Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων
Σκληρό lockdown με στόχο να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου - Διχογνωμία επιστημόνων

Απόλυτο αιφνιδιασμό της κοινωνίας και των επαγγελματιών πέτυχε η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την αναστολή λειτουργίας όλων των δραστηριοτήτων που τέθηκαν ξανά σε λειτουργία για τις γιορτές.

- Αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΤΕΟ

- Αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής

- Αναστέλλεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, μέσω της υπηρεσίας click away

- Αναστέλλεται η λειτουργία των ναών, δεν θα τελεστεί αγιασμός των υδάτων στα Θεοφάνεια

- Αναστέλλεται η λειτουργία των βιβλιοπωλείων

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 21:00 και θα λήγει στις 05:00.Τα ενισχυμένα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 6:00 το πρωί της  Κυριακής (3 Ιανουαρίου) και θα λήξουν στις 11 Ιανουαρίου.

Στόχος το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «προληπτικό χαρακτήρα» των μέτρων, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις πιθανές επιπτώσεις από την αύξηση της κινητικότητας την περίοδο των εορτών και μια ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη της πανδημίας στις αρχές του έτους.

Στόχος της αυστηροποίησης των μέτρων είναι να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε τα σχολεία όλων των βαθμίδων να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου με ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως στις 4 Ιανουαρίου έχει οριστεί συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, με στόχο να διαμορφώσουν την τελική εισήγηση προς την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα

Διχογνωμία των επιστημόνων

«Μοιρασμένες» είναι οι τοποθετήσεις των ειδικών σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων.

Ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος εκτίμησε ότι  αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ Κοζάνη.

«Τη Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία» είπε στον ΣΚΑΪ.

Αντίστοιχα, η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» τοποθετήθηκε υπέρ της ανάγκης να ανοίξουν άμεσα οι σχολικές μονάδες της χώρας.

Μίνα Γκάγκα

«Εγώ είμαι φανατικός θιασώτης του ανοίγματος των σχολείων. Γιατί μέχρι τώρα οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά και νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τη νόσο. .

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, νομίζω ότι δεν είναι πρόβλημα των παιδιών, αλλά πόσο οι μεγάλοι κρατάμε τα μέτρα και αν οι γονείς συγχρωτίζονται πιο πολύ», δήλωσε στο pagenews.gr.

«Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, να ανοίξουμε τα σχολεία γιατί είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των παιδιών, για την κοινωνική τους ανάπτυξη, την ψυχολογική τους ανάπτυξη και νομίζω ότι είναι καλό και για τους γονείς να έχουν παιδιά που βλέπουν τους φίλους τους, που είναι εκτός σπιτιού», συμπλήρωσε.

Στο «στρατόπεδο» των επιφυλακτικών τοποθετήθηκε, αντιθέτως, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Πρότεινε τα σχολεία να ανοίξουν στα τέλη Ιανουαρίου: «Άμεσα η Αττική δεν κινδυνεύει να πάει στο “κόκκινο”, αλλά προς το τέλος του Γενάρη που θα ανοίξουν τα σχολεία υπάρχει αρνητική δυναμική στην Αττική, ενώ πρέπει να προσέξουμε και τα Φώτα», δήλωσε σχετικά στον ΣΚΑΪ.

Τέλος, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, υπογράμμισε πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τμηματικά ανά βαθμίδα και όχι ενιαία:

«Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες» δήλωσε σχετικά..

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα