Κυκλοφορεί το 5ο τεύχος της εφημερίδας του ραδιοφώνου των παιδιών «Ο Κοκκινολαίμης» εν μέσω πάλι πανδημίας με τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία κλειστά.

Σήμερα είναι 21 Μαρτίου και είναι η παγκόσμια ημέρα ποίησης και η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού.

Ο «Κοκκινολαίμης» είναι η εφημερίδα των παιδιών που κάνουν ραδιόφωνο σε διάφορης πόλεις της Ελλάδας – Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Αμαλιάδα - με ελεύθερα κείμενα, με ποίηση, με σελίδες για την αρχιτεκτονική, τις διαδρομές στην πόλη, τα δικαιώματα, την κοινότητα, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο, την υπαίθρια διδασκαλία, τα ποδήλατα, τα βιβλία, τις πλατείες και τα πάρκα.

Να πως μας παρουσιάζει το νέο τεύχος η μικρή μας Θάλεια: «Μην χάσετε το ανοιξιάτικο τεύχος μας! Θα διαβάσετε ιστορίες για τον Αστερίξ και τον Οβελίξ, την περιπέτεια του καφέ ποντικού και δύο ιστορίες που τις έγραψαν πολλά - πολλά παιδιά! Και όλα αυτά την Παγκόσμια ημέρα της Ποίησης!» 

Τι είναι όμως αυτό το έντυπο;

«Ο Κοκκινολαίμης» είναι μια διασχολική ηλεκτρονική εφημερίδα και περιοδικό που ενίοτε τυπώνεται. Ενώνει παιδιά, σχολεία και παιδικά ραδιόφωνα που αναφέρονται στην παιδαγωγική Freinet. Και συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, αλληλογραφώντας μαζί τους. Η πανδημία είναι μια τομή για να έχουμε μελλοντικά εργαλεία που ξεπερνούν τα όρια του σχολείου και μας στρέφουν στην Κοινωνική Παιδαγωγική. Κι αυτή υπηρετούμε βγαίνοντας αναγκαστικά ή μη, έξω από το σχολείο.

Και η εμπειρία του «Σκασιαρχείου» όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ μεγάλη. Αλλά και του 35ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών σ’ ότι αφορά τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με την παιδαγωγική Freinet. Μετά την εφημερίδα τοίχου «Τ’ αετόπουλα» (τχ. 1 – 2, 2018 – 2019) και την «Παιδική Ελευθερία» (2017), αλλά και τις «Φιλίες των παιδιών» (τχ. 1 – 6, 2008 – 2013), το περιοδικό «Ανεμόπτερο» (2006), «Τα παιδιά – πουλιά των Εξαρχείων» (2013) και το «Ένα μαγικό καπέλο στα Εξάρχεια» (2013) και το αναγνωστικό «Οι φιλίες των παιδιών» (2014), τα οποία ήταν σχολικά έντυπα, ήρθε η ώρα του «Κοκκινολαίμη» (τχ. 1 – 5). Το έντυπο υλοποιείται με τις τεχνικές Freinet - με την αλληλογραφία, το τυπογραφείο, τα πλάνα εργασίας, τη βιβλιοθήκη και το ραδιόφωνο.

Στηρίζει το παιδικό ραδιόφωνο στις πόλεις για να ακουστούν οι πολύγλωσσες φωνές των παιδιών και να προαχθεί η κοινότητα.

Οι θεωρητικές αναφορές της παιδικής δημοσιογραφίας και του ραδιόφωνου των παιδιών είναι πάνω στο έργο του  Celestin και της Elise Freinet, του Mario Lodi, του Gianni Rodari, του Lorenzo Milani  και του Janusz Korczak. Τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του  Rodari  φέτος είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί η παιδική δημοσιογραφία του, με τις ηχογραφήσεις που έκανε, τα κόμικς και την χρήση της τεχνολογίας. Το ραδιόφωνο που έκανε με τα παιδιά και για τα παιδιά ο Janusz Korczak είναι η έμπρακτη διακίνηση των δικαιωμάτων του παιδιού και ειδικά αυτών της ελευθερίας  (άρθρα 12 – 17 των δικαιωμάτων της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού). Και το ραδιόφωνο του Freinet, η 28η τεχνική, μετά τους πειραματισμούς που έκανε ο ίδιος, μας περιμένει να την συνεχίσουμε. Δέκα χρόνια τώρα, από το 2010, τα δικαιώματα ελευθερίας των παιδιών υπηρετούνται από την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο» που διερευνά το σχολείο της κοινότητας, της συμπερίληψης και της συνύπαρξης. 

Μαζί με «Τα θρανία της άνοιξης» τώρα μετακινούμε τις γραμμές πάλι και δημιουργούμε το χώρο της Κοινωνικής Παιδαγωγικής μέσα και έξω από το σχολείο, στους χώρους αλληλεγγύης της γειτονιάς και στους δημόσιους χώρους. Καλοτάξιδο να πούμε!!!

Για περισσότερα που αφορούν «Τα θρανία της Άνοιξης» μπορούμε να ακούσουμε τις εκπομπές του Δημήτρη Μεϊμάρη «Ετεροτοπίες» στο ραδιόφωνο του «2510» και εδώ.

Επικοινωνία και αποστολή κειμένων των παιδιών (με γράμματα και από την επαρχία):
[email protected]  και  [email protected]
Ιστοσελίδες με τα ραδιόφωνα των παιδιών (Ρέθυμνο, Χανιά, Αμαλιάδα, Αθήνα - Εξάρχεια, Γκύζη): 

https://wakelet.com/@ta_thrania_tis_anoiksis
https://padlet.com/apostada/7tndsbxfrzio97f
https://el.padlet.com/vikisp1972/Bookmarks
https://padlet.com/agmihal85/tdv1selys4n5dxgc
https://el.padlet.com/35dimath/qjeo4qc03fq2
http://europeanschoolradio.eu/archives/production/4278#sch
https://padlet.com/xpozi/b1radio
https://diktiosxolionchania.blogspot.com/2021/01/blog-post_26.html

Το 6ο τεύχος θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2021, τη μέρα που κλείνουν τα σχολεία κι ανοίγουν οι θάλασσες στο βλέμμα των παιδιών, οι βιβλιοθήκες, οι κατασκηνώσεις, τα χωριά, τα βουνά και οι παιδικές χαρές. Τη μέρα της ουτοπίας μας με τα ποδήλατα και τα όνειρα σε ρόδες!
 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα