ΑΠΘ: κατάληψη της Πρυτανείας από φοιτητικούς συλλόγους
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της μείωσης των εισακτέων - Τον εισαγγελέα ενημέρωσε για την κατάληψη ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου

Σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ προχώρησαν από νωρίς το πρωί οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων και Πολιτικών Επιστημών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη μη εφαρμογή του νέου «απαράδεκτου νόμου» -όπως τον χαρακτηρίζουν- για την ανώτατη εκπαίδευση.

Ζητούν επίσης να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στο χώρο έξω από το κτίριο διοίκησης έφτασαν φοιτητικοί σύλλογοι και άλλων σχολών, όπως και μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους.

Οι φοιτητικές παρατάξεις αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 που αφορούν την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, το όριο φοίτησης, τον ορισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού βάσεων εισαγωγής.

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν νέες συνελεύσεις και την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου νέα συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

img_20210222_090343.jpg

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόθεση για κατάληψη στο κτίριο διοίκησης είχε γίνει γνωστοποιηθεί σε ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων, με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου να ενημερώνει σχετικά τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το πρωί, ο πρύτανης του ΑΠΘ επικοινώνησε ξανά με τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα γεγονότα από το πρωί και για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασίας τους.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές»,

Τόνισε ακόμη ότι «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».

Ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων

Οι ΦΣ Ηλεκτρολόγοι - Μηχανολόγοι Μηχανικοί, ΤΕΦΑΑ και Πολιτικών Επιστημών - στον ίδιο τόνο με την σύσκεψη των ΦΣ- μέσα από τις ΓΣ δίνουν αγωνιστικό μήνυμα για την συνέχεια! Το κεφάλι ψηλά! Ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη δεν θα εφαρμοστεί. Οι φοιτητές μέσα από την οργανωμένη απειθαρχία τους, την ενεργοποίηση των ΦΣ και το ζωντάνεμα των σχολών τους θα καταφέρουν ο νόμος - έκτρωμα να μείνει στα χαρτιά. Παράλληλα, με την συμπλήρωση ενός έτους από τότε που έκλεισε η κυβέρνηση τα πανεπιστήμια το αίτημα για επαναλειτουργία με όλα τα μέτρα ασφαλείας δυναμώνει! Οι φοιτητές κάνουν ξεκάθαρο προς την κυβέρνηση και τις διοικήσεις " ΩΣ ΕΔΩ! Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές"

Προχωρούν δυναμικά: 

- Συμμετοχή στην κατάληψη της Πρυτανείας τη Δευτέρα 22/2 

- Πέμπτη 25/2 φοιτητικό συλλαλητήριο στο Αγ. Βενιζέλου στη 1μμ                              

- Κινητοποίηση στους προέδρους των τμημάτων

- Ζωντάνεμα των ΦΣ μέσα από δια ζώσης διαλέξεις και εκδηλώσεις 

- Φοιτητικό συλλαλήτηριο στις 10 Μάρτη, ημέρα που συμπληρώνεται 1 χρόνος κλειστά πανεπιστήμια.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

astynomia peripoliko
Σοκ στα Τρίκαλα: 86χρονος σκότωσε τον αδελφό του – Έρευνες για το αν ήταν προμελετημένη η ενέργεια
Τρίκαλα: Συνεχίζονται οι έρευνες για την αδελφοκτονία – Στο μικροσκόπιο τα αίτια της τραγωδίας
Σοκ στα Τρίκαλα: 86χρονος σκότωσε τον αδελφό του – Έρευνες για το αν ήταν προμελετημένη η ενέργεια
Βρυξέλλες: Φλεγόμενο σκηνικό στο κέντρο της πόλης – Επεισόδια και συγκρούσεις για την Παιδεία
Έκρυθμη κατάσταση στις Βρυξέλλες: Φλεγόμενο σκηνικό - Μαζικές αντιδράσεις στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις
Έκρυθμη κατάσταση στις Βρυξέλλες: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε σταθμό και συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Έκρυθμη κατάσταση στις Βρυξέλλες: Φλεγόμενο σκηνικό - Μαζικές αντιδράσεις στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις
Πανελλήνιες (2)
Πανελλαδικές 2026: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική, στα οποία διαγωνίζονται αύριο Παρασκευή
Τα τρία αυτά μαθήματα αποτελούν βασικούς πυλώνες των αντίστοιχων Επιστημονικών Πεδίων και επηρεάζουν άμεσα την πορεία προς σχολές υψηλής ζήτησης.
Πανελλαδικές 2026: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική, στα οποία διαγωνίζονται αύριο Παρασκευή