Εν κρυπτώ η μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας σε Πρότυπο
Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας καταγγέλλει την απόφαση για την μετατροπή του 1ου Γυμνασίου σε Πρότυπο, η οποία εκδόθηκε έπειτα από τη μονοπρόσωπη εισήγηση του προσωρινού Διευθυντή Δ.Ε. Πρέβεζας, αγνοώντας παντελώς τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και την εκπαιδευτική κοινότητα, γράφοντας έτσι μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της Δ.Δ.Ε. Πρέβεζας

Εκδόθηκε χτες, Τρίτη 11 Μαΐου 2021, η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη μετατροπή 41 σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Πειραματικά και 9 σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Πρότυπα. Μεταξύ αυτών των 9 σχολείων περιλαμβάνεται και το 1ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, η μοναδική σχολική μονάδα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ήπειρο που μετατρέπεται σε Πρότυπο Σχολείο.

Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας καταγγέλλει πως, «η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε έπειτα από τη μονοπρόσωπη εισήγηση του προσωρινού Διευθυντή Δ.Ε. Πρέβεζας, η οποία έλαβε χώρα εν κρυπτώ, με μεγάλη προσπάθεια μάλιστα να παραμείνει κρυφή, και αγνοώντας παντελώς τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και την εκπαιδευτική κοινότητα, γράφοντας έτσι μία από τις μελανότερες σελίδες στην ιστορία της Δ.Δ.Ε. Πρέβεζας και της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού μας».

Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας καταγγέλλει τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς αυτής της απόφασης: «την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τον Διευθυντή Δ.Ε. Πρέβεζας, ο οποίος, αν και δεν είχε ούτε ηθική νομιμοποίηση ούτε νομική υποχρέωση, και παρότι πρώην συνδικαλιστής με την παράταξη της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Πρέβεζας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πρέβεζας, επέλεξε να καταθέσει τη συγκεκριμένη εισήγηση, ακολουθώντας τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης, συντασσόμενος απόλυτα με την πολιτική του επιτελικού κράτους και αγνοώντας επιδεικτικά την εκπεφρασμένη βούληση της εκπαιδευτικής κοινότητας, της οποίας μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν εκπρόσωπος».

Είναι σημαντικό, αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί, να καταλάβουν όλοι ότι τα Πρότυπα είναι σχολεία-ελίτ για λίγους και «άριστους» μαθητές και καθηγητές ειδικών προσόντων. Η ίδρυση Πρότυπων σχολείων αποτελεί μία εκ των προτέρων κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, ενάντια στην οποία το εκπαιδευτικό κίνημα έχει δώσει μεγάλους αγώνες, με πιο πρόσφατη τη μαζική συμμετοχή στην απεργία - αποχή της ΟΛΜΕ από τις διαδικασίες αξιολόγησης των σχολείων που προβλέπεται στον Ν. 4692/2020.

Να σημειωθεί πως για την εισαγωγή τους στα Πρότυπα Σχολεία, οι μαθητές θα πρέπει να μπαίνουν από την ηλικία των 12 ετών σε μια άκρως ανταγωνιστική και πιεστική εξεταστική διαδικασία. Το εκπαιδευτικό κίνημα μάχεται για ποιοτική αναβάθμιση όλων των σχολείων και είναι αντίθετο στην κατηγοριοποίηση και την έμμεση αξιολόγηση των σχολείων, που επιλέγει το υπουργείο Παιδείας, πιστό στο ιδεολόγημα της δήθεν αριστείας. Επιπλέον, η μετατροπή ενός σχολείου σε Πρότυπο οδηγεί στην άρση των οργανικών θέσεων των υπηρετούντων συναδέλφων, εφαρμόζει αυστηρότητα αξιολογικές διαδικασίες για τους καθηγητές και τη σχολική μονάδα (εσωτερική - εξωτερική αξιολόγηση), υποβαθμίζει πλήρως τον ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων, οδηγεί στην αναζήτηση εναλλακτικών χρηματοδοτικών πηγών (χορηγίες, παροχές τρίτων) και υπηρετεί τον αντιεπιστημονικό και αντικοινωνικό διαχωρισμό των μαθητών σε ελίτ και κατώτερους.

Η ΕΛΜΕ Πρέβεζας τονίζει πως: «Αν η κυβέρνηση ήθελε αναβάθμιση της εκπαίδευσης θα προχωρούσε σε μόνιμες προσλήψεις και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, θα θωράκιζε τα σχολεία με μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης, θα δημιουργούσε 20αρια τμήματα, και άλλα πολλά, έτσι ώστε όλα τα σχολεία να διαθέτουν την υλικοτεχνική και εκπαιδευτική ποιότητα που χρειάζονται όλοι οι μαθητές μας».

Και καταλήγει λέγοντας: «Καλούμε την τοπική κοινωνία να αντιδράσει δυναμικά, να συνταχθεί στον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας ενάντια στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των μαθητών μας και να ακυρώσει στην πράξη την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης για τη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Πρέβεζας σε σχολείο-ελίτ».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pontiakos_ellinismos
Μορφωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις για θέματα Ποντιακού Ελληνισμού
«Ένας τρόπος υπάρχει για να μπορούν οι νεότερες γενιές να συνδεθούν με τον Πόντο κι αυτός ο τρόπος είναι η γνώση. Η γνώση της ιστορίας και του...
Μορφωτικές πρωτοβουλίες και δράσεις για θέματα Ποντιακού Ελληνισμού
βιβλία, τετράδια, σπιράλ, τράπεζα θεμάτων
«Δημιουργούμε μαθαίνοντας»: 1η Μαθητική Έκθεση Εργαστηριακών Κέντρων Ηρακλείου
Στη διημερίδα θα προβληθούν τα έργα των μαθητών/τριών και σπουδαστών/στριών της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της πόλης του...
«Δημιουργούμε μαθαίνοντας»: 1η Μαθητική Έκθεση Εργαστηριακών Κέντρων Ηρακλείου