Δημοσθένης Σαρηγιάννης
Σχολεία: Ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστηρίζει ότι «τα παιδιά μεταφέρουν το αποτέλεσμα της κινητικότητας των γονέων και στο σχολείο» - Τι είπε για το κλείσιμο των σχολείων και το lockdown

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων: «Αν είναι να κάνουμε lockdown, να το κάνουμε σωστά. Τα ημίμετρα δεν βοηθάνε, ειλικρινά τώρα, είναι δεδομένο ότι δεν βοηθάνε. Είναι μόνο διορθωτικές κινήσεις τα ημίμετρα».

«Εδώ ο στόχος δεν είναι απλώς να μην αφήσουμε να εξελιχθεί η αύξηση των ΜΕΘ ή των κρουσμάτων, ο στόχος είναι να καταπνίξουμε την ανάδειξη της διασποράς των μεταλλαγμένων στελεχών. Είναι πολύ πιο σημαντικό, είναι πιο δυνατός στόχος» επισήμανε.

Για τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διασπορά του κορονοϊού, ο καθηγητής του ΑΠΘ είπε:

«Ένα είναι το ζήτημα της απολύμανσης του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θεωρώ ότι είναι προφανής ο ρόλος της μετάδοσης στα ΜΜΜ. Ξέρω ότι δεν μπορούμε να γεμίσουμε λεωφορεία μπορούμε όμως να καθαρίσουμε τον αέρα στα λεωφορεία. Μπορεί να γίνει στο διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων. Δεύτερο είναι το γεγονός ότι η τηλεργασία είναι βασικός κρίκος γιατί δημιουργεί, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, μεγαλύτερη αύξηση λόγω της κινητικότητας των γονέων. Δεν είναι τα παιδιά στο δημοτικό που κάνουν τη διαφορά, όμως τα παιδιά μεταφέρουν το αποτέλεσμα της κινητικότητας των γονέων και στο σχολείο».

«Ο Ντρόστεν, ο αντίστοιχος κύριος Τσιόδρας της Γερμανίας είχε πει σε άρθρο του ότι δεν υπάρχει λόγος βιολογικός, ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μεταδώσουν το ίδιο με τους ενήλικες. Δεν υπάρχει θέμα για το αν μεταδίδουν τα παιδιά, το θέμα είναι ότι τα παιδιά εφαρμόζουν τα μέτρα πολύ καλύτερα» συμπλήρωσε.

κορονοϊός, μάσκα, παιδί, εμβόλιο, προστασία

Στα 1.500-1.600 τα κρούσματα στο τέλος του μήνα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε ότι «πρώτα από όλα είναι σωστό να διαφοροποιήσουμε τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας τοπικά, γεωγραφικά. Είναι σωστό να εστιάσουμε αυτή τη στιγμή στην Αττική, χωρίς να ξεχάσουμε αυτές τις περιοχές, αλλά η Αττική πραγματικά έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 72% πλήρωσης των κλινών ΜΕΘ για να πούμε ένα στατιστικό στοιχείο, το οποίο φυσικά είναι ανησυχητικό».

«Για να μην πω αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο. Αν ταυτόχρονα στην Αττική έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων κρουσμάτων με τα μεταλλαγμένα στελέχη που ξέρουμε ότι έχουν έναν αυξημένο ρυθμό μεταδοδικότητας και ταυτόχρονα στην Αττική τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή δεξαμενή» σημείωσε.

«Τα κρούσματα συνολικά μπορούν να αυξηθούν στα 1.500 με 1.600 στο τέλος του μήνα συνολικά στη χώρα. Ένα μεγάλο μέρος αυτού, σχεδόν 50%, αντιστοιχεί στην Αττική. Αν είναι να κάνουμε lockdown, έχει απόλυτο δίκιο ο κύριος Κικίλιας. Το κάνουμε τώρα. Τώρα που ακόμα δεν έχει γίνει πολύ μεγάλη η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών» είπε.

Στη συνέχεια, υποστήριξε πως «στην Αττική μπορεί να είναι δύο εβδομάδων. Εξαρτάται το πώς θέλεις να διαχειριστείς τη μετά το lockdown εποχή, αν θέλεις να τη διαχειριστείς πολύ άνετα πρέπει να το κάνεις τρεις εβδομάδας, αν θέλεις τη διαχειριστής με μεγαλύτερη ευελιξία τότε δύο.

Αυτό που είναι σημαντικό, δεν είναι τόσο η διάρκεια, όσο το για να μπορούμε να ανοίξουμε μετά με μεγαλύτερη ασφάλεια, να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο ενεργά για να αντιμετωπίσουμε τα σημεία κλειδιά της μετάδοσης».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Οπτική ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σε 9 δευτερόλεπτα
Μόνο οι άνθρωποι που έχουν ικανότητες ντετέκτιβ και μεγάλη παρατηρητικότητα θα καταφέρουν να λύσουν αυτήν την οπτική ψευδαίσθηση τόσο γρήγορα. Είστε...
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε τα κλειδιά σε 9 δευτερόλεπτα