Χαράλαμπος Γώγος
Το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων και της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων σε παιδιά θα συζητηθεί από την επιτροπή ειδικών την Παρασκευή, αποκάλυψε ο Χαράλαμπος Γώγος

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικους, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους ειδικούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο σταθμός OPEN, από τα 628 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ανηλίκους την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ο αριθμός δεκαπλασιάστηκε σε 6.707 κρούσματα την 1η Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου ο αριθμός ανέρχεται σε 10.367 κρούσματα.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς, ενώ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος, αποκάλυψε πως το ζήτημα των σχολείων θα τεθεί στην «ατζέντα» της συζήτησης την Παρασκευή.

Ανέφερε, δε, πως είναι δεδομένο ότι τα πολύ μικρά παιδιά δε συμμετέχουν στη μετάδοση του ιού, η οποία αυξάνεται στην ηλικία των 12-15 ετών. Ωστόσο, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ηγούνται της διασποράς του ιού αλλά ακολουθούν την πορεία της πανδημίας και αντανακλούν την εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία. Ωστόσο, όταν η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, τότε ενδεχομένως να συμμετέχουν στη διασπορά.

Μεγάλο πρόβλημα η ενδοοικογενειακή διασπορά

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί λαμβάνουν υπόψιν τους όλα τα δεδομένα στις εισηγήσεις για τη λειτουργία των σχολείων, ενώ ο καθηγητής πρότεινε μαζικά test και αποτελεσματική ιχνηλάτηση σε περιπτώσεις κρουσμάτων.

Τόνισε, δε, ότι είναι μικρό το ποσοστό των σχολείων και των τμημάτων που κλείνουν, γεγονός που αποδεικνύει πως «δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», αν και απαιτείται εγρήγορση.

Μάλιστα, περισσότερο προβληματίζει η ενδοοικογενειακή διασπορά, από το περιβάλλον των μαθητών προς τα σχολεία και αντιστρόφως, παρά η ενδοσχολική διασπορά. 

Για την αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές, ερευνάται η επίδραση της βρετανικής μετάλλαξης, που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική σε ανήλικους, αν και δεν υπάρχουν αναλυτικά δεδομένα για τη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών της στη χώρα μας.

Ισορροπία μέτρων και αντοχών της κοινωνίας

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε τη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στην Αττική, ωστόσο τόνισε ότι το ζητούμενο παραμένει η πιστή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

Παραδέχθηκε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερεύουν, ωστόσο απαιτείται μια ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται και τις αντοχές της κοινωνίας που εξαντλούνται.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

katharistria
Εταιρεία απέλυσε καθαρίστρια επειδή έφαγε ένα "ξεχασμένο" σάντουιτς
Το εν λόγω σάντουιτς είχε μείνει μετά από μια σύσκεψη στην εταιρεία που έχει στο δυναμικό της 235 δικηγόρους και επρόκειτο να πεταχτεί.
Εταιρεία απέλυσε καθαρίστρια επειδή έφαγε ένα "ξεχασμένο" σάντουιτς
mitera_sikoti_gios_metamosxeusi
Η συγκινητική ιστορία του μικρού Γιώργου: Η μητέρα του έδωσε το μισό συκώτι της και «δεύτερη φορά ζωή»
Η μεταμόσχευση έγινε όταν ο Γιώργος ήταν μόλις 30 ημερών
Η συγκινητική ιστορία του μικρού Γιώργου: Η μητέρα του έδωσε το μισό συκώτι της και «δεύτερη φορά ζωή»