πατρών
Έντονες αντιδράσεις για τα διαφαινόμενα «λουκέτα» στα πανεπιστημιακά τμήματα σε Πύργο, Αμαλιάδα και Αίγιο και τη στάση του Άγγελου Συρίγου

Αναβρασμός επικρατει σε Ηλεία και Αίγιο λόγω του διαφαινόμενου «λουκέτου» που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στις συγκεκριμένες περιοχές. Επιπλέον, αντιδράσεις εκφράζονται και για τη στάση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ilialive.gr, σε τηλεδιάσκεψη τοπικών φορέων με τον υφυπουργό Παιδείας, την Πέμπτη, έγινε ξεκάθαρο πως υιοθετούνται οι απόψεις και προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών για την τύχη των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας.

Ο κ. Συρίγος θέλησε να αποποιηθεί την ευθύνη της Κυβέρνησης για τις κινήσεις του Πανεπιστημίου Πατρών λέγοντας πως «… η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας λειτουργεί μέσα στους υπάρχοντες νόμους. Βάσει του Άρθρου 5 του Νόμου 4485/2017 δε μπορούμε να αποφασίσουμε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρέπει το Πανεπιστήμιο να συμφωνήσει. Υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για την αξιολόγηση των Τμημάτων και πάνω σε αυτούς τους κανόνες πατάει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και έρχεται να πει τα όσα λέει. Τα εάν αυτά που λέει το Πανεπιστήμιο είναι σωστά, θα το κρίνει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Είναι λάθος να κρίνω εγώ τους κανόνες, γιατί τότε θα παρέμβω στο έργο μίας ανεξάρτητης αρχής».

Στη συνέχεια με στοιχεία και αριθμούς προσπάθησε να αποδομήσει την όποια δυναμική έχουν τα τμήματα της Μουσειολογίας στον Πύργο και της Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, για να ενισχύσει την άποψη πως τα δύο αυτά τμήματα έχουν τελειώσει… Αριθμοί όμως που προέκυψαν από τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τις κυβερνήσεις… Γιατί πριν αλλάξουν τίτλο και αντικείμενο τα τμήματα και φοιτητές είχαν και καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας είχαν και φάνηκε όταν για παράδειγμα στην περίπτωση του Τμήματος Πληροφορικής και ΜΜΕ παλιότερα, υπάρχουν σήμερα αρκετοί απόφοιτοι που εργάζονται σε Μέσα Ενημέρωσης με αξιόλογη παρουσία…

Ο κ. Συρίγος υποστήριξε πως υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα στην συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων στην Ηλεία, ακολουθώντας έτσι τις απόψεις του Πανεπιστημίου Πατρών. Και αυτό προσδίδει πολιτική χροιά στις απόψεις αυτές που θα μετουσιωθούν σε πράξεις πιθανότατα άμεσα με αφαίρεση των τμημάτων από το μηχανογραφικό.

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα της τοπικής ιστοσελίδας σημειώνει ότι το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να «ξεπετάξει» με ένα μεταπτυχιακό στην Αρχαία Ολυμπία τις προσπάθειες  για τη διατήρηση και γιατί όχι την ενίσχυση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ηλεία.

«Το μονοετές μεταπτυχιακό στην Αρχαία Ολυμπία που αποτελεί το αποτέλεσμα των επαφών που είχε ο δήμαρχος της περιοχής κ. Γεωργιόπουλος και που φαίνεται να εξετάζει ο κ. Συρίγος ως “αντίβαρο” στην απώλεια των δύο τμημάτων, είναι μια πρόταση “καθρεπτάκια για ιθαγενείς”», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

«Το βασικό που ακούω ως επιχείρημα είναι πως η Ηλεία μένει χωρίς Πανεπιστημιακό Τμήμα. Ακούω την πρόταση σας που ουσιαστικά είναι να αργήσουμε να κάνουμε δεκτή την πρόταση του Πανεπιστημίου της Πάτρας και αν περιλαμβάνονται τα Τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό. Τι θα πείτε σε αυτά τα 10-15 παιδιά που θα μπουν μόνο φέτος; Ότι κάνουμε πείραμα με τις ζωές σας;» είπε ο κ. Συρίγος.

Και έθεσε την πρόταση για το ακαδημαϊκό μέλλον της Ηλείας, το μονοετές αυτό μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αρχαία Ολυμπία. «Είμαι ήδη σε συζητήσεις και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ψάχνοντας το τι μπορεί να γίνει για την Αρχαία Ολυμπία. Έχω συζητήσει και με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, υπάρχει ο χώρος του ξενοδοχείου «Ξένιος Ζεύς» που μπορεί σε βάθος χρόνου να χρησιμοποιηθεί ως εγκαταστάσεις Τμήματος. Προς το παρόν έχω μιλήσει με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, η οποία για 1-2 χρόνια, μέχρι αν γίνουν οι εγκαταστάσεις στο ξενοδοχείο Ξένιος Ζεύς, θα μπορεί να φιλοξενεί προγράμματα. Επειδή έχουμε τετραετή προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς γιατί σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν τριετή προγράμματα. Κανείς δεν θα έρθει αν σπουδάσει σε ένα τετραετές πρόγραμμα. Σε ένα μονοετές μεταπτυχιακό όμως μπορούμε ένα προσελκύσουμε φοιτητές από το εξωτερικό» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Συρίγος.

Για το θέμα του Τμήματος ΑΕΙ στην Αμαλιάδα ο υφυπουργός Παιδείας σημείωσε πως οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν δεν επαρκούν και αν δημιουργηθούν οι υποδομές που δεν υπάρχουν θα γίνει προσπάθεια να κρατηθεί εκεί κάποιο τμήμα.

Συγκεκριμένα αναφορά στον Πύργο δεν υπήρξε και ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι «… προσπαθώ να έχει η Ηλεία παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης με κάτι που θα της ταιριάζει και θα σχετίζεται με την Αρχαία Ολυμπία. Για αυτό τον λόγο προσπαθώ να συνεννοηθώ και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχετε έναν θησαυρό στα χέρια σας, πρέπει να δούμε πως θα αναδείξουμε αυτό τον θησαυρό».

Από την πλευρά τους, τόσο οι κυβερνητικοί βουλευτές όσο και αυτοί της αντιπολίτευσης, όπως επίσης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και οι δήμαρχοι Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, και Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, εξέφρασαν έντονες διαφωνίες για την προωθούμενη κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων στο νομό.

Πρός «λουκέτο» και το Τμήμα Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο

Σε αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο Αιγιάλειας, δημοτικούς φορείς και πολιτικά πρόσωπα, την Τετάρτη, ο υφυπουργός Παιδείας δεν φάνηκε διατεθειμένος να ικανοποιήσει το αίτημα του Δήμου, των βουλευτών Αχαΐας και της τοπικής κοινωνίας, για παραμονή του πανεπιστημιακού τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο και της μη μεταφοράς της έδρας του στην Πάτρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο κ. Συρίγος -στον σύντομο διάλογο που είχε με τους παραπάνω- προέταξε τον Νόμο 4415/17 ερμηνεύοντας αυτόν ως υποχρέωση της Κυβέρνησης να υιοθετήσει την απόφαση της Συγκλήτου για αλλαγή έδρας ενός Τμήματος, λέγοντας πως αν δεν τον εφαρμόσει «είναι σαν να καταργεί το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου».

Ακόμα κι όταν η πρώην αν. υπουργός Παιδείας -βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου του αντέτεινε πως το υπουργείο έχει την τελική απόφαση, ο υφυπουργός επέμεινε στη δική του άποψη, προτρέποντας τους συνομιλητές του να συνομιλήσουν με την πρυτανική αρχή για αλλαγή της πρότασης για το Αίγιο. Εδειξε ωστόσο να συμμερίζεται το τοπικό επιχείρημα ότι οι σημερινές εγκαταστάσεις του ΑΕΙ Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο είναι πράγματι πολύ κοντά με την έδρα του Πανεπιστημίου στο Ρίο.                   

«Το υπουργείο δεν είναι υποχρεωμένο να λάβει απόφαση μεταφοράς της Σχολής στην Πάτρα, αν δεν συμφωνεί με την εισήγηση του Πανεπιστημίου» επέμεινε -απευθυνόμενος στον υφυπουργό- ο δήμαρχος Δημ. Καλογερόπουλος, κάνοντας ιστορική αναδρομή στη δημιουργία του πρώην ΤΕΙ με την παραχώρηση μεγάλου δημοτικού ακινήτου της πρ. Χαρτοποιίας με προοπτική λειτουργίας 4 Σχολών που ποτέ δεν δημιουργήθηκαν, χωρίς ωστόσο να «συγκινεί» το κυβερνητικό στέλεχος, το ίδιο και όταν μίλησε για επάρκεια διδακτικού προσωπικού, υψηλού επιπέδου σπουδές και αναβάθμιση επιπέδου με μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Ο κ. Συρίγος, στο τέλος, πρότεινε σε βουλευτές και Δήμο να απευθυνθούν στη Σύγκλητο, η οποία συνεδριάζει τη Δευτέρα (4 μ.μ.) κι εκεί ν' αναλύσουν τα ισχυρά επιχειρήματα για την παραμονή του Τμήματος στο Αίγιο.

Οι βουλευτές και η επίθεση

Οι βουλευτές κ.κ Τσιγκρής, Κατσανιώτης, Φωτήλας, Αλεξοπούλου, Αναγνωστοπούλου και Μάρκου όπως και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κ.κ. Γούτος, Ψυχράμη και Τριανταφυλλόπουλος, παρέθεσαν επιχειρήματα, ακαδημαϊκού και κοινωνικού χαρακτήρα, υπέρ του να μείνει η Σχολή Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο. Μάλιστα, έμμεση επίθεση στο κυβερνητικό στέλεχος εξαπέλυσε ο «γαλάζιος» αρχηγός της αντιπολίτευσης Χρ. Γούτος λέγοντας: «Ολο με κυβέρνηση ΝΔ πάνε να κλείσουν στο Αίγιο, ΑΕΙ, ΔΟΥ κ.ά. Γιατί το κάνετε αυτό και μένουμε εμείς πίσω με το πολιτικό στίγμα των λουκέτων;», χωρίς ωστόσο να λάβει καμία απάντηση από τον Αγγ. Συρίγο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συνελήφθη καθηγήτρια σε σχολική εκδρομή επειδή μαθητής είχε πάνω του κάνναβη και σουγιά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΧΑΣΤΟΥΚΙ
Ποιός θυμάται την "άψε σβήσε" απόλυση του καθηγητή που χειροδίκησε σε μαθήτρια;
Γνωρίζουν άραγε γονείς και όσοι βρίσκονται εκτός σχολείου τι γίνεται κάθε μέρα στις τάξεις;
Ποιός θυμάται την "άψε σβήσε" απόλυση του καθηγητή που χειροδίκησε σε μαθήτρια;