golearn-engl_970-250
maska
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Περίπου 10.000 παιδιά θετικά στον κορονοϊό μετά το άνοιγμα των σχολείων - Το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση αύξησης νοσηλειών στα παιδιά

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των ειδικών για αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, μόλις δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι μετά το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου – και τον τακτικό, δύο φορές σε εβδομαδιαία βάση, έλεγχο για κορονοϊό μέσω self test των μαθητών- μέχρι και χθες είχαν ανιχνευτεί και απομονωθεί σχεδόν 10.000 παιδιά θετικά στον ιό.

Η λειτουργία των σχολείων με ανεπαρκή μέτρα πρόληψης της εξάπλωσης της επιδημίας σε περιοχές όπως η Μακεδονία, η Θράκη και η Θεσσαλία, πλέον αποτελούν έναν επιβαρυντικό παράγοντα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα παιδιά γίνονται κρίκοι σε μια απρόβλεπτη ενδοοικογενειακή αλυσίδα μετάδοσης, με τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους να κινδυνεύουν πολύ από την έκθεσή τους στον κορονοϊό, χωρίς όμως να θεωρείται αμελητέος και ο κίνδυνος που μπορεί να διατρέξουν τα παιδιά ως ασθενείς με covid-19.

Ειδικότερα, κατά την εβδομάδα 13-18 Σεπτεμβρίου το ποσοστό των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους περιοριζόταν στο 20-21% επί του συνόλου των ημερήσιων διαγνώσεων, φτάνοντας στο 25% έως 30% τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, οι νέες μολύνσεις παιδιών από κορονοϊό ξεπέρασαν τις 1.000 επί περίπου 3.000 διαγνώσεων συνολικά, με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο αρκετά υψηλό 33%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, φτάνοντας ακόμη και το 40% των κρουσμάτων κορονοϊού.

Παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα να δείχνουν ήπια ανοδική πορεία του ιού στα μέσα Οκτωβρίου, οι εκτιμήσεις για 50.000-70.000 ανήλικους που θα νοσήσουν, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την ανησυχία των ειδικών για περαιτέρω ενδοοικογενειακή μετάδοση και για τη δια ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Κλείνουν τμήματα σχολείων 

Επιπλέον τρία τμήματα δημοτικού σχολείου έκλεισαν σήμερα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.

Ειδικότερα, πρόκειται για τρία τμήματα του 1ου μειονοτικού δημοτικού σχολείου Ξάνθης:

Το τμήμα Ένταξης (ΣΤ Τάξη), το τμήμα ΣΤ2 (ΣΤ Τάξη) και το τμήμα Αγγλικών του ΣΤ2 (ΣΤ Τάξη).

Τα τμήματα αυτά θα παραμείνουν κλειστά από τις 27/09 μέχρι και τις 03/10.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά παραμένουν ακόμη δύο τμήματα του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Συκεών Θεσσαλονίκης, καθώς και ένα τμήμα του δημοτικού σχολείου Μουλκίου που ανήκει στον δήμο Συκυωνίων του νομού Κορινθίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ξάνθη ανήκει στις 10 περιοχές με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην επικράτεια.

Οι φόβοι των ειδικών

Το μέλος της επιτροπής ειδικών για τον κορονοϊό, Μαρία Τσολιά, δήλωσε πρόσφατα ότι τις τελευταίες ημέρες οι νέες μολύνσεις σε παιδιά αγγίζουν το 25% με 30% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων που ανακοινώνονται ημερησίως.

«Εμείς έχουμε υπολογίσει με βάση την τάση αυτή τη στιγμή και παρά τα -αρκετά ισχυρά- μέτρα που ισχύουν στα σχολεία, είναι τέτοια η μολυσματικότητα της Δέλτα που περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου το 44%, μεσοσταθμικά, των νέων κρουσμάτων να αφορά σε παιδιά προσχολικής ηλικίας», είπε την Κυριακή ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου μίλησε για τα σχολεία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία του κορονοϊού.

Σε ερώτηση για τα κρούσματα στα παιδιά, ο Μ. Ανδρέου απάντησε ότι «έχουν ανεβεί πάρα πολύ, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα. Είναι αυξημένο το ποσοστό, έχουμε να κάνουμε με ένα κοινωνικό φαινόμενο», εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι θα κλείσουν κι άλλα τμήματα.

Στη μάχη δήμοι και παιδίατροι

Νέα ενημερωτική καμπάνια στην τηλεόραση και στα social media θα επισημαίνει τα οφέλη του εμβολιασμού και θα ζητείται από τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου να κάνουν το εμβόλιο, συμβάλλοντας και αυτά στην «εθνική προσπάθεια» να χτιστεί το συντομότερο δυνατόν τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό.

Επίσης, στη μάχη για να πειστούν οι γονείς και τα παιδιά μπαίνουν και οι παιδίατροι. Μέσω διαδικτυακών εκδηλώσεων αναμένεται να απαντούν στα ερωτήματα και τις ανησυχίες τους, ενώ θα ανοίξουν και τα ιατρεία τους για την παροχή συμβουλών. Επιπλέον, προγραμματίζονται και δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία για την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια στα ίδια τα παιδιά αλλά και στους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Σε αυτό το εγχείρημα, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αναμένεται να συμβάλλουν οι εμπορικοί, ιατρικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι κ.α.

Πάντως, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών με την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και των περιφερειακών ενώσεων δήμων και του δήμου Αττικής, ζητήθηκε και η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων για τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις παιδιατρικές κλινικές covid-19

Σύμφωνα με πληροφορίες, η  κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιηθεί το δίκτυο των παιδιατρικών κλινικών που υπάρχουν σε γενικά νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και να δεσμευτούν κλίνες για τις ανάγκες της covid-19.

Η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα (έχει μία σειρά παιδικών κλινικών, ειδικά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει και ΜΕΘ για τον ανήλικο πληθυσμό), είναι κάτι που εξετάζει η κυβέρνηση.

Πάντως, εάν όλα αυτά αποδειχθούν ανεπαρκή, τότε «υπάρχει σχέδιο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων, ειδικά στην ηλικία των 15-17» όπως ανέφερε στον overfm.gr ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Άρα, υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός που, αναλόγως της δυναμικής της πανδημίας, θα επικαιροποιείται με βάση αυτό το πλαίσιο» πρόσθεσε.

Επιπλέον, ετοιμάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα επικαιροποιημένα για τη λοίμωξη covid-19, για τους παιδιάτρους που θα κληθούν να διαχειριστούν αυτά τα περιστατικά εντός των νοσοκομείων αλλά και τους ιδιώτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Αλέξανδρος Κόπτσης 2021 υπουργείο παιδείας
Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Το Α΄15νθήμερο του Αυγούστου θα έχουν γίνει και οι διορισμοί των μονίμων και οι προσλήψεις των αναπληρωτών

Πριν από τις 15 Αυγούστου το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να έχουν γίνει τόσο οι μόνιμοι διορισμοί όσο και οι προσλήψεις αναπληρωτών...

Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Το Α΄15νθήμερο του Αυγούστου θα έχουν γίνει και οι διορισμοί των μονίμων και οι προσλήψεις των αναπληρωτών
θάνατος εκπαιδευτικού
Πειραιάς: Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο εκπαιδευτικού μία ημέρα πριν βγει στη σύνταξη
«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή εκπαιδευτικός στον Πειραιά «μία ημέρα πριν βγει στην σύνταξη και πριν την ονομαστική του εορτή» - Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ
Πειραιάς: Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο εκπαιδευτικού μία ημέρα πριν βγει στη σύνταξη
Κορονοϊός: Γιατί η πανδημία χτύπησε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;
Γιατί η πανδημία χτύπησε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και πώς η κλιματική αλλαγή γεννά φόβους για την απελευθέρωση παλαιο-ιών;
Κορονοϊός: Γιατί η πανδημία χτύπησε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες;