Χαράλαμπος Γώγος
Το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων και της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων σε παιδιά θα συζητηθεί από την επιτροπή ειδικών την Παρασκευή, αποκάλυψε ο Χαράλαμπος Γώγος

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε ανήλικους, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στους ειδικούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο σταθμός OPEN, από τα 628 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ανηλίκους την 1η Σεπτεμβρίου 2020, ο αριθμός δεκαπλασιάστηκε σε 6.707 κρούσματα την 1η Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου ο αριθμός ανέρχεται σε 10.367 κρούσματα.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς, ενώ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος, αποκάλυψε πως το ζήτημα των σχολείων θα τεθεί στην «ατζέντα» της συζήτησης την Παρασκευή.

Ανέφερε, δε, πως είναι δεδομένο ότι τα πολύ μικρά παιδιά δε συμμετέχουν στη μετάδοση του ιού, η οποία αυξάνεται στην ηλικία των 12-15 ετών. Ωστόσο, τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ηγούνται της διασποράς του ιού αλλά ακολουθούν την πορεία της πανδημίας και αντανακλούν την εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία. Ωστόσο, όταν η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, τότε ενδεχομένως να συμμετέχουν στη διασπορά.

Μεγάλο πρόβλημα η ενδοοικογενειακή διασπορά

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί λαμβάνουν υπόψιν τους όλα τα δεδομένα στις εισηγήσεις για τη λειτουργία των σχολείων, ενώ ο καθηγητής πρότεινε μαζικά test και αποτελεσματική ιχνηλάτηση σε περιπτώσεις κρουσμάτων.

Τόνισε, δε, ότι είναι μικρό το ποσοστό των σχολείων και των τμημάτων που κλείνουν, γεγονός που αποδεικνύει πως «δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», αν και απαιτείται εγρήγορση.

Μάλιστα, περισσότερο προβληματίζει η ενδοοικογενειακή διασπορά, από το περιβάλλον των μαθητών προς τα σχολεία και αντιστρόφως, παρά η ενδοσχολική διασπορά. 

Για την αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές, ερευνάται η επίδραση της βρετανικής μετάλλαξης, που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική σε ανήλικους, αν και δεν υπάρχουν αναλυτικά δεδομένα για τη διασπορά μεταλλαγμένων στελεχών της στη χώρα μας.

Ισορροπία μέτρων και αντοχών της κοινωνίας

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε τη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στην Αττική, ωστόσο τόνισε ότι το ζητούμενο παραμένει η πιστή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

Παραδέχθηκε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερεύουν, ωστόσο απαιτείται μια ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται και τις αντοχές της κοινωνίας που εξαντλούνται.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Θέλετε να χάσετε 2 - 4 κιλά σε μία εβδομάδα; Αυτή είναι η ιδανική δίαιτα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ypotrofos
Απίστευτο! Η 18χρονη που γεννήθηκε στη φυλακή και έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ με πλήρη υποτροφία
Στην αίτησή της, η μαθήτρια μοιράστηκε τη συγκλονιστική ιστορία ζωής της. Η εισαγωγική φράση έγραφε: «Η ζωή μου στη φυλακή».
Απίστευτο! Η 18χρονη που γεννήθηκε στη φυλακή και έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ με πλήρη υποτροφία
panpatrwn.jpg
Εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακά Εκπ/κών 2023: Νέες Υποτροφίες
Σε ποια μεταπτυχιακά εξ αποστάσεως που πραγματοποιούνται από Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο (ΔΕΝ χρειάζονται ΔΟΑΤΑΠ) μπορείτε να διεκδικήσετε...
Εξ αποστάσεως Μεταπτυχιακά Εκπ/κών 2023: Νέες Υποτροφίες