Αξιολόγηση-στελέχη εκπαίδευσης: Η αναδίπλωση Κεραμέως έχει αιτία και στόχο
INTIME NEWS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ VOLITAKIS STELIOS
Το υπουργείο Παιδείας έχει ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό για αυτονομία των σχολικών μονάδων, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και νέο σύστημα επιλογής των στελεχών

Σύμφωνα με το «Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2021», τον Φεβρουάριο που μας πέρασε το ΥΠΑΙΘ είχε προγραμματίσει να καταθέσει νομοσχέδιο που αφορούσε την αυτονομία των σχολικών μονάδων, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και το νέο σύστημα επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, αυτονομία και αξιολόγηση εκπαιδευτικών».

Ανετράπη ο προγραμματισμός που διαφήμιζαν με καμάρι

Τρεις μήνες αργότερα, σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει ανατρέψει όλο τον προγραμματισμό που με καμάρι διαφήμιζε στην αρχή του χειμώνα που μας πέρασε, καθώς, μαζί με το παραπάνω νομοσχέδιο που δεν κατατέθηκε ακόμη, βγήκε εκτός χρονικού προγραμματισμού και το νομοσχέδιο «Νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ – Αναγνώριση πτυχίων εξωτερικού» και το νομοσχέδιο για την «Εκκλησιαστική Εκπαίδευση», όλα προγραμματισμένα για το Α΄ τρίμηνο του 2021.

Είναι φανερό πια ότι η διαχείριση της πανδημίας θυμίζει τις μέρες των μνημονίων, όταν από το πρωί μέχρι το βράδυ οι ευαγγελιστές της αγοράς, ως «επιτροπές σοφών», «ειδικοί», τεχνοκράτες, οικονομολόγοι, νάρκωναν το μυαλό των ανθρώπων με θεραπευτικές αγωγές, εν είδει ιατρικών συνταγών, για να στρώσουν λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας στα «μέτρα» των κυβερνήσεων που έγδερναν, σε χρόνο dt, εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα.

Μετά τον πρωτοφανή βομβαρδισμό με νόμους, εγκυκλίους, υπουργικές αποφάσεις το 2020 και τον Ιανουάριο του 2021 (μήνες με επιβολή εγκλεισμού, τρομοκρατία και απογείωση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας), με τους οποίους επιχειρούσε, το ΥΠΑΙΘ να αλλάξει το εκπαιδευτικό τοπίο, έχουμε «επιβράδυνση» του κυβερνητικού «έργου» στην παιδεία.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, με τον χειρισμό της πανδημίας, με τον εξαναγκασμό εγκλεισμού και με τη διάχυση του δηλητηρίου ενός παραλυτικού φόβου, πίστεψαν ότι θα μπορούσαν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και με μπαράζ νομοθετημάτων (δόγμα του σοκ), να επιβάλλουν μια θεμελιακή αναθεώρηση των πολιτικών εκπαίδευσης, τέτοια που ουσιαστικά να υλοποιεί τις πιο νεοφιλελεύθερες επιταγές του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε. και του εγχώριου ΣΕΒ.

Έπεσαν έξω

εκλογές αιρετών

Επεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους. Μαζί με τη μαζική αμφισβήτηση των ηλεκτρονικών εκλογών στα υπηρεσιακά συμβούλια, τη συντριπτική άρνηση στην αυτοαξιολόγηση και το γύρισμα της πλάτης του συνόλου των συλλόγων εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων στα λεγόμενα πρότυπα-πειραματικά σχολεία, η μαζικότητα και η επιμονή των διαδηλώσεων ενάντια στην κυβερνητική εκπαιδευτική πολιτική δημιούργησε ρωγμές στην αδιάλλακτη στάση του ΥΠΑΙΘ.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν, από τον Γενάρη έως και τον Απρίλη του 2021, ήταν τέτοιας έκτασης και έντασης που αφενός έσπασαν το αρχικό κλίμα της «εθνικής ομοψυχίας» που καλλιέργησε η Ν.Δ. με την ανοχή και στήριξη όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αφετέρου δεν άφησαν κανένα περιθώριο επιβεβαίωσης των αρχικών εκτιμήσεων των επιτελών του υπουργείου Παιδείας για «περίπατο».

Και έτσι αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν για να μην τσαλακωθούν. Προσωρινά. Ως τίμημα που πρέπει να πληρώσουν για να ανοίξουν νέες διαδρομές στον σκληρό πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιεκπαιδευτικών μέτρων που παραμένουν αμετακίνητος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2021: Νέες οδηγίες για τα self tests

ΑΣΕΠ: Ποιες είναι οι 5 προκηρύξεις που διορίζουν στο Δημόσιο

Τα Θέματα και οι λύσεις στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021 (Δείτε τα πρώτοι εδώ)

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

1821
«ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»: Διήμερη προβολή σε 18 πόλεις της Ελλάδας
Σήμερα και αύριο η «ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» προβάλλεται στις όψεις κτηρίων 18 πόλεων σε όλη την Ελλάδα - Δυνατότητα προβολής live streaming
«ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ»: Διήμερη προβολή σε 18 πόλεις της Ελλάδας