογισμό».

4. Παρόλο που η επιβολή της επιχειρήθηκε σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας, δεν δόθηκαν από τους ειδικούς οι στοιχειώδεις υγειονομικές διαβεβαιώσεις ότι δεν απειλεί την υγεία των μαθητών/-τριών και των εκπαιδευτικών. Είναι ζήτημα ενσυναίσθησης, βασικού προσόντος κάθε ηγεσίας.

5. Δημιουργεί προηγούμενο για να αποτελέσει το τμήμα των 27 μαθητών κανόνα και όχι εξαίρεση, όπως συνέβαινε στην πράξη ως σήμερα. Αυτό το νόημα έχει εξάλλου η έννοια του «ανώτατου επιτρεπτού ορίου».

6. Αντιφάσκει με τις πρωτοβουλίες ποιοτικής αναβάθμισης της Εκπαίδευσης (αξιολόγηση).

7. Μειώνει τον αριθμό των εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο και αυξάνει τις διδακτικές και διοικητικές υποχρεώσεις καθενός, με δεδομένο ότι η γραμματειακή υποστήριξη των σχολείων αποτελεί εξαίρεση, ενώ ο φόρτος του διοικητικού έργου αυξάνεται σταθερά κάθε έτος.

8. Αποδεικνύει όχι μόνο την έλλειψη προγραμματισμού του ΥΠΑΙΘ για την πρόσληψη του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά κυρίως την άγνοια ή/και την αδιαφορία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της απόφασης αυτής μετά από πέντε εβδομάδες μαθημάτων (αλλαγές διδασκόντων, νέες κατανομές / αναθέσεις μαθημάτων κτλ).

Για τους λόγους αυτούς ο Σύλλογός μας αντιτίθεται στη συγχώνευση των τμημάτων της Β΄ Λυκείου και καλεί τη διοίκηση να την αναθεωρήσει με γνώμονα το πραγματικό όφελος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο Σύλλογος διδασκόντων του ΓΕΛ Καστριτσίου

Αλεξοπούλου Αλεξία, Ανδρουλιδάκη Αικατερίνη, Βούλγαρης Ρεβώφ Αλέξανδρος, Γκότσης Ιωάννης, Καλαπόδης Ανδρέας, Καλλιάφας Γεράσιμος, Καραθάνου Μαρία, Καρκάτσα Αλεξάνδρα, Κάτσενος Ιωάννης, Κοκοτή Αδαμαντία, Κοτρώτσου Μαρία, Κουμεντάκος Σταμάτιος, Κρανάς Σπυρίδων, Κωνσταντόπουλος Αντώνιος, Μαρούδας Δημήτριος, Μήλα Βασιλική, Μπελεσιώτη Σοφία, Νικολακόπουλος Όθωνας, Παναγοπούλου Μαρία, Παπαλεξίου Γεώργιος, Πατσούρα Ολυμπία, Πετροπούλου Ασημίνα,Πιερρή Ευγενία, Στεφανίδης Νικόλαος, Στυλιδιώτης Ηλίας, Χάντζου Ελένη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 2025: Ποιοι πρέπει να «τρέξουν» για έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

daskalos.jpg
Νέο πειθαρχικό σοκ στην εκπαίδευση: Δίωξη σε εκπαιδευτικό που προστάτευσε μαθητές σε διάλειμμα!
O εκπαιδευτικός κατηγορείται πως «έβαλε τρικλοποδιά» σε μαθητή την ώρα του διαλείμματος, όταν σταμάτησε επικίνδυνο παιχνίδι προς όφελος της ασφάλειας...
Νέο πειθαρχικό σοκ στην εκπαίδευση: Δίωξη σε εκπαιδευτικό που προστάτευσε μαθητές σε διάλειμμα!
marinakis
Μαρινάκης για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: 5.200 έλεγχοι πριν την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας
«Το πρόστιμο θα είναι πρόστιμο. Η πρώτη απόφαση είναι να ξεκινήσουμε από όσους πήραν τα περισσότερα χρήματα»
Μαρινάκης για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: 5.200 έλεγχοι πριν την έρευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας
epidomata kratos
Αύξηση στα επιδόματα μετά τη ΔΕΘ: Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Μεγάλες αλλαγές στα επιδόματα ΟΠΕΚΑ μετά τη ΔΕΘ: Ποσοστώσεις, νέα εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια και το Εθνικό Μητρώο Επιδομάτων που θα αλλάξει τα...
Αύξηση στα επιδόματα μετά τη ΔΕΘ: Τι αλλάζει στο επίδομα παιδιού και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
voucher
Voucher εργαζομένων 750 ευρώ: Ανοίγουν αύριο οι αιτήσεις – Πώς θα εξασφαλίσετε τη θέση σας
Ανοίγει η πλατφόρμα αιτήσεων για το εκπαιδευτικό επίδομα – Ποιοι δικαιούνται το voucher και πώς να κάνετε γρήγορα την αίτηση
Voucher εργαζομένων 750 ευρώ: Ανοίγουν αύριο οι αιτήσεις – Πώς θα εξασφαλίσετε τη θέση σας