προνήπια και νήπια
Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Συλλόγων Α Αθήνας σε κείμενό της αναφέρεται στην εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής με όρους υποβάθμισης και στον Δήμο Αθήνας

Σε ακατάλληλες αίθουσες Δημοτικών και σε οικίσκους ακόμα και σε αυλές Γυμνασίων-Λυκείων (!) θα στοιβάξουν προνήπια-νήπια και Νηπιαγωγούς το 2021! Εκπαιδευτικοί και Γονείς στον αγώνα για την Προσχολική Αγωγή που δικαιούνται τα παιδιά μας!

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς

Τη Δευτέρα 22/3 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας κατατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη (ΝΔ) πρόταση εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής από την επόμενη σχολική χρονιά και στον Δήμο Αθήνας, όπως άλλωστε θα γίνει και στους άλλους 4 επαπομείναντες Δήμους (Ζωγράφου, Καλλιθέας και Ν. Σμύρνης Αττικής, Νεάπολης-Συκεών Θεσ/νίκης).

Ακολούθησε στις 24/3 συνάντηση του Γ. Γραμματέα του Δήμου Αθήνας κ. Αλέξανδρου Τσιατσιάμη με τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και ΕΛΜΕ που έχουν σχολεία στον Δήμο Αθήνας, όπου εκφράστηκαν οι αντιρρήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων αλλά επαναλήφθηκαν τα ίδια από τον εκπρόσωπο του Δήμου.

Με βάση την πρόταση της Δημοτικής Αρχής και με βάση την εκτίμηση της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθήνας ότι θα φοιτήσουν την επόμενη χρονιά στα Νηπιαγωγεία του Δήμου Αθήνας άλλα 1600 παιδιά, η εφαρμογή της Δίχρονης στον Δήμο Αθήνας θα γίνει σε 42 οικίσκους (προκάτ ελαφριού τύπου ή αλλιώς τσίγκινα κουτιά!), που θα τοποθετηθούν σε αδόμητα οικόπεδα, σε 26 αίθουσες Δημοτικών και 16 ακόμα οικίσκους, που θα μπουν στις ήδη μικρές αυλές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων!!! (βλ. πίνακες) Στην ουσία θα εφαρμοστεί η Δίχρονη χωρίς να ανεγερθεί ούτε μία νέα αίθουσα Νηπιαγωγείου! Μιλάμε για όρους προκλητικής υποβάθμισης με βάση τις επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες του 2021.

Καμία πρόταση για μελλοντική αλλαγή ή βελτίωση της προτεινόμενης απαράδεκτης «λύσης» δεν κατατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή, που σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί και στον Δήμο Αθήνας η λαϊκή ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και ότι τελικά θα παραμείνουν τα προκάτ για χρόνια! Απαντώντας στις δικαιολογημένες αντιδράσεις, ο εκπρόσωπός της Δημοτικής Αρχής κατέφυγε στη γνωστή τακτική της καμένης γης και σε ειρωνείες ότι δε γίνονται αυτά που ζητάτε σε λίγους μήνες, σαν να μην διοικεί η παρούσα Δημοτική Αρχή ήδη ενάμιση χρόνο χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτα για την υποδομή της Δίχρονης Προσχολικής, ως άξιος συνεχιστής εκείνης του κ. Καμίνη (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)!

Λεφτά για τα προνήπια-νήπια δε διατίθενται, αλλά για τον μεγάλο περίπατο στο κέντρο της Αθήνας και για να φτιάξουν το πρώην αεροδρόμιο του ελληνικού ελληνική Ριβιέρα δίνονται με απλοχεριά!

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση, πρώτα και κύρια της ήδη άσχημης κτηριακής κατάστασης στην Προσχολική Αγωγή στον Δήμο Αθήνας (Νηπιαγωγεία σε ορόφους, σε αίθουσες κλουβιά, με δεκάδες σκαλοπάτια, κτήρια παλιά, κτήρια που μπάζουν…). Οδηγεί σε παραπέρα υποβάθμιση των Δημοτικών (αφού τους αφαιρούνται αίθουσες, που στις περισσότερες των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται για δικές τους ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα δεν είναι κατάλληλες για αίθουσες Νηπιαγωγείων). Οδηγεί ακόμα και σε υποβάθμιση Γυμνασίων και Λυκείων, αφού στις αυλές τους θα μπουν οικίσκοι που θα στεγάσουν προνήπια και νήπια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μικρά παιδιά αλλά και τους έφηβους!

Επιπλέον μεγαλώνουν οι κίνδυνοι, αφού, αντί να αραιώνουν, τα παιδιά γίνονται περισσότερα σε γερασμένα κτήρια και ήδη μικρές αυλές! Το Δαμάσι είναι πρόσφατο! Πόσο μάλλον που αυτά προωθούνται εν μέσω πανδημίας, όπου ο συγχρωτισμός θα μεγαλώσει σε χώρους τελείως ακατάλληλους!

Εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι αγωνιστήκαμε να εφαρμοστεί η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή σε όλους τους Δήμους της χώρας και να φοιτήσουν όλα τα προνήπια-νήπια στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση, σύγχρονες υποδομές και μόνιμους διορισμούς. Να υπάρξουν δηλαδή οι όροι, ώστε να είναι ουσιαστική η εφαρμογή της Δίχρονης προς όφελος των παιδιών!

Δυστυχώς, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που με τον ν. 4521/2018 θεσμοθέτησε τη Δίχρονη Προσχολική, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει στην ίδια ρότα, δεν προέβλεψαν και δε διέθεσαν ούτε ένα ευρώ, για να φτιάξουν τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται ήδη σε πολλούς Δήμους πανελλαδικά και να εφαρμοστεί τώρα και στους υπόλοιπους με όρους υποβάθμισης Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και ενίοτε Γυμνασίων και Λυκείων. Σίγουρα την πρώτη και κύρια ευθύνη γι’ αυτό τη φέρουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι Δημοτικές Αρχές όμως πανελλαδικά και τώρα στους εναπομείναντες Δήμους, μέσα στους οποίους και οι Δημοτικές Αρχές στον πρώτο Δήμο της χώρας, στον Δήμο Αθήνας, δε διεκδίκησαν χρηματοδότηση και δεν προχώρησαν στην κατασκευή των αναγκαίων κτηριακών υποδομών και είναι γι’ αυτό συνυπεύθυνοι στο έγκλημα ενάντια στα παιδιά μας!

Συγκεκριμένα οι Δημοτικές Αρχές του Δήμου Αθήνας, στην αρχή του κ. Καμίνη και τώρα του κ. Μπακογιάννη, ακολούθησαν την πεπατημένη, στην αρχή αναβολή στην αναβολή, στη συνέχεια ζήτησαν και πήραν εξαίρεση και τώρα, που έφτασε ο κόμπος στο κτένι, προχωρούν σε λύση  «έσχατης ανάγκης», δηλ. οικίσκους-τσίγκινα κουτιά παντού και σε ακατάλληλες αίθουσες Δημοτικών, κατά τα πρότυπα των Δήμων Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης...

Να σημειωθεί δε ότι για μια ακόμα φορά η Ειδική Αγωγή είναι η μεγάλη απούσα και από την πρόταση του Δήμου Αθηναίων, παρά το γεγονός ότι η στέγαση των Ειδικών Νηπιαγωγείων μας, όπως και των Δημοτικών, γίνεται σε κτηριακές δομές απαράδεκτες, με αποκορύφωμα να φιλοξενούνται Δημόσια Νηπιαγωγεία το 2021 σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως π.χ. 1ο, 2ο Ειδικά Νηπιαγωγεία μέσα και δίπλα στην ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι αλλά και άλλα!

Τεράστιες ευθύνες έχουν, πέρα από τις κυβερνήσεις και τους Δήμους, η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ ή αλλιώς ΔΙΚΤΥΟ), που με τη στήριξη και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ χειροκρότησαν τον κολοβό πουκάμισο του ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθέτησε τη Δίχρονη με τρόπο, ώστε να μην προκαλεί «καμία δημόσια δαπάνη», που είναι και η αρχική βασική αιτία της σημερινής εξέλιξης, την οποία συνεχίζει επάξια η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Καλλιέργησαν κλίμα ευφορίας και έβγαιναν με τη θέση «εφαρμογή της Δίχρονης χωρίς όρους και προϋποθέσεις», θέση απαράδεκτη για τις δυνατότητες της εποχής μας αλλά και βαθιά αντιπαιδαγωγική. Έφτασαν στο σημείο όλες αυτές οι παρατάξεις να καταγγέλλουν και με ανακοινώσεις τους την ΑΣΕ, τη μόνη παράταξη που έβαζε από την αρχή την αναγκαιότητα χρηματοδότησης, υποδομών και διορισμών, για να είναι ουσιαστική και με σύγχρονους όρους η εφαρμογή της Δίχρονης. Οι δυνάμεις αυτές, με τη στάση τους, έδωσαν άλλοθι στις κυβερνήσεις!

Σε κάθε περίπτωση, εμείς οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς, ανεξάρτητα από την όποια «λύση» δώσει τελικά η Δημοτική Αρχή Αθήνας, με τον αγώνα μας θα διεκδικήσουμε σύγχρονα κτήρια για τα Νηπιαγωγεία μας, για να στεγάσουν τα παιδιά μας και τις Νηπιαγωγούς μας αλλά και για να πραγματώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία με σύγχρονους όρους. Αυτή είναι σήμερα η ανάγκη αλλά και η δυνατότητα της εποχής μας, αφού υπάρχει τεράστιος πλούτος και γνώση που επιτρέπει όλα τα παιδιά να έχουν την αναγκαία Αγωγή και Εκπαίδευση, για να γίνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να διεκδικήσουν τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Παλεύουμε αταλάντευτα:

  • Διεκδικούμε αταλάντευτα την εφαρμογή τώρα της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής πανελλαδικά και στον Δήμο Αθήνας, με την αναγκαία χρηματοδότηση, σύγχρονες κτηριακές υποδομές και μόνιμους διορισμούς!
  • Στη φάση αυτή να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα οικόπεδα και δημόσια κτήρια, που μπορούν να στεγάσουν Νηπιαγωγεία και να τοποθετηθούν τουλάχιστον αίθουσες βαρέως τύπου, όχι οικίσκοι-τσίγκινα κουτιά, ενώ παράλληλα να αρχίσει η ανέγερση Νηπιαγωγείων.
  • Να ακούσει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθήνας τις ενστάσεις και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών Σωματείων, ΣΥΛΛΟΓΩΝ κι ΕΛΜΕ, των Συλλόγων Διδασκόντων και των Συλλόγων Γονέων και να πάρει πίσω τις αντίστοιχες προτάσεις της για σχολεία και αυλές που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση να μην τοποθετηθεί κανένας οικίσκος σε Γυμνάσια και Λύκεια.
  • Να κατατεθεί τώρα, με ευθύνη του Υπ. Παιδείας και σε συνεργασία με ΚΤΥΠ και Δήμους, μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για ανέγερση νέων σχολικών κτηρίων, με ιδιαίτερα έμφαση στα Νηπιαγωγεία, που να καλύπτουν τις σύγχρονες κτηριακές και παιδαγωγικές ανάγκες στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  • Κανένα προνήπιο, νήπιο έξω από τα Δημόσια Νηπιαγωγεία. Μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτών και μέσα σε αυτούς των αναπληρωτριών Νηπιαγωγών χωρίς καμία εξαίρεση λόγω εξομοίωσης, παράβολου κλπ.

(βλ. πίνακες στην επόμενη σελίδα με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής Δήμου Αθήνας)                 Αθήνα 26/3/2021

Πίνακες με την πρόταση του Δήμου Αθήνας:

Στον 1ο πίνακα παρουσιάζεται η πρόταση του Δήμου Αθήνας ανά Δημοτική Κοινότητα (Δ.Κ.) για τους 42 οικίσκους σε αδόμητα, τις 26 αίθουσες από Δημοτικά και τους 16 οικίσκους που θα τοποθετηθούν σε αυλές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Δήμος Αθήνας - ΑΣΕ

 

Στον 2ο πίνακα φαίνονται, και πάλι ανά Δημοτική Κοινότητα (Δ.Κ.), σε ποια ακριβώς αδόμητα ή Σχολεία θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι ή θα παρθούν αίθουσες:

 

σε ποια ακριβώς αδόμητα ή Σχολεία θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι ή θα παρθούν αίθουσες

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα