Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
σχολεία πότε ανοίγουν αίθουσα
Χωρίς λευκό καπνό (και με έντονες διαφωνίες) η τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των σχολείων- Τα τρία πιθανά σενάρια και η κυβερνητική πρόθεση για τις 8 Ιανουαρίου

Παράταση στην αγωνία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολικών ομάδων έδωσε η σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών, με αντικείμενο συζήτησης το άνοιγμα των σχολείων.

Στις εργασίες της επιτροπής, άλλωστε, συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, στην επιτροπή διατυπώνονται σοβαρές διαφωνίες για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία κι αν θα ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά, και ύστερα τα γυμνάσια και τα λύκεια. 

Με βάση τα σημερινά δεδομένα άλλωστε, μερίδα επιστημόνων εκφράζει επιφυλάξεις ως προς το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και φόβους για την εξάπλωση του ιού εάν ανοίξουν οι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επομένως, η απόφαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε νέα συνεδρίαση, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου. Πρόθεση, σε κάθε περίπτωση, του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν άμεσα, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου ή τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Τα τρία σενάρια που εξετάζονται

Σύμφωνα με το Mega, η Επιτροπή των Ειδικών έχει χωριστεί σε τρία «στρατόπεδα». 

1. Η πρώτη ομάδα υποστηρίζει ότι τα σχολεία δε θα πρέπει να ανοίξουν, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά.

2. Η δεύτερη ομάδα εκτιμά πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία μπορούν να ανοίξουν πρώτα και στη συνέχεια, μετά από 15 ημέρεςτα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

3. Η τρίτη ομάδα υποστηρίζει πως θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου ή στις 11 Ιανουαρίου συνολικά, χωρίς διαβαθμίσεις ανά βαθμίδα.

Την ίδια ώρα, δεν ήταν λίγες οι φωνές για επιστροφή στα θρανία μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Η επιτροπή των ειδικών έχει μπροστά της ένα 48ωρο στο οποίο θα πρέπει να παραδώσει την απόφασή της στην κυβέρνηση και αναλόγως να ληφθεί η οριστική απόφαση που θα ανακοινωθεί.

Μάλιστα, μεγαλύτερος προβληματισμός υπάρχει για τις σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  καθώς θεωρείται ότι ο βαθμός της μεταδοτικότητας είναι μεγαλύτερος και η τήρηση των μέτρων ενδεχομένως δεν γίνεται κατά γράμμα.

ανοικτά σχολεία αίθουσα

Προτεραιότητα να ανοίξουν άμεσα τα σχολεία

Την ανάγκη για άμεση επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες υπογράμμισε και ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό την Τρίτη, προτεραιότητα αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων της χώρας, «οπότε θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα επαναλειτουργήσουν», ενώ «τίποτα δε γίνεται ελαφρά τη καρδία».

Η κα Παπαευαγγέλου επισήμανε παράλληλα ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν γίνεται μόνο για διδακτικούς λόγους, αλλά και για λόγους ψυχικής υγείας των μαθητών.

Τον τόνο, άλλωστε, για την επαναλειτουργία των σχολείων κατά προτεραιότητα, σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας, μάλιστα, πως οι αποφάσεις θα αφορούν το σύνολο των μονάδων και όχι μόνο την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Τσακρής: Πρώτο κουδούνι για το 2021 στις 8 Ιανουαρίου

tsakris.jpg

Ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής, μίλησε στην ΕΡΤ για το άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «αφού δούμε τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών και πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης».

Σε ερώτηση για το αν η εισήγηση για ένα πιθανό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 8 Ιανουαρίου ήταν ομόφωνη, ο Αθανάσιος Τσακρής απάντησε ότι «μετά από μεγάλη συζήτηση που έγινε, νομίζω όλοι σχεδόν συμφώνησαν προς αυτή τη λύση, να επανεξεταστούν τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους».

«Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», πρόσθεσε.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η ιστορία του αρχιβασανιστή της χούντας που αποκάλυψε ο Λιάνης στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Κλωτσοπατινάδες στα σχολεία, «τατιανικές» κραυγές, και επιλεκτικές ευαισθησίες

ΑΣΕΠ: Πώς αμείβονται οι δημόσιοι υπάλληλοι με ένα πτυχίο (πίνακας)

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Αυτό είναι το κορυφαίο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

koronoios-emvolio
Κορονοϊός: Ενδεχόμενο για 4η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους – Ίσως και ένα μήνα μετά την 3η
Η ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης προστασίας ανθρώπων που λόγω υποκείμενων προβλημάτων υγείας δεν αναπτύσσουν καθόλου ή πολύ λίγη ανοσία μετά τον...
Κορονοϊός: Ενδεχόμενο για 4η δόση σε ανοσοκατεσταλμένους – Ίσως και ένα μήνα μετά την 3η
Σχολεία: Κυρώσεις στους γονείς και όταν οι μαθητές προσέρχονται χωρίς μάσκα ή εξετάσεις
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι διευθυντές των σχολείων οφείλουν να κινητοποιούνται σε εύλογο χρονικό διάστημα έπειτα από παρατεταμένη απουσία...
Σχολεία: Κυρώσεις στους γονείς και όταν οι μαθητές προσέρχονται χωρίς μάσκα ή εξετάσεις