sxoleia
Έντονες διεργασίες στους εκπαιδευτικούς. Έφεση στην Απόφαση και συνέχιση του αγώνα

Η απόφαση του δικαστηρίου που έβγαλε παράνομη την απεργία αποχή των εκπαιδευτικών δεν είναι άμεσα εκτελεστή.

Όπως ενημέρωσαν οι νομικοί σύμβουλοι των Ομοσπονδιών η απόφαση του δικαστηρίου που έβγαλε παράνομη την απεργία αποχή των εκπαιδευτικών δεν είναι άμεσα εκτελεστή. 

Σύμφωνα με τη Νομική Σύμβουλο της ΔΟΕ Μαρία Μαγδαληνή Τσίπρα: "Με βάση τα παραπάνω, είναι επιτρεπτή η συνέχιση της απεργίας αποχής έως την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από το Εφετείο, επί της υπ’ αρ. 534/2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αφού η εκδοθείσα απόφαση δεν κηρύχθηκε ούτε άλλωστε θα μπορούσε να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή»

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος

Την Παρασκευή  πραγματοποιήθηκαν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και παρεμβάσεις στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλες τις πόλεις της χώρας, με τους εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Παιδείας «διολισθαίνει όλο και περισσότερο σε αυταρχικές μεθόδους που γυρίζουν την ελληνική κοινωνία πολύ πίσω». Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ έστησαν μπλόκο στην πορεία των εκπαιδευτικών στην Αθήνα, στο ύψος της Βουλής. Λίγο αργότερα οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών, αλλά και της αύρας, πετώντας νερό κατά των διαδηλωτών που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο ενάντια στην αξιολόγηση. Οι εκπαιδευτικοί μιλούν για απόπειρα τρομοκράτησης τους από την υπουργό Νίκη Κεραμέως και προαναγγέλλουν νέες κινητοποιήσεις μαζί με τους μαθητές, στις 11 Οκτωβρίου

ΔΟΕ: Ο αγώνας συνεχίζεται

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γιώργου Τρούλη από το ΔΣ της ΔΟΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση διαπιστώθηκε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου διαπιστώθηκε ότι δεν είναι άμεσα εκτελεστή και θα ασκηθεί από μέρους μας έφεση».

Και εξηγεί: Μέχρι να διαπιστωθεί εάν κι εφόσον είναι παράνομη η απεργία τελεσίδικα στο εφετείο η απεργία αποχή είναι καθ'όλα νόμιμη, σύμφωνα με σχετική νομολογία, και συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε μια νόμιμη απεργία. Προχωράμε και υπογράφουμε μαζικά τη συμμετοχή μας στην απεργία αποχή της ΔΟΕ. Ο αυταρχισμός, η προσπάθεια να χτυπηθεί το εκπαιδευτικό κίνημα από την κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα περάσει.

Η ιστορία των κινημάτων μας στην Ελλάδα, όπως και το εκπαιδευτικό, έχουν καταγράψει πορείες αγώνων και έχουμε κατακτήσει δικαιώματα που σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν χαθεί εδώ και δεκαετίες. Αντιστρέφουμε το φόβο εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται, στο γραφείο της Υπουργού Παιδείας ή όποια οφείλει να παραιτηθεί μετά την απαράδεκτη ενέργεια να οδηγήσει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς που μέχρι χθες ευχαριστούσε που έβαλαν πλάτη για να μείνει ζωντανή η εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στην πανδημία και σήμερα τους έχει αφήσει ανοχυρωτους και τους απειλεί κι από πάνω...

Είμαστε πιο αποφασισμένοι από ποτέ, η μάχη αυτή θα είναι νικηφόρα για την εκπαιδευτική κοινότητα, το δημόσιο σχολείο και ταορφωτικα δικαιώματα των μαθητών μας. Συνεχίζουμε πιο δυνατά, πιο μαχητικά με μαζικότητα και ενότητα του κλάδου απέναντι στον αυταρχισμό τους!!!»

Παράλληλα οι Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις στη ΔΟΕ στην πρότασή τους στο ΔΣ της Ομοσπονδίας σημειώνουν:

Επιμένουμε μαζικά, ενωτικά, αποφασιστικά!

Κανένα σχολείο δε συνεδριάζει! Αποφασίζουμε συλλογικά τα επόμενα βήματά μας ως κλάδος έως τις 10/10 που είναι η καταληκτική ημερομηνία, τονίζοντας πως καμιά συνέπεια δεν υπάρχει με την έως τώρα συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή.

Καλούμε ΤΩΡΑ όλα τα σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γονείς, μαθητές, φοιτητές σε αγωνιστική συμπόρευση για τη συγκρότηση πανεκπαιδευτικού/πανεργατικού/παλλαϊκού μετώπου σύγκρουσης και ανατροπής της πολιτικής τους! Ο αγώνας για τη δημόσια καθολική εκπαίδευση και την ακύρωση και κατάργηση του ν. Χατζηδάκη είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος!

Καλούμε ΤΩΡΑ τη ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να κηρύξουν ΑΠΕΡΓΙΑ, στην κατεύθυνση που καταθέσαμε στο πρόσφατο ΔΣ (ενδεικτικά την ΤΡΙΤΗ 5/10) και όλες τις δυνάμεις να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Απεργιακή πρόταση που έχουμε καταθέσει από την αρχή της χρονιάς με όλες τις δυνάμεις ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΑΕΕΚΕ/ΕΡΑ-ΠΑΜΕ να καταψηφίζουν.

Καλούμε σε έκτακτες ΓΣ και άμεση συσπείρωση σε κάθε σύλλογο.

Η ΟΛΜΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου καθώς αυτή δεν είναι άμεσα εκτελεστή. Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι με την 27/2004 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναγνωρίσθηκε το τεκμήριο της νομιμότητας των απεργιακών κινητοποιήσεων, υπό την έννοια ότι μέχρι μια απεργιακή κινητοποίηση να κριθεί αμετακλήτως ως παράνομη από το αρμόδιο δικαστήριο θεωρείται νόμιμη, με συνέπεια, στο ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα (από την κήρυξη της απεργίας μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση) να μη μπορεί να επέλθει σε βάρος των απεργών οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία. 

Να συνεχιστεί η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση παρά τη δικαστική απόφαση που την έκρινε παράνομη ζητούν οι  Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ,  σημειώνοντας ότι κανένα κατασταλτικό μέτρο δεν μπορεί να ανακόψει το μαζικό και ενιαίο πανεκπαιδευτικό κίνημα που είναι αποφασισμένο να βάλει φραγμό στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και να την ανατρέψει.

Με ανακοίνωση τους οι Παρεμβάσεις εισηγούνται στην ΟΛΜΕ να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας – αποχής καταγγέλλοντας την καταστολή και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και στις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 4/10 για να στηρίξουν και να ενισχύσουν την προκηρυγμένη απεργία – αποχή!

Ζητούν ακόμα να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα παρατεταμένου αγώνα με επαναλαμβανόμενες απεργίες ενάντια στην αντιεκπαδευτική πολιτική και να πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση των Προέδρων την Πέμπτη 7/10

ΑΔΕΔΥ

Είναι επίσης πιθανό (και θα επιδιωχθεί) να στηρίξει την κινητοποίηση και η ΑΔΕΔΥ η οποία θα συνεδριάζει τη Δευτέρα.

Επίθεση Κεραμέως στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες

Την ίδια ώρα, η υπουργός Παιδείας εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.

Στις δηλώσεις της και αναφερόμενη στην αγωγή που κατέθεσε για την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών που κρίθηκε παράνομη, η Νίκη Κεραμέως είπε πως «επί 40 χρόνια συνδικαλιστικές ηγεσίες απεργούν γιατί δεν τους αρέσει η αξιολόγηση», ενώ προσέθεσε πως «πρόκειται για ψηφισμένο νόμο του κράτους που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε και που στοχεύει στην αξιολόγηση του ίδιου του σχολείου, προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ένα απόσπασμα της αγωγής που κατέθεσε η υπουργός εναντίον των συνδικαλιστών: 

«Συγχρόνως ανοίγουν το δρόμο (σ.σ οι Ομοσπονδίες) , ώστε μελλοντικώς οι ίδιες να καθορίζουν τα πάντα στην εκπαίδευση  καθώς αύριο μπορεί να επιλέξουν να  απεργήσουν και από τη διδασκαλία της Δαρβινικής θεωρίας εξέλιξης των ειδών, μεθαύριο από την επιτήρηση των μαθητών, σε μερικούς μήνες από την παράδοση βαθμολογίας και την επόμενη χρονιά από τη διδασκαλία εγκεκριμένων βιβλίων . Αντίστοιχα ένας εργάτης εργοταξίου μπορεί να απεργήσει από το καθήκον του να φέρει κράνος ένας υγειονομικός από την υποχρέωση πλυσίματος των χεριών και ένας πυροσβέστης ειδικώς και μόνον από τη χρήσης νερού».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα