Αθηνά Λινού
«Ουσιαστικά, δεν έχει υπάρξει συζήτηση για το κλείσιμο των σχολείων στη χώρα μας. Όταν αυτό επέλθει, θα προκύψει τεράστια ανισότητα για τις γυναίκες, οι οποίες θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι ή να "επιλέξουν" να μην εργάζονται και να χάσουν τη δουλειά τους», σημειώνει η Αθηνά Λινού

«Τα μαθήματα μπορούσαν να γίνουν και σε ανοικτούς χώρους. Έπρεπε οι διευθύνσεις των σχολείων να είχαν ελευθερία προκειμένου να διαχειριστούν την κατάσταση». Αυτό επισήμανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής, Αθηνά Λινού, προβλέποντας ότι ο όρος κλεισίματος των σχολείων με θετικούς το 50%+ έναν των μαθητών, θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση στα σχολεία που θα πλήξει κυρίως τις μητέρες.

«Το αποτέλεσμα από τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία, θα φανεί στις επόμενες τρείς με έξι εβδομάδες», είπε ακόμα η κ. Λινού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»

«Για τα σχολεία, φέτος ίσως είναι η δυσκολότερη χρονιά απ’ όλες τις προηγούμενες, κυρίως γιατί τα παιδιά παραμένουν στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα και για το γεγονός ότι έχουμε έναν ιό, με τουλάχιστον διπλάσια μεταδοτικότητα», σημείωσε η κ. Λινού και συμπλήρωσε:

«Ουσιαστικά, δεν έχει υπάρξει συζήτηση για το κλείσιμο των σχολείων στη χώρα μας. Όταν αυτό επέλθει, θα προκύψει τεράστια ανισότητα για τις γυναίκες, οι οποίες θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι ή να "επιλέξουν" να μην εργάζονται και να χάσουν τη δουλειά τους, γιατί δεν θα υπάρχει κανένας για τα παιδιά τους»

Η κα Λινού τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοικτά γιατί το κλείσιμό τους, επιφέρει πολύ αρνητικές συνέπειες στην ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών. 

«Υπάρχουν ερευνητές που ισχυρίζονται ότι η διανοητική ανάπτυξη των παιδιών που γεννήθηκαν στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, είναι μικρότερη κατά 20% σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν τον Covid και την κατάσταση καραντίνας.

Τα πολλά τεστ είναι απαραίτητα, αλλά μπορούσαν να γίνονται στους μαθητές των δημοτικών στο σχολείο, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών έτσι ώστε να έχει παιδαγωγικό και συλλογικό χαρακτήρα. 

Επίσης, τα σχολεία μπορούν να αξιοποιήσουν τους υπαίθριους χώρους, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Θα περίμενα οι διοικήσεις των δήμων να πρωτοπορούσαν και να διέθεταν χώρους έτσι ώστε τα μαθήματα να γίνονται σε ανοικτούς χώρους, αποτρέποντας τις μεταδόσεις». 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεχνητη νοημοσυνη
Το σχολείο γίνεται 3D κόσμος: Το ελληνικό εργαλείο που «σπάει» τους τοίχους της τάξης
Η πλατφόρμα που μεταμορφώνει την εκπαίδευση και κάνει το μάθημα παιχνίδι - Το να μιλάς για τον Παρθενώνα είναι σημαντικό. Το να τον περπατάς μαζί...
Το σχολείο γίνεται 3D κόσμος: Το ελληνικό εργαλείο που «σπάει» τους τοίχους της τάξης
Πρωτομαγιά
Δάσκαλοι στον τοίχο της Καισαριανής, Πρωτομαγιά του 1944. «…Ν’ ανθίσει γέλιο στις ματιές, να λάμψει ο κόσμος όλος…»
Η Πρωτομαγιά του 1944 δεν είναι απλώς άλλη μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Κατοχής
Δάσκαλοι στον τοίχο της Καισαριανής, Πρωτομαγιά του 1944. «…Ν’ ανθίσει γέλιο στις ματιές, να λάμψει ο κόσμος όλος…»
Υπουργείο Παιδείας
Myschool και ΟΠΣΥΔ: Οι διοικητικοί υπάλληλοι απαιτούν συμμετοχή για να μη μείνουν τα έργα… στα χαρτιά
Διοικητικοί υπάλληλοι ζητούν ρόλο στις Ομάδες Εργασίας για την ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του υπουργείου Παιδείας
Myschool και ΟΠΣΥΔ: Οι διοικητικοί υπάλληλοι απαιτούν συμμετοχή για να μη μείνουν τα έργα… στα χαρτιά