kerameos
SOOC | Sotiris Dimitropoulos
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Παράνομη η απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, σύμφωνα με το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Παράνομη κρίθηκε η απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Να σημειώσουμε ότι πίσω από την κατάθεση της «κατεπείγουσας αγωγής» κατά των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών κρύβεται ο αντεργατικός νόμος του Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με το άρθρο 95, παράγ. 6 του αντεργατικού αυτού νόμου, «εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4, δεν επιτρέπεται, μετά την έκδοση της απόφασης, η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση».

Σε ανάρτησή της στο twiter η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφέρει:

«Παράνομη κρίθηκε από το Δικαστήριο η απεργία-αποχή από κάθε αξιολόγηση των #ΔΟΕ #ΟΛΜΕ #ΠΟΣΕΕΠΕΑ #ΟΙΕΛΕ. Προχωράμε στην αξιολόγηση που αποτελεί σημαντική παράμετρο για τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης».

Το σκεπτικό της απόφασης

Το σκεπτικό του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για κήρυξη της απεργίας - αποχής ως παράνομης έχει ως εξής:

Ολόκληρη η απόφαση εδώ

ΟΙΕΛΕ: Η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι άμεσα εκτελεστή

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή, καθώς θα πρέπει να κριθεί πρώτα στο Εφετείο, μετά από την αντίστοιχη προσφυγή των Ομοσπονδιών.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζει η Ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, «προκαλεί τεράστια εντύπωση ότι η απεργία κρίθηκε παράνομη, επειδή δεν ακολουθήθηκε η …διαδικασία του δημόσιου διαλόγου, μια διαδικασία που δεν προβλέπεται για τον ιδιωτικό τομέα! Επομένως, το νομικό σκεπτικό για την απεργία-αποχή της ΟΙΕΛΕ είναι απολύτως λανθασμένο, καθώς μας εξομοιώνει με δημόσιους υπαλλήλους!».

ΟΛΜΕ: Καμία απολύτως συνέπεια για την έως τώρα συμμετοχή στην απεργία

Σε κάθε περίπτωση, με ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ ενημερώνει τους εκπαιδευτικούς για τα εξής: 

«Με την 27/2004 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αναγνωρίσθηκε το τεκμήριο της νομιμότητας των απεργιακών κινητοποιήσεων, υπό την έννοια ότι μέχρι μια απεργιακή κινητοποίηση να κριθεί αμετακλήτως ως παράνομη από το αρμόδιο δικαστήριο θεωρείται νόμιμη, με συνέπεια, στο ενδιάμεσο αυτό χρονικό διάστημα (από την κήρυξη της απεργίας μέχρι την αμετάκλητη δικαστική κρίση) να μη μπορεί να επέλθει σε βάρος των απεργών οποιαδήποτε δυσμενής συνέπεια εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία.

Ως εκ τούτου, ακόμα και αν το δικαστήριο κηρύξει την απεργία παράνομη ή καταχρηστική καμία απολύτως συνέπεια δεν υπάρχει για την έως τώρα συμμετοχή στην απεργία».

Τέλος, εν αναμονή της απόφασης, η ΟΛΜΕ καλεί τις διευθύνσεις των σχολείων που είχαν συγκαλέσει συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων/ουσων να την αναβάλουν για την επόμενη εβδομάδα.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια την Παρασκευή

Άμεση απάντηση στην αγωγή Κεραμέως κατά της απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση, δίνουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.

Συγκεκριμένα, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ οργανώνουν νέο συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα στα Προπύλαια.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τραγωδία στην Ηλιούπολη
Στους δρόμους οι γονείς μετά την τραγωδία στην Ηλιούπολη: Μεγάλη κινητοποίηση την Πέμπτη στο Υπουργείο Παιδείας
Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις οι γονείς: Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας για την κρατική αδιαφορία απέναντι στην ψυχική υγεία των παιδιών
Στους δρόμους οι γονείς μετά την τραγωδία στην Ηλιούπολη: Μεγάλη κινητοποίηση την Πέμπτη στο Υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑ
Πανελλήνιες 2026: Τα 5 «κρυφά διαμάντια» του 1ου Πεδίου με μεγάλη προοπτική
Πέντε πανεπιστημιακά τμήματα σε κοινωνικές επιστήμες, ψηφιακές τέχνες, πολιτική επιστήμη, εκπαιδευτική πολιτική και διαχείριση πληροφορίας δείχνουν...
Πανελλήνιες 2026: Τα 5 «κρυφά διαμάντια» του 1ου Πεδίου με μεγάλη προοπτική
μητ
Κυριάκος Μητσοτάκης από το Συνέδριο της ΝΔ: «Τέλος στις καταλήψεις, η αστυνομία θα παρεμβαίνει όποτε ζητείται»
Μήνυμα Μητσοτάκη για τα Πανεπιστήμια: Μηδενική ανοχή στη βία και καμία ενεργή κατάληψη στα δημόσια ιδρύματα
Κυριάκος Μητσοτάκης από το Συνέδριο της ΝΔ: «Τέλος στις καταλήψεις, η αστυνομία θα παρεμβαίνει όποτε ζητείται»
επίδομα youth pass και στεγαστικο
Νέο μηνιαίο επίδομα για εργαζόμενους του επισιτισμού - Έως 165 ευρώ επιπλέον τον μήνα
Η συγκεκριμένη ρύθμιση τίθεται σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2026 και θα έχει διετή διάρκεια, καλύπτοντας τον κλάδο μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2028.
Νέο μηνιαίο επίδομα για εργαζόμενους του επισιτισμού - Έως 165 ευρώ επιπλέον τον μήνα