ειδική αγωγή σεμινάριο
George Vitsaras / SOOC
Σχολεία: Την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση - Προς 12 Απριλίου το άνοιγμα

Γρίφος για δυνατούς λύτες παραμένει το άνοιγμα των σχολείων, υπό τη σκιά της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 3.616 κρούσματα ενώ την Τρίτη κατεγράφηκαν για πρώτη φορά 4.340 κρούσματα.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι εγκαταλείφθηκε η ιδέα του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων, καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε στη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο Νίκος Χαρδαλιάς, την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί η επαναλειτουργία ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού - οικιακού τεστ.

Αλλωστε όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από το υπουργείο Παιδείας οι πρώτες αποφάσεις θα αφορούν κυρίως τα Λύκεια και συγκεκριμένα  την Γ' τάξη, καθώς οι μαθητές σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Self tests: Προτεραιότητα στα σχολεία, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα self tests θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στα σχολεία.

«Έχουμε πια στη διάθεσή μας και θα είμαστε από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα τα προμηθευτούμε τα λεγόμενα self test, τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού τα οποία μπορούν να γίνουν εύκολα από τον κάθε πολίτη στην ασφάλεια της οικείας του» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης αυτά τα self test τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων, ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες τάξεις του λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία έτσι ώστε να δώσουμε στην Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο το οποίο θα έχει στη διάθεσή της για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα μεγαλύτερα παιδιά, ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων Εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει περισσότερα διάστημα κλειστά, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια».

Από τα φαρμακεία θα παίρνουν οι γονείς τα self tests

Επιπλέον, σύμφωνα με τη γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αναστασία Γκίκα, η σκέψη είναι να γίνονται τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από εκπαιδευτικούς, προσωπικό και μαθητές άνω των 12 ετών στο σπίτι, μόλις αυτά διατεθούν στα φαρμακεία και θα εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης για τα self test.

koronoios-test

«Οι γονείς θα τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία, θα τα πραγματοποιούν στο σπίτι και μετά οι μαθητές θα έρχονται στο σχολείο, το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς. Είμαστε στο σχεδιασμό αυτής της διαδικασίας, το πώς δηλαδή θα προσέρχονται οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, και με ποια βεβαίωση θα τεκμηριώνεται ότι έγινε το τεστ και είναι αρνητικό» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Εξήγησε πως σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα εφαρμόζεται το ισχύον πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, όπου θα δηλώνεται για να διενεργηθεί νέο τεστ σε εξεταστικό κέντρο, πια.

Στην αρχή τουλάχιστον της διαδικασίας όλοι οι μαθητές θα ελεγχθούν και αν κάποιος είναι θετικός δεν θα μπει στην τάξη, είπε η κ. Γκίκα.

Παράταση σχολικού έτους κατά 2 εβδομάδες

σχολεια και μαθητες

Την ίδια ώρα η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, προανήγγειλε παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες, πάντα λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Ζέττα Μακρή δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ότι όπως έχουν τα πράγματα για το άνοιγμα των σχολείων, έχουν προτεραιότητα Γυμνάσια και Λύκεια και ιδιαίτερα τα Λύκεια, λόγω των επερχόμενων εξετάσεων, αλλά και για το γεγονός πως πρόκειται για τις βαθμίδες που έχουν κάνει τη λιγότερη δια ζώσης εκπαίδευση.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα