Self Tests στα σχολεία: Πώς και πότε θα γίνουν
Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τα self tests στους μαθητές και για το άνοιγμα των σχολείων λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής

Τις τελευταίες ημέρες στο δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η "επαναφορά" στην κανονικότητα με πρώτο κόμβο το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου την ώρα που τα κρούσματα έσπασαν το φράγμα των 4.000 και οι διασωληνωμένοι φτάνουν τους 741.

Κομβικό ρόλο στην επιστροφή  των μαθητών τουλάχιστον του γυμνασίου και του λυκείου στα θρανία παίζουν τα λεγόμενα "self rapid tests" όπου σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις θα είναι υποχρεωτικά τουλάχιστον για τους μαθητές που θα αντικρίσουν μετά από καιρό το μαυροπίνακα.

Σύμφωνα με νέες δηλώσεις που πραγματοποίησε η γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας, Αναστασία Γκίκα oι γονείς θα τα παραλαμβάνουν τα self tests από τα φαρμακεία και θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο. 

Όπως τονίζει το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. "Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό" ανέφερε η κ. Γκίκα

Αν υπάρχει θετικό τεστ θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια. Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

Η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου δημιουργεί (παρά τις τελευταίες δηλώσεις της κας Γκίκα) ένα θολό τοπίο με αρκετά αναπάντητα ερωτήματα και αβεβαιότητες οι οποίες προκύπτουν από τις απαντήσεις που έχει δώσει (και από αυτές που δεν έχει) η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Το alfavita.gr συγκεντρώνει όλες τις σημαντικές πληροφορίες που γνωρίζουμε έως τώρα και θέτει πολύ βασικά ζητήματα τα οποία απασχολούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σχετικά με τα self tests και το άνοιγμα των σχολείων.

Υποχρεωτικά τα Self Tests στα σχολεία;

"Για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία" σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης

εμβολιασμό εκπαιδευτικών σχολεία

Τεστ για κορονοϊό με Υπεύθυνη δήλωση γονέα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αναστασία Πελώνη γνωστοποίησε ότι πράγματι εξετάζεται η δυνατότητα ο γονέας να δηλώνει με υπεύθυνη δήλωση ότι ο μαθητής, το παιδί του, έχει κάνει το self test και είναι αρνητικό»

Πρόσθεσε δε ότι τα self tests θα είναι τέσσερα το μήνα

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Την Τετάρτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών και αναμένεται να καταλήξει σε θετική εισήγηση για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων παρότι οι επιστήμονες που συμμετέχουν διαιρούνται σε τρεις τάσεις με διαφορετικά σενάρια σχετικά με τις σχολικές μονάδες

Από την μία μεριά υπάρχει μία ισχυρή ομάδα η οποία κάνει λόγο για καταστροφικές συνέπειες εάν και εφόσον ανοίξει οποιαδήποτε δραστηριότητα αρχές Απριλίου και από την άλλη μεριά η πλειοψηφούσα ομάδα η οποία συντάσσεται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ερωτήματα για τα self Tests 

Δεν έχει υπάρξει σαφής απάντηση για το αν τελικά τα τεστ είναι υποχρεωτικά ή όχι και εάν αφορούν τους εκπαιδευτικούς ή μόνο τους μαθητές και καταρτιζόμενους.

Σημαντική απορία προκύπτει με το τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα σχολεία όπως είναι οι καθαριστές

Σχετικά με τη λειτουργικότητα της κυβερνητικής απόφασης δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα ελέγχεται ο τρόπος δήλωσης πιθανού θετικού τεστ κι αν η δήλωση θα είναι τελικά υποχρεωτική, καθώς και τι θα γίνεται αν κάποιος δεν κάνει το τεστ και πει ότι το έκανε ή δεν δηλώσει θετικό τεστ

Μάλιστα σε ερώτηση που έγινε για το αν το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικού η Υφυπουργός σημείωσε ότι το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί οριζόντια από την Κυβέρνηση (όχι μεμονωμένα από το ΥΠΑΙΘ για εκπαιδευτικούς)

Τουλάχιστον 7-8 μέρες για να φτάσουν τα τεστ στα Φαρμακεία

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ.Κων. Λουράντος, δήλωσε στο Μεγκα ότι χρειάζονται τουλάχιστον 7-8 μέρες για να εμφανιστούν τα τεστ στα φαρμακεία:

"Πιστεύω ότι θέλουμε τουλάχιστον 7-8 ημέρες για να έρθουν τα τεστ στα φαρμακεία." τονίζει ο κος Λουράντο

"Έχουν δημιουργηθεί όμως μεγάλες προσδοκίες και εκεί θα εστιάσω, υπό την έννοια του ότι χθες παραδείγματος χάριν που είχα εφημερία όλη τη μέρα δέχτηκα τουλάχιστον 50 τηλεφωνήματα από πολίτες εκ των οποίων οι μισοί ήθελαν να πάρουν τεστ οπωσδήποτε, ενώ ακόμα δεν υπάρχουν, και άλλοι να κάνουν τα τεστ στο φαρμακείο, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να γίνει. " προσθέτει στο τέλος.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

ΑΠΟΦΑΣΗ: Κόβουν Μισθούς Εκπαιδευτικών που δεν κάνουν τα Selft Tests - Πειθαρχικό για τους διευθυντές

Πανελλαδικές 2021 - Myshcool: Σήμερα οι κωδικοί υποψηφίων

Έως 11 Ιουνίου η παράταση σχολικού έτους χωρίς προαγωγικές εξετάσεις

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Βίντεο: Τα πρόσωπα μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» μέσω 3D
Βίντεο: Τα πρόσωπα μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» μέσω 3D
Τα πρόσωπα του Σωκράτη, του Επίκουρου, του Περικλή, του Δημοσθένη και άλλων μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» χάρη στη 3D τεχνολογία
Βίντεο: Τα πρόσωπα μεγάλων αρχαίων Ελλήνων «ζωντανεύουν» μέσω 3D
Ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
Ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
Με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας τοποθετείται ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης
Ο καθηγητής Κ. Στεφανίδης πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας
Ο ρόλος της γενιάς μας
Ο ρόλος της γενιάς μας
«Τον καιρό της πανδημίας δεν ζήτησε την εύκολη λύση της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς γνωρίζει ότι θα υπήρχε πρόβλημα. Καταθέτει...
Ο ρόλος της γενιάς μας