Εκπαιδευτικοί: «Όχι» στον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από τα σχολεία
«Η κυβέρνηση  δια στόματος Βούλτεψη, ονοματίζει τα προσφυγόπουλα ως απειλή για την υγεία» καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί των Γ' και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης εναντίον προσφύγων και μεταναστών που κρατά τους πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες μακριά από το σχολείο με πρόσχημα τον κορονοϊό καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί των Γ’ και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

«Η κυβέρνηση  δια στόματος Βούλτεψη, ονοματίζει τα προσφυγόπουλα ως απειλή για την υγεία των τοπικών κοινωνιών και σχεδιάζει εν κρυπτώ άτυπη εκπαίδευση εντός των στρατοπέδων αντί να ενισχύσει ως οφείλει τη φοίτηση στα δημόσια σχολεία» τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί ζητούν:

 • Να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα από το καμπ Διαβατών στα γυμνάσια της Νεάπολης .
 • Να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα για τα 136 προσφυγόπουλα από το καμπ Βαγιοχωρίου στο δημοτικό σχολείο στη Νυμφόπετρας
 • Να εξασφαλιστεί άμεσα από την Περιφέρεια η μετακίνηση τους από τις διάφορες δομές με ναυλωμένα λεωφορεία.
 • Να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών και σε όλες τις δομές για τα  προσφυγόπουλα.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Γ’ και Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης:

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ  ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ  ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ.

Καταγγέλλουμε  την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης εναντίον προσφύγων και μεταναστών που κρατά τους πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες μακριά από το σχολείο με πρόσχημα αυτή τη φορά τον κορονοϊό.

Αντί να πάρουν τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα για να προστατέψουν τους πρόσφυγες από την πανδημία, αντί να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες  διαβίωσης και τα στοιχειώδη δικαιώματα στο άσυλο, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, ορθώνουν και άλλα νέα εμπόδια.

Βασική πηγή αυτών των προβλημάτων είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα  Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) και στις δομές φιλοξενίας όλης της Επικράτειας. Καθώς η ισχύουσα ΚΥΑ θέτει τα καμπ και τον πληθυσμό τους σε μια ατέλειωτη καραντίνα, σε πολλά καμπ επιβάλλονται αναστολές εξόδου και στα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο.

 Ερμηνεύουν κατά το δοκούν την ΚΥΑ 186/Β (ΦΕΚ στις 23 Ιανουαρίου 2021) για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και κρατούν τα παιδιά μακριά από τα θρανία, την ώρα που η   κυβέρνηση  δια στόματος Βούλτεψη, ονοματίζει τα προσφυγόπουλα ως απειλή για την υγεία των τοπικών κοινωνιών και σχεδιάζει εν κρυπτώ άτυπη εκπαίδευση εντός των στρατοπέδων αντί να ενισχύσει ως οφείλει τη φοίτηση στα δημόσια σχολεία. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες ότι με προφορικές εντολές των ΠΔΕ δεν πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως λόγω της συγκεκριμένης ΚΥΑ διακόπηκε η φοίτηση προσφυγόπουλων από το καμπ των Διαβατών που έχουν εγγραφεί σε γυμνάσια  της Νεάπολης.

Επίσης είναι γεγονός ότι πολλές περιφέρειες δεν έχουν ναυλώσει λεωφορεία για τη μετακίνηση των μαθητών από την αρχή της χρονιάς, σαμποτάροντας πρακτικά την εκπαίδευση τους. Η μετακίνηση τους με λεωφορεία της γραμμής είναι μια απίστευτη ταλαιπωρία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις , όπως των παιδιών που μετακινούνται από δομές του Ωραιοκάστρου στη Νεάπολη, απαιτεί, εκτός των άλλων, να διανύουν  με τα πόδια χιλιόμετρα για να φτάσουν στα σχολεία.

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Ελάχιστα παιδιά έχουν ενταχθεί σε πρωινό πρόγραμμα σχολείου .Με ευθύνη της  κυβέρνησης της ΝΔ τη φετινή χρονιά δε λειτούργησαν οι ΔΥΕΠ, καθώς  καθυστέρησε ξανά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών σε ΔΥΕΠ και ΤΥ-ΖΕΠ, ενώ ακόμα και τώρα που προσλήφθηκαν ορισμένοι-ες εκπαιδευτικοί, δε βρίσκουν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο σχολείο αφού δεν τους επιτρέπουν την πρόσβαση σ’ αυτό.

Η διαχείριση της πανδημίας φαίνεται ότι πλέον επιχειρεί να κανονικοποιήσει τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από το σχολείο δημιουργώντας μια κατάσταση όπου τα προσφυγόπουλα συστηματικά βρίσκονται εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση, αλλά πλέον και στα δια ζώσης μαθήματα. Είναι σαφές ότι η επαναλειτουργία των σχολείων είναι κομβική στιγμή,πριν η γκετοποίηση και η παραμέληση των προσφυγόπουλων γίνει μια νέα κανονικότητα.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να καταδείξουμε και να καταγγείλουμε την πολιτική που αφήνει εκτός σχολείου τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, καταπατά το κατοχυρωμένο τους δικαίωμα στην εκπαίδευση και συμβάλλει στην κοινωνική περιθωριοποίηση και τη γκετοποίηση μερίδας του πληθυσμού που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για όλη την κοινωνία.

Διεκδικούμε την ένταξη όλων των παιδιών σε ασφαλή σχολεία, με μέτρα που προστατεύουν τον μαθητικό πληθυσμό και τον εκπαιδευτικό κλάδο από τον κορονοϊό και τον ρατσισμό. 

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων πρέπει άμεσα να διασφαλίσει ότι η φοίτηση των παιδιών αυτών δεν θα παρακωλύεται από υποκειμενικές ερμηνείες της ΚΥΑ, προβλήματα στη μετακίνηση ή μεμονωμένες ρατσιστικές συμπεριφορές.

 • Να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα από το καμπ Διαβατών στα γυμνάσια της Νεάπολης .
 • Να συνεχιστούν κανονικά τα μαθήματα για τα 136 προσφυγόπουλα από το καμπ Βαγιοχωρίου στο δημοτικό σχολείο στη Νυμφόπετρας
 • Να εξασφαλιστεί άμεσα από την Περιφέρεια η μετακίνηση τους από τις διάφορες δομές με ναυλωμένα λεωφορεία.
 • Να καλυφθούν όλα τα κενά με προσλήψεις εκπαιδευτικών και σε όλες τις δομές για τα  προσφυγόπουλα.
 • Καλούμε τους διευθυντές/ριες, αλλά και όλους τους/τις εκπαιδευτικούς να αναζητήσουν εκείνα τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα στα δημόσια σχολεία, αλλά δεν τους επιτρέπεται ή δεν διευκολύνεται η φοίτησή τους και να καταγγείλουν και από την πλευρά τους τον αποκλεισμό αυτών των παιδιών στους αρμόδιους φορείς.
 • Να χορηγηθεί τώρα ΑΜΚΑ σε όλους-ες και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα ανοιχτού ή κλειστού τύπου και να εξασφαλιστεί στέγαση σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού.
 • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες-μετανάστες/τριες
 • Να κλείσουν τα κολαστήρια εγκλεισμού και επιτήρησης 
 • Δημόσια Δωρεάν ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υγεία για όλους-ες

Διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας για το δικαίωμα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση  από κοινού με τις άλλες ΕΛΜΕ.   

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Self tests: Κρούσματα σε 359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικούς

Λύκεια - Λινού: Μοριακά τεστ στους μαθητές που βγήκαν αρνητικοί

Ευτράπελες ιστορίες από το μάθημα με webex

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία
Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία
Ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση με το Δ.Σ της ΟΛΜΕ
Υπουργείο Παιδείας: Άγνοια ΣΥΡΙΖΑ για εμβολιασμό, self-test, αξιοκρατία