ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
Με μια αξιολόγηση ξεχνιέμαι
Menelaos Myrillas / SOOC
«Μην κατηγοριοποιείτε τα σχολεία, κυρία Υπουργέ. Είναι τεράστιο σφάλμα. Κάθε σχολείο έχει τις δικές του δυνατότητες, τα δικά του παιδιά με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, που μόνο αυτό ξέρει. Εμπιστευτείτε τους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών και συμφιλιωθείτε. Αυτή θα είναι μία πραγματική πρόοδος. Όχι η οξεία αντιπαράθεση»

Κυρία Υπουργέ, συγχαρητήρια! Καταφέρατε να πείσετε έναν μεγάλο αριθμό πολιτών ότι βρήκατε τη θεραπεία για τα δεινά της εκπαίδευσης στη χώρα μας, με το εφεύρημα της αυτοαξιολόγησης. Το παρουσιάζετε κάτι σαν «από μηχανής θεό».

Περάσατε τελικά τον νόμο περί αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων, μέσα από τους διαδρόμους των δικαστηρίων και όχι μέσα από τον διάλογο και την πειθώ, που θα ήταν και το σωστό μήνυμα από ένα Υπουργείο Παιδείας. Είναι αυτό νίκη; Είναι αυτό τιμητικό; Είναι δυνατόν να μην σας λέει κάτι η τόσο μεγάλη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία- αποχή στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Και οδηγείτε (με την βοήθεια και των Μ.Μ.Ε.) τους συμπολίτες μας στην άποψη ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να δουλέψουν παραπάνω ή -να μην πω χειρότερα- ότι είναι τεμπέληδες; Είναι μήνυμα αυτό για την μαθητιώσα νεολαία; Αποτελεί παράδειγμα αυτή η στάση σας, να αντιλαμβάνεται η κοινωνία ότι επιβάλατε την θέλησή σας ζητώντας την στήριξη της Δικαιοσύνης; 

Ακόμα χρησιμοποιήσατε και ένα τέχνασμα που έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους Συλλόγους των Διδασκόντων και τον Διευθυντή του σχολείου τους. Συγκεκριμένα ορίζετε ότι, εφόσον δεν επιθυμεί η πλειοψηφία του Συλλόγου των εκπαιδευτικών να αναλάβει δράσεις, τότε να τις αναθέσει ο Διευθυντής. Απίστευτο; Βάζετε δηλαδή τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας απέναντι στους συναδέλφους του με τους οποίους συνεργάζεται, για την τήρηση του νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι με συγκεκριμένο στόχο . Αφήνουμε την αρχή της πλειοψηφίας και πάμε στην αρχή του ενός. Και γιατί, κυρία Υπουργέ, δεν κάνατε νέες κρίσεις το καλοκαίρι ώστε να τοποθετήσετε τους νέους Διευθυντές-μάνατζερ που θα ήξεραν από την αρχή τα νέα τους καθήκοντα; Γνωρίζετε ότι δημιουργήσατε τεράστια αναστάτωση στην πλειοψηφία των σχολείων;

Να μιλήσουμε λίγο και για το νόμο; Για παράδειγμα η δράση που αναφέρεται στις σχέσεις μαθητών μεταξύ τους και με τους καθηγητές τους θα οδηγήσει σε καταστάσεις και διαλόγους όπως: «Συνάδελφοι, να βάλουμε 2; Και γιατί να βάλουμε 2; Να βάλουμε 3. Και γιατί 3 και όχι  4;» Και πάει λέγοντας… Ή: «Να φέρουμε κάποιον να μιλήσει- για να αποτελεί τεκμήριο- και το 1 θα το κάνουμε 2 και σε τρεις μήνες θα φέρουμε κάποιον άλλο να μιλήσει  - είπαμε θέλουμε τεκμήρια- και θα πάμε στο 3». Τι καλά! Και οι σχέσεις μας με τους μαθητές τώρα θα είναι άριστες. 

Τι αφέλεια, άραγε! 

Κυρία Υπουργέ, οι σχέσεις των ανθρώπων δεν βαθμολογούνται. Διαρκώς εξελίσσονται είτε μέσα από την τάξη είτε στα διαλείμματα είτε στις δράσεις που αναπτύσσει κάθε εκπαιδευτικός με τους μαθητές του. Και αυτοί με την σειρά τους θα «αξιολογήσουν»  αυτούς που τους «πλησίασαν», χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσουν κάποιο κουτάκι. 

Μην κατηγοριοποιείτε τα σχολεία, κυρία Υπουργέ. Είναι τεράστιο σφάλμα. Κάθε σχολείο έχει τις δικές του δυνατότητες, τα δικά του παιδιά με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, που μόνο αυτό ξέρει. Εμπιστευτείτε τους Συλλόγους των Εκπαιδευτικών και συμφιλιωθείτε. Αυτή θα είναι μία πραγματική πρόοδος. Όχι η οξεία αντιπαράθεση.

Κυρία Υπουργέ, αν για παράδειγμα βοηθούσατε να αποκτήσουμε ένα καινούργιο σχολείο, με σύγχρονο αμφιθέατρο, το φαντάζεστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Να τώρα τι προέκυψε. Τι βαθμό να βάλουμε όταν σε σχολεία, όπως το δικό μου, δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος για να πραγματοποιήσουμε κάποια εκδήλωση;   Αλήθεια ποιος φταίει γι’ αυτό, κυρία Υπουργέ; Το ίδιο το σχολείο; 

Κυρία Υπουργέ, αν η Πολιτεία διέθετε ένα μικρό χρηματικό ποσό σε σχολεία περιοχών όχι προνομιούχων, για να μπορούμε να πηγαίνουμε εκπαιδευτικές επισκέψεις τους μαθητές μας, να διευρύνουν και αυτοί τους ορίζοντές  τους, να αγαπήσουν τη γνώση μέσα και από διαφορετικές δράσεις όπως παρακολουθώντας κάποιες θεατρικές παραστάσεις ή κινηματογραφικές ταινίες, τότε σίγουρα θα μπαίναμε σε τροχιά ουσιαστικής αναβάθμισης.

Αλλά ξέχασα. Εδώ υπάρχει μία λεπτομέρεια. Χρειάζονται χρήματα. Να λοιπόν η ευκαιρία, αν πράγματι σάς ενδιαφέρει η ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και όχι η «τζάμπα» γραφειοκρατική διαδικασία που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μετά τιμής,

*Διευθυντής ΕΠΑ.Λ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες  ειδήσεις σήμερα

Βόλος: Αρνητής γονιός μήνυσε δάσκαλο γιατί έκανε rapid test στην κόρη του

Μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής: Αυτό το σεμινάριο μοριοδοτεί και η ζήτηση του εκτοξεύτηκε

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ,  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, μόνο με 25 ευρώ το μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Απόγνωση δυο εργαζόμενων γυναικών: «Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»
Από την Σοφία Μπεκατώρου και τη γενναία στάση της να καταγγείλει όσα υπέστη, ακολούθησε στην Ελλάδα μια πρωτόγνωρη περίοδος γυναικείας αφύπνισης.
Απόγνωση δυο εργαζόμενων γυναικών: «Δουλεύουμε στα σκουπίδια, δεν είμαστε σκουπίδια!»
Σχολεία: Τι ισχύει στην ανάθεση υπερωριών και εξωδιδακτικών εργασιών στους εκπαιδευτικούς
Αλλαγές από φέτος στην ανάθεση υπερωριακής διδασκαλίας αλλά και στις αναθέσεις εξωδιδακτικών εργασιών
Σχολεία: Τι ισχύει στην ανάθεση υπερωριών και εξωδιδακτικών εργασιών στους εκπαιδευτικούς