Άνοιγμα σχολείων: Το Δημόσιο σχολείο αξίζει καλύτερη τύχη
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Κύριοι, αν δεν καταλαβαίνετε ότι το Σεπτέμβριο το κύριο πρόβλημα των σχολείων δε θα είναι η αξιολόγηση, αλλά το να λειτουργήσουν, τότε, χρειάζεστε επειγόντως... διακοπές»

Είχα κάνει και πέρσι τέτοιο καιρό μια διαπίστωση ότι εκεί στο υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση χρειάζονται διακοπές. Όχι μόνο δεν το έκαναν, αλλά κάποιο πουλάκι τους είπε ότι είναι ιδιαίτερα αποδοτικοί, όταν ψηφίζουν μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδια, την ώρα που οι ενδιαφερόμενοι λείπουν.

Πέρα απ' τη γελοία απόπειρα να διαιρέσουν το λαό με βάση το αν θα εμβολιαστεί ή όχι  π.χ. ποιος θα μπαίνει στο λεωφορείο και ποιος θα το ελέγχει... (εννοώ το ανεφάρμοστον του πράγματος), θέλουν να "μεταρρυθμίσουν" την Παιδεία. Κύριο κριτήριο εισαγωγής στα ΑΕΙ θα είναι η τσέπη του μπαμπά και όχι η επίδοση... Κι έτσι - προσβάλλοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα - χάνουν πολλούς ψηφοφόρους και κάνουν χιλιάδες νοήμονες ανθρώπους να καταλάβουν με ποιους έχουμε μπλέξει.

Επιμένουν στην Τράπεζα Θεμάτων για τη χρονιά, που έρχεται, θέλοντας να αποκλείσουν τους μαθητές από τα Λύκεια (Γενικά και ΕΠΑΛ).

Επιδιώκουν να ψηφίσουν νέο νόμο για την αξιολόγηση θεσμοθετώντας, πέραν όλων των άλλων, τεστ πανελλαδικού τύπου στη Στ' Δημοτικού και τη Γ' Γυμνασίου, για να τους βοηθάνε, λέει, στην αξιολόγηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Δηλ. καταργούν στην πράξη ολόκληρες επιστήμες όπως η Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, όπως κατάργησαν τις κοινωνικές επιστήμες και τις Τέχνες στο Λύκειο. Και σωστά: "εμείς θα μετρήσουμε τι αξίζετε με τα δικά μας κριτήρια και δε μας νοιάζει αν το σχολείο σας είναι π.χ. σε ορεινή περιοχή ή αν οι μαθητές δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα οι οικογένειές τους. Βρείτε χορηγούς, αλλιώς θα σας το κλείσουμε"

Αν κάπως έτσι σκέπτονται στην κυβέρνηση και το υπουργείο, επιμένω στην πρότασή μου να πάνε επειγόντως διακοπές. Αν όχι, τότε δε θα φταίνε μόνο αυτοί για τη χειροτέρευση της δημόσιας παιδείας... Θα ΄χουν ευθύνη και όλοι όσοι παριστάνουν τους αδιάφορους ή τους τιμητές, ενώ δεν έχουν συμφέρον για ένα σχολείο που θα το διαφεντεύουν οι επιδιώξεις της αγοράς και θα εξοντώνει δασκάλους, παιδιά και γονείς (τους τελευταίους κυρίως οικονομικά κατ' αρχάς).

Για να μην αδικήσω κάποιους λοιπόν, μπορούμε ν' αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει...που θα κοινωνικοποιεί τα παιδιά και δε θα  βιάζεται (όπως και τώρα γίνεται) να τα ρίξει στην αγέλη του ανταγωνισμού και της ατομικής επιβίωσης από την εφηβεία ήδη.

Κύριοι, το Σεπτέμβρη το κύριο πρόβλημα των σχολείων δε θα είναι η αξιολόγηση, αλλά να λειτουργήσουν…

ΑΦΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ ΣΑΣ 

15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΡΑ

Ηλίας Παπαχατζής, εκπαιδευτικός

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες 2026: Τα σημάδια άγχους που δεν πρέπει να αγνοήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί
Η πίεση των εξετάσεων επηρεάζει όλο και περισσότερο την ψυχολογία των υποψηφίων – Πότε το άγχος ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια
Πανελλήνιες 2026: Τα σημάδια άγχους που δεν πρέπει να αγνοήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί
εκπαιδευτικός
Η ψυχική υγεία των εκπαιδευτικών σε κρίση: Ποιος φροντίζει αυτούς που φροντίζουν τα παιδιά;
Ο εκπαιδευτικός βρίσκεται καθημερινά στο επίκεντρο μιας πυκνής, σύνθετης και πολλές φορές ψυχοφθόρας πραγματικότητας, όπου καλείται ταυτόχρονα να...
Η ψυχική υγεία των εκπαιδευτικών σε κρίση: Ποιος φροντίζει αυτούς που φροντίζουν τα παιδιά;
education 1280
Δημοτικό Σχολείο Δαλαμανάρας: Έρευνα για την ψυχική ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών
Τα εμπόδια της καθημερινότητας, το άγχος και η δύναμη προσαρμογής μέσα στο σχολικό περιβάλλον
Δημοτικό Σχολείο Δαλαμανάρας: Έρευνα για την ψυχική ανθεκτικότητα των εκπαιδευτικών