Αλλαγές ΑΕΙ: Αστυνομικοί έριξαν χημικά στους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ένταση, προσαγωγές κι ένας τραυματίας στη συγκέντρωση για τις αλλαγές στα ΑΕΙ στη Θεσσαλονίκη

Ένταση επικράτησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ συγκεντρωμένων φοιτητών, ατόμων του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και αστυνομικών, στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στα ΑΕΙ.

Παρά την χωρίς εντάσεις μέχρι στιγμής κατάσταση που επικρατεί στο μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικοί έριξαν χημικά.

Αυτή την ώρα οι φοιτητές πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Το νέο… δόγμα

Στο νέο δόγμα της Ελληνικής Αστυνομίας που παρουσίασε σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη διαχείριση των συναθροίσεων, δίνεται έμφαση στον περιορισμό των εντάσεων, όπως αναφέρει το σχέδιο Χρυσοχοΐδη, στην πρόληψη συγκρούσεων και στη χρήση ήπιων μεθόδων (διαμεσολάβηση, επικοινωνία, ενεργητικός διάλογος) για την αποφυγή κλιμακώσεων. Για αυτό λόγο, τη διαχείριση των συναθροίσεων αναλαμβάνουν ομάδες ήπιας αστυνόμευσης (ΟΔΟΣ, Διαμεσολαβητές, ένστολοι Αστυνομικοί σε μέτρα τάξης, Τροχαία κτλ).

entasi4-650x366.jpg

Η καταστολή περιορίζεται στο ελάχιστο και μόνο κατόπιν εξάντλησης όλων των ηπιότερων αποτρεπτικών μέσων. Η χρήση δακρυγόνων μέσων και η εμπλοκή διμοιριών ΥΑΤ θα αξιοποιείται μόνο ως ύστατη επιχειρησιακή επιλογή σε περιπτώσεις διάλυσης, επεισοδίων ή επιθέσεων κατά των εμπλεκόμενων αστυνομικών δυνάμεων, τηρουμένων των αρχών της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της επιείκειας.

Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Ένας τραυματίας

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδα φοιτητών επιχείρησε να βγει στο οδόστρωμα, αλλά αστυνομικές δυνάμεις τους απέτρεψαν άμεσα, κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών, όπως αναφέρει το thesstoday.gr.

Μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν τραυματία διαδηλωτή, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχωρούν σε προσαγωγές.

Μέχρι στιγμής, πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις προσαγωγές.

Η Εγνατία οδός είναι κλειστή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Περιπολικό με ηχητικό μήνυμα ενημερώνει τους διαδηλωτές να μην συνωστίζονται.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανελλαδικές
Μικρό σχόλιο, με αφορμή τα θέματα των εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Αλήθεια ποιο θέμα «μπήκε» εφέτος; Υπογεννητικότητα; Μοναξιά; Σχέση νέων και τρίτης ηλικίας;
Μικρό σχόλιο, με αφορμή τα θέματα των εξετάσεων στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
πανσεληνος
Πανσέληνος Μαΐου: Απόψε το σπάνιο φαινόμενο της «μπλε μικροσελήνης» – Γιατί συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε δύο δεκαετίες
Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για παρατήρηση;
Πανσέληνος Μαΐου: Απόψε το σπάνιο φαινόμενο της «μπλε μικροσελήνης» – Γιατί συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε δύο δεκαετίες
kolimvisi.jpg
Τα μυστικά μακροζωίας μιας 101χρονης
Μια γυναίκα που έχει ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής και εξακολουθεί να παραμένει δραστήρια, μοιράζεται πολύτιμες εμπειρίες για το τι θεωρεί ότι τη...
Τα μυστικά μακροζωίας μιας 101χρονης