Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Εθνικές εξετάσεις κάθε χρόνο στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά στην ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Τη διενέργεια εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα σε εθνικό επίπεδο στην ΣΤ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Η ελληνική PISA, όπως λέγεται, αποτελεί «ένα τεστ διάγνωσης της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος» και έχει «σκοπό την εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και όχι η αξιολόγηση της επίδοσης του μαθητή».

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα θα είναι ανώνυμα, επομένως δεν συνεκτιμώνται από τους εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών. 

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

04.png

Κάθε σχολικό έτος διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων και τους μαθητές/τριες της Γ’ Τάξης των γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων/γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

Σκοπός των ως άνω εξετάσεων είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο, περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους διδάσκοντες κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

Επιπλέον, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθορίζονται ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής των εξετάσεων, o τρόπος επεξεργασίας και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.

Τέλος, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, είναι δυνατόν να διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές/τριες της ΣΤ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων και τους μαθητές/τριες της Γ’ Τάξης των γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων/γενικών γνώσεων και άλλων γνωστικών αντικειμένων που περιλαμβάνονται στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών.

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού: Όλη η λίστα όσων δικαιούνται Voucher

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ναζι
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
Υπόθεση Μένγκελε: Η Ελβετία ανοίγει τα «απόρρητα» αρχεία για τον «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς
Φως στα απόρρητα έγγραφα του Γιόζεφ Μένγκελε: Η Ελβετία υποκύπτει στις πιέσεις των ιστορικών για τον «Άγγελο του Θανάτου» των Ναζί
μπατι
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
Στρατηγική συνεργασία στην Αρχαιολογία: Η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποδέχτηκε την Κινεζική Κλασική Σχολή
Πολιτιστική γέφυρα Ελλάδας - Κίνας: Οι Κινέζοι αρχαιολόγοι στην Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Δουρούτης στα Ιωάννινα
τεμοη
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα
Σε ισχύ προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη: Από την Παλαιά Εθνική Οδό η κίνηση των οχημάτων λόγω εργασιών αναβάθμισης
Κλειστές για μία εβδομάδα στις σήραγγες των Τεμπών: Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία από τη Δευτέρα
μητσο
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη: «Ποτέ άλλοτε οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν ήταν πιο ισχυροί»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ιστορικό υψηλό στις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας και το ορόσημο του 2027 για την Ευρωπαϊκή Προεδρία
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Χριστοδουλίδη: «Ποτέ άλλοτε οι δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου δεν ήταν πιο ισχυροί»