golearn-engl_970-250
Εδώ «Τα θρανία της άνοιξης»! Ακούτε το ραδιόφωνο των παιδιών! Παιδιά, μείνετε συντονισμένα!

Το καλοκαίρι του 2020 παιδιά πήγα διακοπές στα Καμένα Βούρλα και πήρα τα «Ψηλά Βουνά», κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αυτό τα καλοκαίρι για μένα πήρε το όνομα «Αναζητώντας τον Άρη». Ψηλά Βουνά, αντίσταση ποτάμια, ποδήλατα, βιβλία, κύκνοι, νερό από την πηγή, φίλοι και φίλες, ραδιόφωνο, ιστορία, θάλασσα και ταξίδια με αυτοκίνητο στην Ευρυτανία - αυτό ήταν το καλοκαίρι του 2020.

Το ταξίδι να βρούμε τον Άρη Βελουχιώτη είχε διάρκεια 8 ημέρες, από την Πέμπτη 21/8 μέχρι την Πέμπτη 28/8.

Ήμουν με τον Δημήτρη και τον Οδυσσέα της «Λαϊκής Συνέλευσης Γκύζη». Το ταξίδι Θα παρουσιαστεί στη «Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη» τον μήνα απελευθέρωσης της Αθήνας - τον Οκτώβρη.

Σας περιμένουμε! Αλλά πάρτε μια μικρή γεύση από τώρα μ’ αυτή την εκπομπή!

Ακούστε εδώ:

 

ta_thrania_tis_anoixis1.png

 

Λοιπόν παιδιά φτάσαμε μέχρι τις Κορυσχάδες, την Νέα Βίνιανη και την παλιά Βίνιανη! Κι είδα δυο μουσεία! Λέτε να κλείνεται η ιστορία στο μουσεία; Ωραία ερώτηση! Να κλείσουμε στο μουσείο το χωνί, το ραδιόφωνο της κατοχής; Ή τις άλλες ιστορίες με το  ραδιόφωνα, όπως στο Μικρό Χωριό ή το Γαρδίκι; Σ’ αυτά τα δυο χωριά - τις Κορυσχάδες και την παλιά Βίνιανη - έχουμε την Κυβέρνηση του Βουνού το 1944 όπου βουλή και κυβέρνηση φροντίζουν μέσα από εκλεγμένους αντιπροσώπους να ετοιμάσουν εκλογές για την Ελλάδα και δημοψήφισμα για το αν θέλουμε βασιλεία ή όχι. Και μαζί ετοιμάζουν παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά, παπούτσια να φορέσουν, δασκάλους που δεν θα τα χτυπούν, συσσίτια, αναγνωστικά με ιστορίες που θα δίνουν κουράγιο και δύναμη, γεωργικά σχολεία και τυπογραφεία, να τυπώνουν τα παιδιά τα δικά τους έντυπα και εφημερίδες!

ta_thrania_tis_anoixis2.png

 

Στις Κορυσχάδες ο Άρης Βελουχιώτης ήταν εκλεγμένος αντιπρόσωπος της περιοχής του Δομοκού. Ερχόταν με το άλογό του στην πλατεία του χωριού και καμάρωνε την Βουλή με τους 176 αντιπροσώπους. Λέγεται ότι είπε πως ανάμεσα στους εκλεγμένους από τη Βουλή ανθρώπους της κυβέρνησης διέκρινε έναν μελλοντικό προδότη – κι αυτό αφορούσε τον Ηλία Τσιριμώκο. Στην Βίνιανη θα συναντηθεί νωρίτερα το 1942 με τον Ναπολέων Ζέρβα και τους Άγγλους να σχεδιάσουν την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Κι εκεί θα έχουμε την συνάντηση των δασκάλων για να οργανώσουν την παιδεία αυτά τα δύσκολα χρόνια της αντίστασης στην γερμανική κατοχή.

ta_thrania_tis_anoixis3.png

 

Μια έκπληξη επίσης παιδιά! Συνάντησα τον Φαίδων και την Κική από τα Εξάρχεια! Την ιστορία της συνάντησης την ξεκινήσαμε από το ποτάμι, τον Μέγδοβα. Εκεί λίγο παραπάνω κολύμπησα και πέρασα το γεφύρι και έφτασα στους καταρράκτες. Και κατάλαβα πως είναι να περπατούν οι άνθρωποι στα χρόνια της κατοχής μέσα από το ποτάμι. Κουράστηκα να βάζω και να βγάζω τα παπούτσια μου!!

ta_thrania_tis_anoixis4.png
ta_thrania_tis_anoixis5.png

Την τελευταία μέρα του ταξιδιού μας ήταν τα γενέθλια του Άρη! Γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1905. Και σαν σήμερα 22/10 μίλησε στη Λαμία για την απελευθέρωση από τους Γερμανούς! Ήταν γεωπόνος και ξεκίνησε τη συνεργασία του με τον δάσκαλο Βασίλη Παπανικολάου στο Κρίκελλο για να αρχίσει η ένοπλη αντίσταση. Τότε οι γεωπόνοι και οι δάσκαλοι συνεργάζονταν. Αυτή η συνεργασία είχε ξεκινήσει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας από το 1930. Ο δάσκαλος τού έδωσε την σημαία για να την υψώσει στην Δομνίστα. Συνάντησα στο Κρίκελλο κι ένα μαθητή του, τον Νίκο Χουλιάρα, γεννημένο το 1928, και μου είπε πως τότε αυτοί οι προοδευτικοί δάσκαλοι δεν χτυπούσαν τα παιδιά. Και μου έδειξε τον κήπο που είχαν έξω από το σχολείο.! Και το μισό χρόνο με τα χειμαδιά ερχόταν με τα γελάδια του μπαμπά του στα Καμένα Βούρλα! Τι σύμπτωση! Από τον τόπο της καταγωγής μου, γνωστό από αυτά που έγιναν τώρα με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Σήμερα το σχολείο είναι μουσείο και μέσα είναι αυτός ο δάσκαλος με την συνεργάτιδά του δασκάλα, την Ελένη Παπαδάκη σε μια μικρή φωτογραφία. Και με τι κόπο μπήκε αυτή η φωτογραφία. Τα χρόνια που ακολούθησαν το 1949 έλεγαν πως για όλα φταίει αυτός ο δάσκαλος! Κι ήθελαν να τα εξαφανίσουν όλα! Επιστροφή στα σχολεία μας για να το κάνουμε μάθημα! Αυτό λέγεται «διαιρεμένη μνήμη»! και αυτός ο δάσκαλος όπως και τόσοι άλλοι χρειάζεται να μιλήσουν, να ακουσθεί πάλι η φωνή τους. Κι εμείς να βοηθήσουμε σ’ αυτό.

Όμως κανείς δεν μιλά αυτές τις ημέρες για την απελευθέρωση! Ο Άρης ακούγεται μόνος του. Ελπίζω με την πανδημία τα σχολεία να συνεργάζονται με τα μουσεία και να είναι ανοιχτά. με βιβλιοθήκες, αλληλογραφία, τεχνολογία, υπαίθρια διδασκαλία και φαγητό και να βγαίνουμε στην κοινότητα! Και να μην ξεχάσουν την ιστορία.  Δεν διαφέρουν όλα αυτά από τις ημέρες της αντίστασης!

Ήταν «Τα θρανία της άνοιξης» – το ραδιόφωνο των παιδιών. Στο μικρόφωνο ο θείος Μπάμπης, 22/10/2020, Κορυσχάδες – Αθήνα – Κυψέλη.

ta_thrania_tis_anoixis6.png

 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΟΔΗΓΟΣ για τις δηλώσεις περιοχών και τις αιτήσεις αναπληρωτών

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Αυξημένα τα ποσοστά ασθενών με long covid - Ποιοι οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί
Μεγάλη προσοχή οφείλουν να έχουν οι πολίτες, καθώς πολλές είναι οι περιπτώσεις που μετά την νόσηση με κορονοϊό, κάποιοι ασθενείς βιώνουν συμπτώματα...
Αυξημένα τα ποσοστά ασθενών με long covid - Ποιοι οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί